Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Elke dag mediteren: creëer je eigen routine

Meditatie
Nathalie De Jongh
05/07/2023
Elke dag mediteren: creëer je eigen routine

Regelmaat inbouwen is misschien wel het moeilijkste deel van meditatie. De zomertijd is perfect om je eigen routine te creëren die je in de herfst kan verderzetten. We geven je enkele tips om je te helpen vol te houden.

Definieer een moment

‘Ik ga vandaag mediteren.’ Dit zeggen tegen jezelf, zonder een specifiek moment in te plannen, is de beste manier om je voornemen te vergeten. Voor je het weet word je meegesleurd door je dagelijkse leven en activiteiten en besef je ’s avonds in bed, net voor je je ogen sluit, dat je niet hebt gemediteerd.

Kies dus een moment dat voor jou goed voelt: ’s ochtends als je wakker wordt of ’s avonds voor je gaat slapen, voor of na de lunch, tijdens je namiddagpauze, …
Kies een tijdstip waarop je geen haast hebt, zelfs als je kort mediteert. Probeer aan dit moment vast te houden, zo wordt het een onderdeel van je dagelijkse activiteiten. Het wordt bovendien telkens gemakkelijker voor je systeem, mind & body, om ermee te beginnen en er bewust aandacht voor te hebben.

Richt een aangenaam hoekje in

Mediteren, ja, maar niet te midden van lawaai, chaos of wanorde. Creëer zoveel mogelijk een aangename ruimte waar je je op je gemak voelt. Je hebt geen speciale apparatuur nodig, gewoon een rustige plek waar jij even echt kan thuiskomen bij jezelf. Aarzel niet om jezelf een beetje af te zonderen om niet gestoord te worden.

Concentreer je op je ademhaling

Heb je nog nooit gemediteerd? Begin dan met elke dag een paar minuten te nemen om contact te maken met je ademhaling. Voel de in- en uitademing en hoe de lucht door je lichaam stroomt. Je hoeft niets te doen, concentreer je er gewoon op. Wanneer je merkt dat je aan andere dingen denkt, breng je je aandacht zacht en liefdevol terug naar je ademhaling. In en uit. In en uit.

Meditatie is geen doel dat je moet afvinken van je to-dolijst, het is een manier van leven. Door te oefenen, zul je voelen waarom!

Online meditatiereeks contact met de bron ester

Mediteer niet alleen

Vind je het moeilijk om de stap te zetten en alleen te mediteren? Motiveer jezelf dan door samen met iemand anders te mediteren, of zelfs in groep! Er zijn veel vrouwencirkels waarin wordt gemediteerd, online of tijdens fysieke bijeenkomsten. Met Volle Maan bijvoorbeeld zijn er ook altijd geleide en live meditaties te vinden op YouTube of via meditatie-apps.

Liever niet in groep? Kies dan voor een geleide en opgenomen meditatie. Laat je begeleiden door een stem die je meeneemt naar een plek in jezelf waar je echt tot rust kan komen. (NIEUW | Bekijk hier de online meditatiereeks onder begeleiding van Ester).

Stel voor jezelf een minimumtijd vast

Sommige mensen zullen je vertellen dat je minstens tien minuten moet mediteren, toch beslis jij wat voor jou het beste is. Zelfs vijf minuten meditatietijd kan genoeg zijn.

Als je mediteert zonder gebruik te maken van een geleide meditatie kan je een stopwatch instellen – indien mogelijk met het geluid van een gong – zodat je de klok niet in de gaten hoeft te houden. Je kan ook een wekker zetten of een herinnering in je telefoon zetten zodat je de sessie van de dag niet vergeet.

Forceer jezelf niet

Heb je geen zin om te gaan zitten mediteren? Forceer jezelf niet, dat werkt averechts. Besluit dan om te mediteren door te gaan wandelen of door bijvoorbeeld een paar langzame bewegingen te maken of te dansen.

Je kan ook mediteren terwijl je de afwas doet, een douche neemt of schildert ... Maar als je een meditatieroutine wilt creëren, raden we je aan te beginnen met ‘echte’ meditaties. Later kan je dit uitbreiden en toepassen op welke manier dan ook.

Houd een meditatief dagboek bij

Kies een mooi notitieboek voor deze zomer en schrijf elke dag je meditatie op. Beantwoord deze eenvoudige vraag: hoe voelde ik me tijdens mijn oefening vandaag? Je kan ook andere vragen toevoegen:

→ Wat was mijn intentie bij het mediteren?
→ Hoe ga ik mijn intentie verder vorm geven komende dagen?
→ Wat vond ik fijn aan deze meditatie, wat heb ik eruit geleerd en wat neem ik mee?

Deze laatste vragen kunnen je bij een portie zelfonderzoek brengen, en weet, zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Exercise is the key

Vertel jezelf niet dat je ‘geslaagd’ of ‘gefaald’ bent in je meditatie. Het enige doel van meditatie is mediteren. Er is geen ruimte voor een oordeel. Als je jezelf elke dag tijd geeft om te mediteren, heb je alles al gewonnen, want het enige doel hier is het gewoon doen.

Leg jezelf geen vast aantal dagen op

Leg jezelf geen aantal dagen op waarop je je aan je belofte moet houden. Er wordt gezegd dat het 21 dagen duurt om een gewoonte aan te leren, maar als je jezelf dit doel oplegt, loop je het risico dat je daarna meteen stopt. Zoals mensen die zich voorbereiden op een marathon en stoppen met hardlopen als ze hem eenmaal hebben gelopen.

Meditatie is geen doel dat je moet afvinken van je to-dolijst, het is een manier van leven. Door te oefenen, zul je voelen waarom!

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2024

PREVIEW // Jouw Jaarhoroscoop 2024

Traditioneel besteden we in de eerste Bloom-editie van het nieuwe jaar (zie special Bloom 1 - 2024)…

Lees meer
Astrologie

Kinderwens? Plan je zwangerschap aan de hand van de Maan

Kan je de kans op zwangerschap vergroten door de positie van de Maan in beschouwing te nemen?…

Lees meer
Inspiratie

ART deck - Connected by heart - Nicolette Van Den Hadelkamp

Kunstenares Nicolette van den Hadelkamp ontwierp een inspirerend kaartendeck, gebaseerd op 44 van…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom