Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Weg met de zomertijd? Alle feiten op een rijtje.

Lifestyle
Birgitte Bosch
03/07/2019
Weg met de zomertijd?

De dagen worden langer, het kwik stijgt en de zonnecrème vliegt over de toonbank. Welkom zomer! Die gelukzalige kreet mogen we sinds 31 maart slaken, want op die dag hebben we allemaal massaal de klok vooruit gedraaid. 2 ruilden we naar jaarlijkse traditie in voor 3 uur. Elke keer opnieuw borrelen er opnieuw discussies op over het nut of de onzin van de zomertijd , en dit jaar is daar geen uitzondering op. Maar concreet: hoe zit dat nu weer juist met die zomertijd?

Doorheen de geschiedenis werden er regelmatig tijdsaanpassingen doorgevoerd, dit is dus niets nieuws. Dat komt omdat de aarde niet in een rechte baan rond de zon draait, en dit beïnvloedt de seizoensdata. Het duurde even vooraleer men een systeem had bedacht (zoals schrikkeldagen) om deze inconsistentie te compenseren. De Egyptische kalender (gebaseerd op de overstroming van de Nijl) werd in onze christelijke wereld ingeruild voor de juliaanse kalender, die nog nauwkeuriger was in het nastreven van een tropisch jaar (een jaar gebaseerd op het verloop van seizoenen). Toch was er nog ruimte voor verbetering, en die kwam er in de 16e eeuw, in de vorm van de gregoriaanse kalender. Deze reduceerde de systematische afwijkingen van de vorige pogingen, schafte de 13e maand af en hield ook rekening met de kerkelijke feesten. Echt 'natuurlijk' is onze tijd dus niet meer...

Eén met de natuur

Weg met de zomertijd zonnekalender Azteken Bloom web

Vroeger aanschouwde de mens de zon, maan, sterren... om de tijdsaanduiding te bepalen. Deze hemellichamen zijn namelijk een indicatie voor waar de aarde zich precies bevindt op zijn koers rond de zon. In de tijd van de nomaden werd hun bestemming bepaald door het seizoen: tijdens de winter trokken ze naar plaatsen die genoten van een zachter klimaat, de zomer spendeerden ze daarentegen in gebieden waar de vruchten in bloei stonden. Op die manier putten ze de aarde niet uit. Een heel natuurlijke manier om met tijd om te gaan. Uiteraard is zo'n levensvorm door de agricultuur, sedentarisering, modernisering en later industrialisering niet meer mogelijk. Juist door die evoluties ontstond het fenomeen 'tijd' zoals we het nu kennen.

De klok. Een mooie moderne uitvinding die het mensen een pak makkelijker maakt om efficiënt te functioneren. Om afspraken te maken en het leven in te delen. Maar door steeds geavanceerdere uitvindingen, vond de mens manieren om de natuurlijke tijd te slim af te zijn. Het donker hield hen niet meer tegen om te stoppen met werken, want daar bood elektrisch licht een oplossing voor. Zo raakte onze natuurlijke ritme en leefpatroon uit evenwicht. We gunnen onszelf steeds minder rust, en daar hangen natuurlijk heel wat voor de hand liggende nadelen aan vast.

Alleen maar contra's?

In de jaren '70 besloot de overheid nog meer met de tijd te spelen. Onder druk van de economische crisis besloten tal van Europese landen dat er energiebesparende maatregelen moesten doorgevoerd worden. De invoering van 'zomeruur' en 'winteruur' was zo'n initiatief. Initieel leek dit een goede oplossing te zijn: de mens kon langer gebruik maken van gratis zonlicht, wat de elektriciteitskosten zou moeten drukken. Helaas is reeds gebleken dat dit verschijnsel in de negatieve zin wordt gecompenseerd door het stijgende gebruik van verwarming in de ochtend en airconditioning in de late namiddag. De maatregel verdedigen met de argumentatie dat het milieuvriendelijk is, blijkt dus niet meer logisch te zijn. Nu brengt de Europese Commissie de 'traditie' opnieuw op voor discussie: laten we de klok voortaan met rust? En indien dat het geval is, kiezen we dan voor een permanente zomertijd, of wintertijd? De wetenschap legt het uit.

Weg met de zomertijd quote klok Bloom web

Het leek te mooi om waar te zijn, zo'n tijdwissel, en dat was het ook. De omschakeling naar de zomertijd brengt elk jaar heel wat nadelen met zich mee. Zo bewezen de statistieken dat er in de week na de wissel onder andere meer verkeersongevallen plaatsvinden. Dat komt omdat de mensen meer moe zijn, het langer donker blijft en de onoplettendheid bijgevolg daalt. Ook stijgt in die periode het aantal hartaanvallen, wat te wijten is aan de impact van het tijdstip waarop een medicijn wordt ingenomen op diens werkzaamheid.

Maar volgens professor Martha Merrow, chronobiologe aan de Ludwig Maximilians Universität in München, is het probleem nog veel groter. Ons bioritme wordt namelijk stevig aangetast door dit gepruts met de tijd, en dan vooral in de zomer.

Ons slaappatroon wordt verbroken, doordat we een uur verliezen, en daar herstelt ons lichaam allesbehalve snel van. Mensen met een zwak immuunsysteem dragen hier meteen de gevolgen van en zijn veel vatbaarder voor ziektes. Ook concentratiestoornissen, verhoogde prikkelbaarheid, chronische vermoeidheid... worden gelinkt met de zomertijd. Natuurlijk associëren wij het feit dat het langer licht is buiten met terrasjes en zwoele zomeravonden. Waar velen echter niet bij stilstaan, is dat zo'n 'teveel' aan blauw licht ons lichaam ervan weerhoudt om melatonine (een natuurlijk slaaphormoon) aan te maken. Daarom is het moeilijker om in de zomer slaap te vatten, wat niet opportuun is voor ons welzijn, natuurlijk.

Volgens menig wetenschapper leunt de wintertijd gewoon dichter aan bij ons eigen biologisch ritme. Natuurlijk gaat men voor zo'n beslissing, de eventuele afschaffing van de zomertijd, niet over één nacht ijs. Maar een geïnformeerde burger is er twee waard, dus is het belangrijk om de feiten eens op een rijtje te zetten en de problematiek niet in de doofpot te stoppen. Daarvoor is onze gezondheid en ons welzijn toch net ietsje te belangrijk :).

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Ontdek jouw talenten! Ontmoet talentenconsulent Tidenka Goedhart

Hoe komt het dat we ons in sommige situaties zo goed voelen en in andere helemaal verloren lopen?…

Lees meer
Spiritualiteit

Imbolc (2 februari) • De zonnekracht neemt toe

Vier jij het jaarfeest Imbolc met ons mee? De dagen worden zichtbaar langer. Toch zijn ze nog koud,…

Lees meer
Astrologie

Venus in Steenbok • 24 januari tot 16 februari 2024 • Wees toegewijd

Op 24 januari 2024 verhuist Venus van het sterrenbeeld (of liever dierenriemteken) Boogschutter…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom