Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Chakra Meditaties: een Deep Dive in je binnenwereld

Inspiratie
Hans Koster - Slow Soul Diving
29/11/2023
Chakra Meditaties: een Deep Dive in je binnenwereld

Kan chakrapsychologie je helpen bij je persoonlijke en spirituele ontwikkeling? Hoe blijf je uit het zweverige imago dat rondom de chakra’s hangt? Kan het werken met de chakra’s je helpen te gronden in zowel je fysieke, emotionele als mentale lichaam? Want als je in de wereld van de chakra's wilt duiken, blijft het niet alleen bij ‘lezen over’. Je energetische roots zijn enkel te bereiken ‘by practice’.

Wat zijn chakra’s?

De zeven belangrijkste chakra’s zijn trechtervormige energiegebieden die aan de voorkant van je lichaam tegen je ruggengraat liggen, met de brede kant naar buiten gericht. Energiekanalen verbinden de chakragebieden onderling. Zo ontstaat er van je kruin tot diep in je bekken een energiestelsel waarvan je jezelf, net als van je spierstelsel, bewust kunt worden. En dat je kunt trainen!

Je zenuwstelsel als poort voor de chakra’s

”De verschillende chakradimensies zijn werelden van waaruit je op dieper niveau contact kunt maken met jezelf, de ander, de wereld om je heen, spirituele dimensies en werelden waar heling uit zichzelf plaatsvindt.”

De toegang tot het hele chakrasysteem vindt plaats via je zenuwstelsel dat diep in je ruggengraat ligt. Het is van belang dat deze toegangspoort open kan.

Je zenuwstelsel ontvangt 24/7 informatie vanuit zowel de buiten- als de binnenwereld en geeft daar een respons op, een ‘like’ of een ‘dislike’. Een dislike krijg je in de vorm van ‘fight, flight & freeze’-reacties.

Als informatie uit de buitenwereld via je zintuigen je zenuwstelsel aanraakt, komt er altijd een reactie. Je kunt bijvoorbeeld iets ruiken. Deze geur kan prettig of onprettig voor je zijn. Als de geur prettig is, zul je misschien wat gaan ontspannen. Jezelf openen. Is de geur onprettig, dan ontstaat er een bepaalde weerstand en spanning en zeg je: “Ik wil dit niet.” Dat geldt ook voor informatie uit je binnenwereld als je bijvoorbeeld koude of warmte opmerkt.

Om informatie goed te kunnen ‘lezen’ en er adequaat op te reageren, is het prettig als het zenuwstelsel zich in een optimale staat bevindt en schoon is van verstoringen. Zo kunnen de poorten zich zonder allerlei belemmeringen openen en kun je de chakradimensies betreden. Het zijn verschillende werelden van waaruit je op dieper niveau contact kunt maken met jezelf, de ander, de wereld om je heen, spirituele dimensies en werelden waar heling uit zichzelf plaatsvindt. Werelden die inzicht geven in dagelijkse en complexe problemen.

Maar … Als de toegangspoorten nog vol zitten met verstoringen, trauma’s, spanning en pijn, dan zul je misschien in staat zijn even de chakragebieden aan te raken, toch zul je al snel ingehaald worden door die verstoringen. Dat maakt dat je dissocieert.

Daarom is werken met je lichaam en zenuwstelsel een vast onderdeel van de Chakra Meditaties.

Met de Chakra Meditaties open je je systeem met lichaamsgerichte oefeningen en psycho-educatie rondom de chakra’s. Daarnaast check je in op de helende energie van de chakra’s zelf.

Hans Koster van Slow Soul Diving

Energie van de ziel

Chakraenergie zie ik als energie van de diepere laag. Je ziel zou je kunnen zeggen. Het is een andere energie dan de energie van je lichaam. Maar lichaam en ziel hebben natuurlijk wel een nauwe relatie met elkaar.

Het is niet mijn bedoeling hier een wetenschappelijk verhaal neer te zetten. Ik geef je wel een quick overview m.b.t. je zenuwstelsel, zodat je begrijpt waarom ik tijdens de Chakra Meditaties aandacht besteed aan je lichaam en lichaamsbewustzijn.

Prikkels van buitenaf hebben, zoals gezegd, altijd effect op ons lichaam en meer bepaald op ons zenuwstelsel. Als de informatie van buitenaf storend of te veel is, dan ontstaat er in ons zenuwstelsel een respons die een langdurig onplezierig effect kan geven. Ik geef je een voorbeeld.

Je kunt kort schrik voelen bij het geluid van een luide klap en dan gaan lachen als je ziet dat er alleen maar een deur hard dicht sloeg door de wind. Het zenuwstelsel reguleert zich. Je komt weer in balans.

Maar als je schrikt van iets en het raakt een oude fixatie in je, of je weet niet wat er aan de hand is, dan blijft het zenuwstelsel hangen in de schrik. Dat geeft vervolgens allerlei reacties, van paniek, onrust en gedrevenheid tot verdoving, passiviteit en stilstand. Bij gebrek aan regulering gaan je spieren zich aanspannen om dit ongemak ‘in toom te houden’.

Dat leidt niet alleen tot fysiek, emotioneel en mentaal ongemak. Ook de poorten richting de chakragebieden blijven nu grotendeels dicht.

De drie functies van het zenuwstelsel

”Een goed functionerende parasympaticus is onontbeerlijk bij stressregulering EN zorgt ervoor dat de poort naar de chakra’s zich kan openen.”

Je kunt je zenuwstelsel zien als een boom met veel takken. Het bovenste deel van de stam heet de sympaticus. Dit deel zorgt voor activiteit in ons lichaam. Het maakt dat allerlei organen, zoals ons hart en darmen, functioneren zonder dat we erover na hoeven te denken. Het onderste deel heet de parasympaticus. Deze zorgt ervoor dat de activiteit van het bovenste deel op tijd gereguleerd wordt zodat er niet te veel stress ontstaat en je in balans blijft.

Een goed functionerende parasympaticus is dus onontbeerlijk bij stressregulering EN zorgt ervoor dat de poort naar de chakra’s zich kan openen.

Bij een overprikkeling vanuit de buiten- of binnenwereld, geeft ons zenuwstelsel de volgende antwoorden:

 • We bevriezen en komen in een shutdown. We voelen ons overweldigd. We dissociëren, van een beetje tot behoorlijk veel. Onze darmen raken van slag. We voelen ons vlak. Mentaal is er een ‘blur’, een mist. We staan stil en komen moeilijk in beweging. De tak die in dit reactiepatroon een rol speelt, heet Dorsal Vagal en is onderdeel van de parasympaticus. Wanneer dit reactiepatroon optreedt, kan de parasympaticus niet goed functioneren.
 • We komen in een vecht- of vluchtreactie terecht. Er ontstaat veel activiteit in ons lichaam. We zijn alert. Onze hartslag wordt hoger. We voelen ons onrustig. Dat beïnvloedt onze emoties, denken en handelen. We komen in een niet te stoppen trein terecht. Of we hangen aan de noodrem en komen ondanks alle commotie nauwelijks vooruit. Dit deel heet de sympaticus en bevindt zich in het bovenste deel van de stam, fysiek gezien boven het middenrif. Normaal gesproken zal de parasympaticus de vecht-vluchtreacties en bijhorende opwinding reguleren. Ons lichaam komt dan na een tijdje weer tot rust. Maar als de parasympaticus niet functioneert vanwege een shutdown of trauma, dan blijven we onrustig of vervallen we uiteindelijk in een langdurige passiviteit. Vaak gaan we dan allerlei manieren zoeken om tot rust dan wel tot actie te komen. Via een middel, te veel eten, te veel sporten, seks, enz.
 • De tak die naast de Dorsal Vagal ook vanuit de parasympaticus ontspringt, heet de Nervus Vagus. Deze zenuw is verbonden met ons hart, gezicht en ademhaling. De Nervus Vagus wordt ook de ‘Sociale Zenuw’ of ‘Feel Good Zenuw’ genoemd, omdat hij verbonden is met onze gezichtsuitdrukkingen en ons vermogen onszelf met mensen te verbinden. Een lachend gezicht kan een teken zijn van ‘ik sta open voor contact’. Terwijl neergeslagen ogen het omgekeerde kunnen betekenen.

De Nervus Vagus willen we verder ontwikkelen:

 • om de parasympaticus in staat te tellen zijn regulerende werk te doen zodat overmatige stressreacties weer in balans kunnen komen;
 • omdat het een belangrijke toegangspoort is tot de chakragebieden.

Nervus Vagus versus de chakra’s en hun thema’s

Chakra Meditaties honoreert bovenstaande feiten. Via de lichaamsgerichte oefeningen werk je aan al deze gebieden zodat de poort richting de chakra’s zich kan openen. Tijdens de meditaties krijg je toegang tot het onderliggende en subtiele energiesysteem van de chakra’s met hun mystieke en helende werking.

Ieder chakragebied kent een bepaald thema. Het eerste chakra gaat bijvoorbeeld over veiligheid en afkomst, het derde chakra over emoties en wilskracht en het zesde chakra over intuïtie en inzicht. Chakragebieden zijn verbonden aan je zenuwstelsel en organen. Als je nog teveel onder invloed staat van stress, staat de poort niet open en dien je allereerst te werken aan het kalmeren van je vecht-vluchtsysteem of het onder controle krijgen van je shutdown.

Je chakrasysteem zelf is gelinkt aan de Nervus Vagus. Wanneer je dit deel van jezelf kunt empoweren, werk je direct met je chakra’s. En andersom, wanneer je intuned op een bepaald chakragebied en het bijbehorende thema, werk je aan het verder optimaliseren van de Nervus Vagus.

Binnen Chakra Meditaties werk je daarom twee kanten op:

 • Je opent je systeem door te werken aan stressreductie via de lichaamsgerichte oefeningen en psycho-educatie rondom de chakra’s. Zodat je weet wat je doet en waarom.
 • Je checkt in op de helende energie van de chakra’s zelf. Via diverse wegen en passend bij het betreffende chakra. Je neemt de Nervus Vagus mee in je onderzoek. Zodat er een inner smile kan komen en een verbinding met je dagelijkse wereld. Met al die bekende en onbekende mensen. Met de aarde onder je. En de ruimte om je heen.

Slow Soul Diving

Chakra meditaties Hans Koster Slow Soul Diving visual artikel Bloom

Bij Hans Koster van Slow Soul Diving kan je terecht voor:

 • het behandelen van ontwikkelingstrauma;
 • neuroaffectieve persoonlijke ontwikkeling; en
 • systemisch werk.

Benieuwd naar de Chakra Meditaties?
Bestel ze nu en krijg een extra Bloom-korting!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Volle Maan in Boogschutter • 23 mei 2024 • Zoek levensvreugde

Op 23 mei 2024 om 15.52 uur voltrekt de Volle Maan zich in het sterrenbeeld (of liever:…

Lees meer
Astrologie

Tweelingen, jouw jaarhoroscoop 2024-2025

Het sterrenbeeld Tweelingen is jarig als de maanden mei en juni hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Astrologie

Zonsverduisteringen en maansverduisteringen 2024

We besteden in dit artikel aandacht aan de zonsverduisteringen en maansverduisteringen 2024 en de…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom