Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Liefde versus afhankelijkheid / is jouw potje maar niets zonder deksel?

Liefde & Relatie
Gudrun Planckaert
30/06/2020
Liefde versus afhankelijkheid

We hadden het in Bloom tijdschrift al eerder over 'liefdesmythes'. Eentje daarvan beschreef het romantische idee dat je je hele leven lang op zoek moet naar datgene of diegene dat/die ontbreekt. Omdat je niet ‘heel’ bent zonder een ander. Je wederhelft. Je match. De andere helft van je trouwboekje. Zonder die ander voel je je verloren. Maar dat gevoel van volledigheid, eens je de ware bent tegengekomen, is dat wel liefde? Of ervaar je vooral de behoefte om van iemand afhankelijk te zijn? Hoe zou het zijn als twee ‘hele/complete’ mensen elkaar écht ontmoeten en elkaar hoger en verder brengen?

Een onbeschreven blad

We komen op deze wereld als een onbeschreven blad, maar al van in onze kindertijd komen er heel wat kreuken in ons blad. Als we dan wat ouder zijn, gaan we op zoek naar iemand die die plooien kan gladstrijken, iemand die de leegtes kan opvullen. We zoeken de liefde in de buitenwereld en dan stellen we vast dat de ander niet voldoet aan het beeld dat we voor ogen hadden. We koesteren een hoop verwachtingen, die onmogelijk allemaal kunnen ingelost worden. Je voelt je niet begrepen, de leegtes raken niet opgevuld en worden misschien zelfs nog groter. Maar ondertussen worden we steeds meer afhankelijk van de ander, we willen dat de ander denkt zoals wij denken, we willen dat de ander opvult waar wij een tekort ervaren. Kortom, we hunkeren naar de perfecte aanvulling van onszelf.

Door de leegte die je in jezelf voelt, bestaat het risico dat je de ander wil pleasen. Je wil zo graag dat iemand jou lief heeft. Misschien loop je met het idee rond dat je liefde moet verdienen, dat je een inspanning moet leveren om liefde te ontvangen. Zo ga je jezelf opofferen om je uitverkorene te plezieren, terwijl de kans groot is dat je daarbij geleidelijk aan jezelf verliest. Weten wat voor jou belangrijk is, wat jou energie geeft, is eigenlijk belangrijker. Zo ben je in staat om je eigen leegtes op te vullen.

(lees verder onder het kader)

Liefde versus afhankelijkheid signalen Bloom web

De oplossing? De blik naar binnen richten

Zolang je in de buitenwereld op zoek gaat naar liefde zal je die niet vinden. Het is heel belangrijk om je naar binnen te richten, om te achterhalen wat jij nodig hebt en die tekorten zelf aan te vullen. En nee, dat is niet altijd makkelijk. Het vergt moed om te kijken naar wie jij echt bent, naar wat jij nodig hebt. Je mag je partner niet verantwoordelijk stellen voor wat er in jou omgaat, voor wat jij met je meedraagt. Dat is wat we heel vaak doen, er gebeurt iets en we geven de ander de schuld. We zoeken de stoorzenders buiten onszelf, dat is makkelijker dan met onze eigen pijn geconfronteerd te worden. Je zoekt een schuldige, je wilt dat de ander je problemen helpt te dragen en nog het liefst, dat hij of zij je problemen oplost. Zo blokkeer je je persoonlijke groei. Je geliefde mag jou uiteraard steunen en er voor je zijn, zodat je je eigen lessen onder ogen leert zien en verantwoordelijkheid opneemt voor je eigen leven.

Relaties stranden niet zelden omdat we het gevoel hebben dat onze partner de pijn vergroot. In bepaalde gevallen is dat natuurlijk wel zo, maar heel dikwijls is die pijn te wijten aan het feit dat je verwacht dat je wederhelft alle problemen in je leven oplost. Dat alle angsten, zorgen en moeilijkheden zomaar zullen verdwijnen, omdat je de liefde bent tegengekomen. In werkelijkheid ben je te bang om je pijn te zien, te voelen en ermee af te rekenen. Beseffen wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en zélf de touwtjes in handen nemen. Voel je je eenzaam? Dan is er geen enkele garantie dat een man/vrouw aan je zijde dat nare gevoel wegneemt. Zoek uit waarom je niet met jezelf even alleen kunt zijn. Door dieper te graven en naar die stem in je hoofd te luisteren, komen de oplossingen al snel bovendrijven. Zo zal je na een poosje meer liefde voelen voor jezelf en ben je niet langer afhankelijk van de ander.

(lees verder onder de advertentie)

Liefde op een hoger niveau

Hoe mooi zou het zijn als twee mensen, die elk op zich hun eigen pijn in de ogen hebben gekeken, uiteindelijk samenkomen? De ander fungeert dan als een spiegel waarin je jezelf ziet en waardoor je jezelf beter leert kennen. Eens dat stadium bereikt, mag alles er zijn. Elk probleem/issue wordt bespreekbaar en over alles kan eerlijk en open gecommuniceerd worden, zelfs over zaken die niet zo aangenaam zijn. Want precies dán is het belangrijk om je hart te kunnen luchten. Dat is onvoorwaardelijk liefhebben. In deze fase ben je niet bang om de ander pijn te doen, de ander te kwetsen, omdat je weet dat hij/zij het zonder jou ook wel redt. Bij elkaar blijven is in dit geval een bewuste keuze, geen noodzaak. In een liefdevolle relatie zijn de twee individuen elk op zich heel, ze hebben de ander niet nodig om overeind te blijven. Ze tillen elkaar naar een hoger niveau. En dat gebeurt niet door alles voor de ander te willen oplossen, maar wel door er te ‘zijn’. Pas dán is er sprake van échte liefde, en dat heeft niets van doen met afhankelijkheid.

Dan wordt “we fall in love“ “we rise in love”.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Goede voornemens? Maak een plan!

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Hét moment bij uitstek om de jaarlijkse goede voornemens weer boven…

Lees meer
Astrologie

8 april 2024 • Nieuwe Maan in Ram • Jaag je dromen na

De Nieuwe Maan in Ram op maandag 8 april 2024 om 20.32 uur is de eerste Nieuwe Maan sinds het…

Lees meer
Astrologie

Kosmische events december 2023

We sluiten dit jaar af met een maand die propvol astrologische gebeurtenissen zit. De sterren…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom