Spirituele Bloom Fairs - programma Najaar 2024 >

Op zoek naar een anti-hartenbreker: hoe overleef je liefdesverdriet?

Liefde & Relatie
Fabio Vinago
15/09/2020
Op zoek naar een anti-hartenbreker: hoe overleef je liefdesverdriet?

Sinds mensenheugenis is liefde alomtegenwoordig in zowat elke cultuur. De oude Grieken kenden maar liefst zeven woorden voor het begrip. Zo heb je onder anderen het veelbetekenende ‘eros’ als de dwaze vorm van begerende liefde die je volledig in beslag neemt, de volwassen toewijding die schuilt achter het woord ‘pragma’, maar ook de term ‘ludus’; de speelse liefde tussen gelegenheidsminnaars. Onze huidige woordenschat is misschien iets minder uitgebreid, maar toch kennen we in verschillende contexten tal van definities toe aan dat allesomvattende woord ‘liefde’. Die verschillende vormen maken het leven een stuk rijker en boeiender. Wanneer die liefde wegvalt, kan dat flink wat pijn doen. Een gebroken hart, liefdesverdriet, hoe overleef je dat?

Head over heels

Heb je ze ook weleens gehad, die vlinders in je buik? Hoe verklaar je dat gevoel precies? Neurobioloog Gert ter Horst (Groningse hoogleraar) legt uit dat je brein in zo’n geval communiceert met je buik door middel van zenuwbanen. Dat verklaart waarom je emoties verbonden zijn met je spijsverteringsstelsel. Krijg je amper een hap binnen na een fantastische eerste date? Zelfde verklaring. Ter Horst heeft onderzoek verricht met behulp van een MRI-scan (magnetic resonance imaging) wat er in de hersenen gebeurt tijdens de verschillende fasen van een liefdesverhaal: van liefde op het eerste gezicht, tot een relatiebreuk. De insula (of het eiland van Reil, het deel van de hersenen dat aan de laterale oppervlakte ligt van de grotehersenhelften) wordt actiever, een gebied dat naast fysieke pijn ook hevige emoties veroorzaakt. Er komt vanuit de hersenen een grote hoeveelheid hormonen in de bloedbaan terecht (waaronder adrenaline), en die stofjes oefenen rechtstreeks een invloed uit op je spijsvertering. Die vlinders in je buik bevinden zich dus eigenlijk in je hoofd, aldus ter Horst.

Addicted to love

Liefdesverdriet overleven gebroken hart tips verdriet Bloom web

Verliefdheid, dat zalige gevoel in het begin van een relatie, is eigenlijk een tijdelijke ‘verslaving’. Hoe groter het tekort aan liefde was is je jeugd, hoe ontvankelijker je bent voor verliefdheid, en hoe heftiger die wordt ervaren. Wie te veel in de liefde investeert zonder daar iets voor terug te krijgen, komt er al snel echter dat hun gevoel niet altijd strookt met de realiteit. Verliefdheid kan verraderlijk zijn, en je echt blind maken, zoals het bekende gezegde luidt. Het is steeds belangrijk om tevreden te zijn met je leven zonder een liefdespartner. Natuurlijk kun je ernaar verlangen, en ‘over the moon’ gelukkig zijn wanneer je crush je uitvraagt op date, maar als je relatiestatus de grootste beslissende factor is in je algemeen geluksgevoel, kom je snel in de problemen.

Als er helaas een harde break-up op je pad komt, kun je flink last krijgen van het befaamde LDVD. Liefdesverdriet kan echter ook uitmonden in een relatieverslaving, en daar let je beter mee op. Volgens psychotherapeute Robin Norwood is er pas sprake van een liefdesverslaving wanneer je niet in staat bent om een relatie te beëindigen, ook al maakt deze je allesbehalve gelukkig. Ook wanneer je je na een relatiebreuk maar niet kan losrukken van je ex-partner en het verdriet na een halfjaar net is toegenomen in plaats van afgezwakt, zou er sprake zijn van een relatieverslaving.

Permanent litteken en no way back? Gelukkig niet. Iedereen kan zich verlossen van een relatieverslaving door aan de slag te gaan met feitelijke gedragsverandering. Dat kun je doen door jezelf emotioneel her op te voeden, waarbij je o.a. je emotionele schade repareert door ander en nieuw gedrag aan te leren. Door jezelf nieuwe gewoontes aan te meten, ontstaan er nieuwe hersenverbindingen, waardoor oude patronen zich terugtrekken en vervolgens afsterven. Jezelf emotioneel bijsturen is onontbeerlijk om te herstellen van je relatieverslaving. Het is ongelofelijk belangrijk voor je mentale gezondheid bij de verwerking van een breuk. Lukt het je niet in je eentje? Schaam je dan zeker niet om professionele hulp in te roepen.

5 tips om liefdesverdriet te overwinnen

1. Cold turkey afkicken

Foto’s, herinneringen, cadeautjes… berg alles op en verban ze (tijdelijk) uit je leven. Ook ontvolgen op social media en feestjes vermijden waar je ex mogelijks op aanwezig is hoort hierbij. Ga je echter als vrienden uit elkaar, dan is deze optie minder voor de hand liggend.

2. Trek erop uit

Blijf niet bij de pakken zitten. Begeef je onder de mensen en leg nieuwe contacten. Sociale bijeenkomsten zorgen doorgaans voor een stijging in het dopaminegehalte in je hersenen, waardoor je je tenminste tijdelijk beter zal voelen.

3. Zorg goed voor je lichaam

Fitnessen, zwemmen of hardlopen maakt endorfine vrij, een hormoon dat neerslachtigheid en andere sombere gevoelens tegengaat. Ook gezond blijven eten en jezelf verzorgen is belangrijk om je niet te laten meesleuren door je verdriet. Happy body = happy mind.

4. Gun jezelf tijd

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat mensen tijdens de drie maanden na de break-up nog steeds verdriet hadden. Na het verstrijken van deze drie maanden kon de meerderheid weer volop genieten van het leven. Maar: staar je niet blind op statistieken. Elke situatie is uniek, niemand kan jou vertellen hoe snel je verwerkingsproces moet verlopen, sommige mensen hebben meer tijd nodig dan anderen.

5. Vermijd rebound relaties

Start niets nieuws op wanneer je nog bezig bent met de brokstukken van je hart terug aan elkaar te lijmen. Je zal je nieuwe partner nooit een eerlijke kans kunnen geven, omdat het knagende verdriet ervoor zorgt dat je je nieuwe lover voortdurend zal vergelijken met je ex. Na een relatiebreuk is het doorgaans aangewezen om 3 tot 6 maanden relatievrij van het leven te genieten.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

  • >

    8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • >

    toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • >

    EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • >

    kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • >

    unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom