Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Kom tot rust met dieptemeditatie

Meditatie
Liesbet Bergs
21/05/2024
Kom tot rust met dieptemeditatie

Het lijkt alsof succesvolle mensen, beroemdheden en boeiende persoonlijkheden allemaal mediteren. Dagelijks lezen en horen we getuigenissen over geweldige meditaties die leiden tot geluk en bezieling. Maar dat is zeker niet de essentie. Meer nog: het is eerder zeldzaam om tijdens een meditatie een bewustzijnsverruimende ervaring te hebben; een meditatie kan zelfs behoorlijk frustrerend zijn. Mediteren is vaak een heuse uitdaging, en een goede begeleiding door een ervaren meditatieleraar is daarbij cruciaal. Bloom in gesprek met Liesbet Bergs van het Centrum voor Dieptemeditatie uit Overpelt.

Dieptemeditatie Bloom Tijdschrift Liesbet Bergs 4

We mediteren om sterker te worden. Om beter om te kunnen met al de indrukken die van buitenaf op ons inwerken. Om ziekte, tegenslag en ongeluk te verwerken of een plaats te geven in ons leven. Liesbets ervaring leert haar dat de meeste mensen die beginnen mediteren en dit ook consequent volhouden, mensen zijn die kampen met ernstige problemen, zowel fysisch, psychisch, emotioneel als existentieel.

Meestal staan ze er pas voor open als ze eerst alles geprobeerd hebben en niets afdoende hielp. Daarom zeggen boeddhisten: “Omarm je lijden”. Het is pas vanuit het lijden dat we beginnen zoeken naar manieren om onszelf te helpen en uit te komen bij technieken tot zelfheling en bewustzijnsverruiming. Het is pas vanuit het lijden dat we kunnen genezen en groeien. En daar kan meditatie bij helpen.

Dieptemeditatie Bloom Tijdschrift Liesbet Bergs 3

Ons zelfgenezend vermogen

Van zodra we onze ogen sluiten en er bewust voor kiezen even geen aandacht te schenken aan de vele prikkels om ons heen, komen we tot rust. Dat kunnen wetenschappers aantonen door het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Zij stellen vast dat dit veel lager is tijdens de meditatie dan tijdens de rust na zes uur slaap. De rust tijdens de meditatie is dus veel dieper dan de rust tijdens de slaap. Het zelfgenezend vermogen, dat deel uitmaakt van ons zenuwstelsel, is enorm sterk, maar het wordt pas actief als we in rust zijn. Na een nachtje slapen ziet het er 's ochtends al veel beter uit. Het zelfgenezend vermogen heeft tijdens de slaap een deel van je probleem geheeld.

Vermits de ontspanning tijdens de meditatie veel dieper is, kan het zelfgenezend vermogen nog doeltreffender aan de slag. Het is verbazingwekkend hoe snel mensen die regelmatig mediteren helen. Ik ben daar zelf een voorbeeld van en ik zag het honderden keren gebeuren bij anderen. Omdat ons lichaam een holistisch systeem is, heeft dit effect op zowel fysisch, psychisch als energetisch niveau. Mensen met reuma, fybromyalgie en depressie ervaren na een viertal maanden verbetering in hun functioneren. Het fijne is dat je er niets voor hoeft te doen, behalve jezelf regelmatig diepe rust gunnen.

Zodra we onze ogen sluiten en er bewust voor kiezen even geen aandacht te schenken aan de vele prikkels om ons heen, komen we tot rust.

Dieptemeditatie Bloom Tijdschrift Liesbet Bergs 5

Mediteren met behulp van een mantra

Er bestaan tal van meditatietechnieken en er zijn heel wat leraren die je daarbij willen helpen. Alles wat rust kan brengen, is goed. Maar er is een onderscheid tussen aandachtmeditaties, stiltemeditaties en mantrameditaties. In het Centrum voor Dieptemeditatie maken we gebruik van mantrameditaties.

Tijdens een mantrameditatie focust Liesbet en haar team de aandacht op de mantra, een klank waarvan we weten dat die past bij jouw systeem en die daar de nodige rust teweegbrengt. We weten ook dat deze mantra helpt om steeds dieper tot rust te komen, tot ook de mantra verdwijnt en er helemaal niets is. En toch ben je er nog. Als er niets is, verdwijn je niet zomaar. Je weet immers waar je bent, wat je aan het doen bent, je hoort geluiden, je bent alert. Toch bevind je je in een veel diepere rust dan tijdens de slaap. Eenmaal je in dit niets bent, ben je omgeven door een zuiver energetisch veld waaruit je de allerfijnste energie (ook wel universele energie genoemd) kan putten. Het is die energie die zich verspreidt over je hele systeem en je op alle vlakken versterkt. Na vier maanden merkt iedereen het verschil.

Cursus dieptemediatie

Als sluitstuk van haar persoonlijke groei in energetisch werken, behaalde Liesbet eind 2018 haar diploma van ‘leraar Dieptemeditatie’. Begin 2019 richtte ze het enige Centrum voor Dieptemeditatie in België op en sloot ze zich aan bij de beroepsvereniging ‘leraren Dieptemeditatie’ in Lelystad. Het is Liesbets missie zoveel mogelijk mensen te leren mediteren. Daarom hanteert ze democratische prijzen en verplaatst ze zich over heel Vlaanderen.

Dieptemeditatie Bloom Tijdschrift Liesbet Bergs 2Wil je meer weten over hoe meditatie werkt en wat het met je doet? Wil je graag leren mediteren met behulp van je persoonlijke mantra? Tijdens de cursus dieptemeditatie krijg je alle uitleg en bouw je onder begeleiding ervaring op. De cursus bestaat uit vier sessies: de eerste sessie is individueel, de andere drie in groep. Tijdens de groepssessies wordt de kennisdeling gecombineerd met meditatiemomenten. Meer info: Centrum voor Dieptemeditatie, dieptemeditatie.be.

Op zaterdag 6 juli 2024 kun je op het Summer Bloom Fest in Diest Liesbet Bergs live aan het werk zien.
Doe mee met de 'geleide dieptemeditatie met klankschalen' in de Fusion Zone om 15.15 uur.

Lees Bloom 4 2024 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

 • Thema: mediteren

 • Mediteren, een tool die je helpt te worden wie je bent
  in gesprek met meditatie-expert Yves De Wolf

 • Op welke muziek mediteer jij het best?
  doe de test!

 • Soundhealing
  de onzichtbare helende kracht van geluid

 • Ontwerp je eigen sigil
  jouw persoonlijk krachtsymbool om jouw hartenwens in vervulling te zien gaan

 • Leer (beter) gronden
  met de inzichten uit je geboortehoroscoop

 • Jupiter in Tweelingen van 26 mei 2024 tot 10 juni 2025
  jouw kans om meer geluk aan te trekken

 • Kabbala
  de mystieke wiskunde van het universum

 • en zoveel méér

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Het faillissement van busbouwer Van Hool: een siderische horoscoopanalyse

Na een bijzondere ondernemingsraad deelde de autobusbouwer Van Hool maandochtend op 8 april…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Zo belangrijk is het dragen van een sport bh

Het dragen van de juiste sport bh is ontzettend belangrijk en eigenlijk onmisbaar voor vrouwen…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Detoxen, een go of een no-go?

Detoxen, van speciale drankjes tot gekke diëten en gewoonweg niet eten. Volgens de een een absolute…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom