26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Vertragen om te versnellen

Lifestyle
21/12/2019
Walter Bauwens aan het woord

Een man uit de zakenwereld. Een businessman pur sang. Topmanager. Met een mooi palmares aan zakelijke successen. Maar ook een man die heeft ontdekt dat er meer is dan alleen maar werken. Een man die zich op vandaag als holistisch coach ook aan de 'andere kant' van het spectrum beweegt. Voor deze bijdrage ging Sofie Varrewaere een gesprek aan met de interessante zakenman Walter Bauwens.

Wie ben je?

Voor Walter draait het leven om het helpen van mensen. Het gelukkig maken van andere mensen door de creatie van geluk. Iets wat enkel kan als je ook met jezelf in het reine bent. “Op een gegeven moment heb ik heel veel wegen bewandeld, die allemaal niet verkeerd zijn, maar die allemaal leidden tot hetzelfde punt: balans in jezelf vinden. Dat jouw geluk van binnen uit moet komen en niet van buiten af. Als ik het dan heb over wie ik ben, dan wil ik anderen een shortcut naar inwendig geluk aanbieden zodat zij er minder lang over doen dan ik.”

Wat als die ander er niet is? Wie ben jij dan nog? Stel dat jij op een onbewoond eiland terecht komt, hoe gaat dat dan? Wie is die man dan op het eiland?

We hebben het over het omgaan met jezelf, de balans met de natuur om je heen, de reis naar binnen, het uit je rol komen door het loslaten van verwachtingen die anderen van je hebben. Het in het reine komen met jezelf. Walter legt de vergelijking met een spirituele Vipassana, waarbij je in tien dagen stilte niet anders kan dan wat je zegt ook in de praktijk te brengen.

“Als ik op een onbewoond eiland terechtkom dan zal ik mijn rollen moeten afgeven. Dan zal ik geen enkele titel of aanspreeknaam meer hebben. En dan kom je bij de kern, bij jezelf. En bij de balans met je omgeving, de natuur. Terug naar de onderkant van de piramide van Maslow. Overleven. Eten. Seksualiteit. Veiligheid. Terug in het leven staan. Voor mij is dat verwonderend, observerend, de zaken bekijkend vanuit het groter geheel. Maar wat voor mij erg belangrijk is, is het in verbinding kunnen werken en de verbinding voelen met de andere mensen. Dat wordt lastig op een onbewoond eiland, al bestaat verbinding uiteraard ook uit verbonden zijn met jezelf. Dat onbewoonde eiland zou in ieder geval niet mijn eerste keuze zijn.”

Snel, sneller, snelst

”Ik kon mij hier totaal in verliezen en ongelooflijk in doorgaan, tot op het punt dat ik echt het maximum bereikte van wat het menselijk lichaam nog aan kon.”

Dit interview gaat over vertragen, maar voor we daaraan toekomen: jij weet wat snel leven is. Hoe ging dat bij jou?

“Praktisch gezien was het zo dat ik flitste van de ene opdracht naar de andere toe. Iets wat ik als provider voor interim management overigens ook heel aangenaam vond. Ik was snel, betaalbaar en kwaliteitsvol. Daarmee onderscheidde ik me van de rest. En dan spreek je al snel over het interviewen van honderden kandidaten per week, tientallen klanten per week. Mijn gedachten gingen zo snel dat mijn lichaam niet kon volgen. Ook ’s nachts kon ik niet meer tot rust komen. Uiteindelijk behaalde ik mooie resultaten hoor, ik zette in mijn eentje negen miljoen neer in die tijd. Ik kon mij hier totaal in verliezen en ongelooflijk in doorgaan, tot op het punt dat ik echt het maximum bereikte van wat het menselijk lichaam nog aan kon.”

We spreken over een mooie economische tijd, lang voor het bestaan van LinkedIn. Een tijd waarin je nog zelf contacten moest leggen.

Vertragen-om-te-versnellen-walter-bauwens-stop-Bloom-web

Maar ook een tijd waarbij ik mezelf verloor in de snelheid. En waarbij die snelheid tegelijk ook afgeremd werd door mijn gedachten en mijn angsten. Een economisch wat mindere periode bijvoorbeeld. Of wat minder succes. Net zoals een topskiër niet meer met volle snelheid de steile helling af durft na een zware valpartij en zichzelf gaat afremmen. De snelheid alleen is niet het probleem, je remt af omdat je niet altijd je angsten opzij kan zetten, of omwille van regels en procedures waardoor je jezelf niet meer volledig kan geven, ook in business. Dat geeft veel druk en die druk die kon ik niet altijd aan.”

We praten verder over hoe er een mooie parallel te trekken is tussen management en topsport. Over adrenaline en hormonen. Over verslaafd zijn aan de snelheid. Over het fantastische gevoel wanneer alles goed loopt.

“Dat stopte nooit. Als er op vrijdagavond een aanvraag kwam, dan werkte ik het hele weekend door en stond ik op maandag al klaar met een shortlist van kandidaten. Ik was 24/7 beschikbaar voor mijn klanten. Al waren er ook momenten dat ik intens kon genieten met de familie, van vakanties bijvoorbeeld. Werk en leven was goed te combineren zolang alles goed liep. Als dat niet zo was dan nam je dat ook mee in je gezinsleven, zelfs op vakantie.”

Walter

Toch kwam het moment waarop je bewust vertraagde. Wanneer wist je heel zeker dat je het roer om wou gooien?

“Toen ik mijn bedrijf verkocht vanuit de ambitie om nog verder door te groeien, eventueel ook internationaal, besefte ik dat ik nog veel meer moest presteren om op die snelheid verder te kunnen gaan. Maar dan zonder nog zelf alle touwtjes in eigen handen te hebben. Dat kon ik op een bepaald moment voor mezelf niet meer goedpraten. Dat was niet meer logisch. Ik kon het niet meer opbrengen, zeker niet nu mijn bedrijf een deel van een groter geheel was geworden. Ik had niet voor niets zo hard gewerkt. Ik had de top bereikt, het bedrijf was verkocht. Waarom zou ik dan nog op diezelfde manier door gaan? Op het moment dat ik besefte dat mijn ambitie niet waargemaakt kon worden, kon ik komaf maken met die tunnelvisie. Toen kwam ook de vertraging en de burn-out. Dat was heel heftig. Ik lag een week in het ziekenhuis, had veel koorts, immuniteitsproblemen. Ik was volledig immobiel, ik kon gewoon niet meer. Eens ik daar weer vat op kreeg, heb ik voor mezelf veel meer structuur toegevoegd aan mijn leven. Kinesitherapie. En later yoga. Lessen gevolgd. Prioriteiten gesteld. Van inspanning naar ontspanning gegaan. Alle afspraken in de agenda gezet. Ook die met mezelf en met de familie. Eigenlijk heb ik die pitbullterriër mentaliteit die ik altijd heb gehad in het bedrijfsleven ook voor mezelf toegepast.”

Hoe ziet vertragen om te versnellen er voor jou uit?

We praten over het verschil tussen efficiëntie en effectiviteit. Over ademhalen vanuit je buik. Over het stellen van de juiste prioriteiten. Over iets goed doen, maar ook over enkel die dingen doen die op dat moment ook echt resultaat kunnen opleveren.

“Het is heel eenvoudig. Door minder hard te werken, kon ik de omzet verdrievoudigen. Dus door te vertragen haalde ik gigantisch meer resultaat. En ontdekte ik het belang van orde in de chaos. Een goed agendabeheer, bijvoorbeeld. Slots inbouwen voor jezelf, momenten waarop de telefoon ook echt uitging. Ik nam een privé yogaleraar onder de arm en mijn lichaam vond in die twee uur yoga per week een rust die ik nooit eerder had gekend. Ik slaagde erin om mijn gedachten te kalmeren. Ik noem dat nu nog altijd mijn Ctr-Alt-Del. Ongelooflijk dat je pas na al die jaren terug beseft dat je een lichaam hebt waar je ook kan naar luisteren. Heel veel klachten die ik had, zoals migraine, hevige verkoudheid, griep, verdwenen omdat ik mijn lichaam veel meer rust gaf. Ik was hier zo van onder de indruk dat ik later zelfs op zoek ben gegaan naar de principes die hier achter zitten. Ook naar de familie toe beschermde ik veel meer mijn tijd. Ik gaf mijn secretaresse de opdracht om de privé 'slots' in mijn agenda met evenveel prioriteit te behandelen als de zakelijke. Ik heb de mechanismen die ik er op nahield in mijn job toegepast op het vinden van meer rust en dat hielp echt om mijn werkpatroon te veranderen. Net zoals je bij yoga je inspant om te ontspannen. Feit is dat ik in het verleden te weinig passie getoond heb voor vrije tijd en familie. Dat ben ik gaan herdefiniëren, nieuwe prioriteiten gesteld, en ik ben daar ook naar gaan leven en handelen. Ik heb nu meerdere passies. Werk. Maar ook leven. Al blijft het iets waar ik nog steeds bewust mee bezig moet zijn, zeker in de huidige maatschappij waarin je constant geprikkeld wordt. Bewust vertragen om de juiste prioriteiten te stellen.”

Vertragen-om-te-versnellen-walter-bauwens-quote-Bloom-web

We verdiepen ons in de passie van Walter, met name yoga en het creëren van geluk. “Yoga als zijnde meer dan meditatie of een aantal oefeningen, maar als een levenshouding. Geluk creëren maar ook zelf voelen. Een betere flow hebben. Een beter mens zijn. Iets betekenen in het leven. Yoga heeft mij een raamwerk gegeven voor mijn 'purpose of life'. Een totaliteit die mij een kader heeft gegeven in een breder geheel.”

Ik vraag Walter hoe vaak hij dan aan yoga doet waarop hij lachend antwoordt:

”Als ik iets doe, doe ik het goed.”

“Wat denk je? Als ik aan iets begin dan doe ik het goed. Ik ben nu eenmaal zo. Dat heeft mij ook het succes in mijn leven gebracht. In de praktijk is dat anderhalf uur yoga per dag. Ik zie het vanuit mijn rol als coach en energetisch masseur als mijn verantwoordelijkheid om dagelijks aan mezelf te werken, ervoor te zorgen dat mijn energie perfect zit. Ervoor te zorgen dat mijn chakra’s goed gealigneerd zijn om in verbinding te staan met het groter geheel. Zelf in de maximale flow zitten. Dat ben ik mijn klanten verplicht. Maar nu ga ik weer in die rol zitten en dat wil ik niet. Ik wil juist uit die rol stappen om nog meer te kunnen betekenen voor een ander. Meer leven vanuit mijn hooggevoeligheid bijvoorbeeld. Minder presteren. Vaker neen zeggen. Je bent wie je bent en daar maak je het beste van.”

Geluk

Ben je dan nu een gelukkiger mens?

“Ja. Sowieso. Ik weet nu eindelijk wat geluk is. Ook al is het een eeuwig durend proces. Voorheen denk je wel dat je gelukkig bent met je mooie huis, of een mooie reis, en dat klopt wellicht ook, maar ik weet nu wat geluk van binnenuit betekent. Zo zag ik in Nepal mensen die gigantisch gelukkig zijn met niets. Dat niets hebben wil ik natuurlijk niet promoten, maar ik heb daar een soort van geluk gevoeld die ik hier toch nog maar weinig meegemaakt hebt. En dat te beseffen neemt heel veel druk weg.”

Heb je nog tips of praktische handvaten voor mensen die willen vertragen voor een betere quality of life maar dat niet willen doen ten koste van een carrière?

Vertragen-om-te-versnellen-walter-bauwens-klok-Bloom-web

Drie zaken. Het belangrijkste is het inzicht verwerven dat het anders kan. Je denkt dat je moet presteren omdat de maatschappij rondom jou dat vraagt en dat succes alleen maar daar is als andere mensen het goedkeuren. Daarnaast zijn er natuurlijk ook tools nodig om dat te kunnen verwezenlijken. Die tool is voor mij yoga, maar voor mijn zoon is dat bijvoorbeeld het lopen van marathons. Het vinden van een middel om dat teveel aan energie in jouw hersenen los te laten. Net zoals een computer vertraagt als je te veel schermen open laat staan. Die Ctr-Alt-Del bij jezelf vinden en die 'task' dan ook op regelmatige momenten uitvoeren. Maar ook de kleine voor mij inmiddels vanzelfsprekende zaken, het inplannen van 'slots' in uw agenda en dat communiceren naar je omgeving bijvoorbeeld. De afspraken met jezelf nakomen. Ten derde, vervang je doelen door intenties. Zowel in je privéleven leven als in je bedrijf. Werk ergens naartoe, en geniet van het pad erheen. Zo kun je ook tevreden zijn zonder dat je je doel behaald hebt. Durf achterover te leunen en te focussen op je intentie. Dat is overigens ook hoe ik er vroeger in slaagde mijn omzet te verdrievoudigen. Doordat ik veel meer achterover leunde kwamen zowel klanten als kandidaten meer naar mij toe. Je straalt een totaal andere energie uit en daarmee trek je die zaken aan die voor jou bestemd zijn. Met als resultaat: meer succes in je carrière.”

Veel succes met het brengen van meer spiritualiteit naar de business. Van het individu naar de organisatie. En met het, wat je doet, doen vanuit de zingeving van je eigen leven. Succes met jouw purpose of life.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Creëer een unieke badkamer: Originele inrichtingsideeën die indruk maken

De badkamer is vaak een ondergewaardeerde ruimte in ons huis. Maar waarom zou het niet net zo…

Lees meer
Kristallen & Edelstenen

Natuurlijke schoonheid en positieve energie met edelstenen

In de wereld van natuurlijke schoonheid en positieve energiebronnen spelen ruwe edelstenen en…

Lees meer
Astrologie

Het faillissement van busbouwer Van Hool: een siderische horoscoopanalyse

Na een bijzondere ondernemingsraad deelde de autobusbouwer Van Hool maandochtend op 8 april…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom