Bloom 2 is uit! Chinese Jaarhoroscoop 2024 >

To be online, or not to be online

Lifestyle
Annick Declerk
09/01/2019
Social media: bron van stress?

Midden jaren ’90 college rechtssociologie in Leuvense aula. Voor de millennials onder de lezers: jawel!, dit is het pre-Facebook-, Twitter-, Instagram-,… tijdperk. De professor stelt dat de media een belangrijke pijler zal worden in de toekomstige maatschappij. Wij studenten reageren daar met enig ongeloof op. Konden wij, studenten, weten dat dit een stelling was die zich zou realiseren niet alleen via de traditionele media, maar ook via de social media.

Symptomen van stress

Stress kan je niet meten. Stress komt tot uiting via lichamelijke en gedragsmatige symptomen. Het is dus van belang om zich bewust te worden van die symptomen. Vaak zijn we zo in onze gedachten verdiept dat we de symptomen niet opmerken of zelfs negeren. Eenmaal hiervan bewust, kan worden gekeken naar de oorzaak: waardoor ben ik gestresst? Wat stress veroorzaakt, verschilt van persoon tot persoon. Zo spelen persoonlijke ervaringen hierin een rol. Het zijn niet altijd grote, ingrijpende gebeurtenissen zoals een overlijden, echtscheiding, verhuis,… (zogenaamde macrostress) die stress veroorzaken. Ook kleine gebeurtenissen (zogenaamde microstress) werken stress in de hand als die zich blijven opstapelen.

Hoe kan (social) media een oorzaak van stress zijn?

De media laat ons een werkende man/vrouw zien die tegelijk ook als ideale partner en ouder fungeert en er bovendien ook een boeiend sociaal leven op nahoudt. Op social media heeft iedereen een perfect leven en is alles rozengeur en maneschijn. Heb je je al eens afgevraagd of dit beeld wel strookt met de realiteit? Mensen voelen een druk om aan dat beeld te voldoen, maar dat lukt niet of maar gedeeltelijk. Deze druk en de daarop volgende frustraties kunnen tot overmatige stress leiden. Is dit dan de schuld van de (social) media? Neen, uiteraard niet! Niemand verplicht mensen om actief te zijn op Facebook, Twitter, Instagram,… Het is een eigen keuze om te voldoen aan dat ideaalbeeld en dat brengt (vaak onbewust) ook druk met zich mee.

Hoe vermijden dat (social) media een bron van stress wordt?

”Do more things that make you forget to look at your phone”
Keuzes vanuit authenticiteit

Zich bewust worden van het feit dat men zich laat sturen door marketing en ‘de massa’ leidt tot een keuze: de massa volgen of een eigen weg inslaan. Dat vraagt enige reflectie, even bij zichzelf stilstaan. Heel vaak heeft men de neiging om oplossingen buiten zichzelf te zoeken in plaats van zich de vraag te stellen: ‘wat hoort/past bij mij?, ‘waarbij heb ik een goed gevoel?’. Keuzes maken vanuit authenticiteit leidt er ook toe dat men dichter bij zichzelf komt. Natuurlijk vergt deze keuze een zekere durf, ‘durf ik wel mijn eigen weg gaan?’. Maar vergeet niet: wie in zijn eigen kracht staat, is minder vatbaar voor overmatige stress. Je ‘goed voelen’ is immer minder afhankelijk van externe factoren.

Realiteitszin

Wie met realiteitszin in het leven staat, weet dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Deze ingesteldheid leidt ertoe dat men de ‘schone schijn’ van de (social) media kan relativeren. Moeilijkheden zijn niet alleen inherent aan het leven, ze laten ons ook toe om te evolueren. In plaats van te klagen, kan je je eerder de volgende vraag stellen: ‘wat kan ik uit deze situatie leren?’. Ondertussen zal het er ook in de Leuvense aula’s anders aan toegaan. Ik hoop dat er een professor is die aan de huidige generatie studenten zal voorspellen dat, in de toekomst, de authenticiteit het zal halen van de volgzaamheid. Laat ons hopen dat deze voorspelling dan ook realiteit wordt.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Chakra Meditaties: een Deep Dive in je binnenwereld

Kan chakrapsychologie je helpen bij je persoonlijke en spirituele ontwikkeling? Hoe blijf je uit…

Lees meer
Astrologie

De belangrijkste astrologische gebeurtenissen in oktober 2023

In dit artikel tref je de belangrijkste astrologische gebeurtenissen voor oktober 2023. Je hoeft…

Lees meer
Astrologie

Jupiter retrograde 2023 • 4 september tot en met 31 december • De uitwerking ervan op je sterrenbeeld

Jupiter, de planeet van geluk, expansie, kennis en wijsheid loopt ongeveer vier maanden per jaar…

Lees meer
Bloom 2 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom