Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Het zielsperspectief van de narcistisch-empathische relatie

Het zielsperspectief van de narcistisch-empathische relatie

Wat is er de laatste jaren toch veel te doen rondom de relatie tussen personen met narcistische trekken en empathische mensen. Zelf heb ik ook de nodige ervaring opgedaan in deze verhouding. Maar door de uitnodiging om mijn ziel te doorgronden, ben ik van een gebroken zielsgevoel naar een diepe vervulling van mijn hart gegaan! Daarom wil ik je graag meenemen naar de algemene boodschap voor empathen en narcisten vanuit het perspectief van de ziel. Vanuit de ziel kun je niet alleen beter tot je recht komen, maar ook met compassie en zelfs dankbaarheid naar de ander leren kijken. Zo kan iedereen in vrijheid zichzelf zijn en kun jij genieten van de vrije ziel die je bent!

Vanuit zielsperspectief zijn we allemaal evenveel waard en bevinden we ons allemaal op een individuele reis om onszelf uit te drukken. Jij bent de schepper van jouw leven.

Wat verstaan we hier onder een empaat?

Een empathisch persoon die in balans is, is erg invoelend en kan gemakkelijk meeleven met anderen. Daardoor heeft een empaat vaak een breed scala aan emoties die hij/zij herkent. De menselijke wereld kan vaak wat hard aanvoelen, daarom hebben empathische mensen vaak een voorkeur voor subtielere sferen, zoals de natuur, dieren, kinderen en creatieve hobbies. Ze houden van onschuld, harmonie en zuiverheid.

Zoals je misschien al hebt gelezen, gaf ik aan dat de bovenstaande beschrijving geldt voor een in balans zijnde empaat. Helaas zie ik tegenwoordig veel meer empathische mensen die zich uit balans voelen. Dat is vrij logisch, omdat onze maatschappij nog niet goed is ingericht voor empathische en gevoelige mensen. De maatschappij heeft vaak het idee dat empathische mensen overgevoelig zijn. Vanwege het verschil in de hoeveelheid gevoelsinformatie die een empaat verwerkt in vergelijking met iemand die minder gevoelig is, kunnen empathische mensen sneller reageren wanneer iets uit balans voelt. Dit kan door anderen worden gezien als aanstellerij of een overdreven reactie. Empathische mensen hebben nu eenmaal vaak een talent voor het subtiel aanvoelen van sferen en een bredere definitie van harmonie; het is gewoon een andere norm.

Wanneer een empaat uit balans is

Een uit balans zijnde empaat versmelt vaak met zijn/haar omgeving (grenzeloos) en raakt zichzelf kwijt in relatie tot anderen. Daarom voelen ze zich vermoeid na sociale contacten; ze zijn zo gewend om weg te bewegen van hun eigen zelf in de nabijheid van anderen dat het lijkt alsof ze hun eigen energie verliezen. Ze zijn bereid alles te doen om maar dienstbaar te zijn, voelen zich vaak overprikkeld en verlangen naar harmonie. Ze zijn vaak gericht op het vervullen van de behoeften en wensen van anderen en blijven zelf achter zonder vervulling.

Een uit balans zijnde empaat vraagt zich vaak af: "Wat doe ik hier eigenlijk? Wil ik hier wel zijn?".

De aantrekkingskracht van een narcist

Het kan gebeuren dat je op een breekpunt iemand met narcistische trekken aantrekt. Iemand die graag jouw realiteit mooier maakt, de leiding neemt in de relatie, de lasten van de wereld van je overneemt en graag de controle heeft... In het begin kan dit heel prettig aanvoelen voor een empaat, omdat het lijkt alsof iemand je echt begrijpt, je ontlast en je op handen draagt. Maar later in de relatie kan dit een grote valkuil worden, omdat je jezelf volledig kunt verliezen in de relatie en ongemerkt je eigen innerlijke wereld aan iemand anders hebt gegeven. Plotseling weet je niet meer hoe je jezelf kunt zijn, omdat je zo'n vertrouwen hebt in de goedheid van de ander en verwacht dat diegene het beste met jou voorheeft.

De les vanuit zielsperspectief:

Het gedeelde thema is grenzeloosheid, een basis van onveiligheid en manipulatie van gevoelens. Een narcist heeft de neiging om zichzelf belangrijker te maken dan anderen en heeft moeite om verbinding te maken met zijn/haar eigen gevoel. Daarom zoeken ze naar gevoelens via anderen. Ze manipuleren en nemen de controle over hun omgeving. Ze vluchten weg van hun eigen kern.

Maar een empathisch persoon heeft ook de neiging om buiten zichzelf te leven, omdat ze zo graag harmonie willen creëren dat ze constant bezig zijn met het aanpassen en bewerken van de mensen om hen heen om die fijne sfeer te behouden. Beiden verliezen zichzelf om verschillende redenen in de gevoelswereld van anderen en vluchten weg van zichzelf. Hierdoor voelen ze zich beiden van binnen leeg, totdat ze van elkaars uitnodiging kunnen leren. Dan ontdek je dat de ander er alleen maar is om je te laten zien waar je jezelf in de steek laat en hoe je er voor jezelf kunt zijn.

De les voor een empaat:

De narcist helpt je bewust te worden van je grenzen, je MOET ze wel voelen, anders wordt jouw persoonlijke ruimte volledig overgenomen. Doordat je nu gedwongen wordt je grenzen te voelen, kun je eindelijk leren dat jouw grenzen van levensbelang zijn voor jou. Dit omvat niet alleen je energetische grenzen, maar ook je emotionele, spirituele, mentale en praktische grenzen. Hierdoor ga je langzaam maar zeker ook waarderen hoe waardevol jouw eigen energie is. Wanneer je je grenzen respecteert, blijft je aandacht en energie eindelijk bij je eigen kern. Je raakt niet langer leeg, je kunt nu ervaren hoe heerlijk het is om aandacht aan jezelf te besteden en hoe fijn het is om in je eigen gezelschap te zijn. Het kan even wennen zijn om niet voortdurend verbonden te zijn met anderen, maar leer je eigen energie te verkennen en te respecteren. Kun je een exclusieve relatie met jezelf aangaan?

Als jij jouw verfijnde manier van zijn gaat gebruiken om jezelf te verwennen met welzijn, harmonie en plezier in de wereld, dan zal jouw hart tot bloei komen en jouw ziel genieten van jouw zelfexpressie. Jij bent je eigen maatstaf en je eigen navigatiesysteem. Na een relatie met een narcist weet je hoe belangrijk het is om je eigen keuzes te maken en jezelf centraal te stellen in jouw leven! Het leven na een relatie met een narcist dwingt je tot diepe zelfzorg, zelfliefde en nodigt je uit om jouw niveau van harmonie in deze wereld volledig te belichamen. Niet omdat het moet, maar simpelweg omdat je eindelijk beseft hoe geweldig het is om je prachtige ware zelf weer terug te vinden.

De les voor een narcist:

Een narcistische persoon is gewend om zichzelf belangrijker te maken dan anderen en om alles en iedereen onder controle te houden. Vaak gaat dit gepaard met een onderliggend trauma uit de kindertijd, wat heeft geleid tot een diepe vervreemding van het gevoel.

Omdat een narcist vaak een beperkt scala aan emoties ervaart, leren ze van een empaat hoe rijk een gevoelsleven kan zijn. Ze leren hoe mooi het leven kan zijn wanneer je je kunt verbinden met het grotere geheel. In een relatie met een empaat leren ze specifieke emoties herkennen, hoewel ze deze vaak aanvankelijk gebruiken om anderen te beïnvloeden en onder controle te houden.

Maar de les van de ziel is om op deze manier veilig te leren omgaan met emoties. Omdat het in het verleden onveilig is gebleken om deze emoties in zichzelf toe te laten, verkent een narcist deze nu via de ander, die toevallig een expert is in het voelen. Ze leren ook van een empaat om een verbinding met het grotere geheel te waarderen; een verbinding met de natuur, met meditatie, met andere mensen op een niet-beperkende manier.

Compassie versus veroordeling vanuit zielsperspectief:

Vanuit zielsperspectief zijn we allemaal evenveel waard en bevinden we ons allemaal op een individuele reis om onszelf uit te drukken. Jij bent de schepper van jouw leven en daarom hoef je niet vast te houden aan de dader/slachtoffer dynamiek waarin je jezelf gemakkelijk kunt laten verstrikt raken.

Je zou een kind in groep 3 niet de schuld geven omdat het geen volledige zinnen kan schrijven, dus waarom zou je een narcist de schuld geven van het gebrek aan begrip of respect voor jouw gevoelens? Jíj bent degene die volledige verantwoordelijkheid mag nemen voor jouw gevoelens! Door je eigen grenzen en gevoelens te respecteren, maak je duidelijk hoe anderen met jou dienen om te gaan. Dit kun je op een natuurlijke en onbeladen manier doen, als dit jouw nieuwe norm wordt.

Kun je compassie tonen voor zowel jezelf als de ander en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen? Als je van harmonie houdt, kun je ook jouw eigen normen en waarden naleven.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Uranus direct in Stier • 27/01 tot 01/09/2024 • Neem berekende risico’s

Op 27 januari 2024 gaat Uranus opnieuw direct lopen in Stier. De retrograde loop is dan voorbij en…

Lees meer
Lifestyle

Een warm begin van 2024

Het gloednieuwe jaar staat voor de deur en laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een frisse…

Lees meer
Inspiratie

Waar moet je rekening mee houden bij de overgang van de winter naar de lente?

Bij de overgang van de winter naar de lente ervaren veel mensen een merkbare verschuiving in…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom