Waarom de waarheid zoveel pijn doet
Is waarheid relatief? Er bestaat een verschil tussen het uiten van jouw waarheid, die vaak overeenkomt met jouw subjectieve gevoel op dat moment, en het waarnemen van iets, wat vaak gekleurd wordt door jouw perspectief. Of kan iets alleen als waarheid worden beschouwd als het gebaseerd is op feiten en dus objectief is? Sommige mensen geloven simpelweg niet in 'dé waarheid' en zien het als een kwestie van persoonlijke waarheden.
Hoe dan ook, niet iedereen staat graag oog in oog met de waarheid. Als je iets op je geweten hebt en het goed verborgen hebt gehouden, is het natuurlijk niet prettig als dit uiteindelijk aan het licht komt. In die zin is het een pijnlijke situatie, want niemand vindt het leuk om ontmaskerd te worden. In de meeste gevallen wordt er dan ook van je verwacht actie te ondernemen om het recht te zetten.
Een leugentje om bestwil
Iedereen is wel eens schuldig aan een kleine leugen, toch? Op zich kan een kleine leugen geen kwaad, zolang het anderen geen schade berokkent. In sommige gevallen kan het zelfs handig zijn om jezelf te beschermen tegen energie-vampiers - mensen die constant jouw energie, tijd of aandacht vragen zonder iets terug te geven. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse samenwerkingen op het werk of in een thuissituatie waarin je geen keuze hebt. Als dit echter een gewoonte wordt omdat je de waarheid niet durft toe te geven uit angst voor afwijzing of veroordeling, kan het na verloop van tijd een last worden. Elke leugen is namelijk iets dat je moet onthouden om niet betrapt te worden, en dat kost veel energie die je beter op een andere manier kunt gebruiken.
Voorbij de illusie
Onszelf dingen wijsmaken is echter een heel ander verhaal en kan schadelijk worden, omdat we dan een aparte wereld creëren naast onze dagelijkse realiteit. Deze gespletenheid kan op de lange termijn leiden tot mentale problemen. Als de harde realiteit van het dagelijks leven ons te veel wordt en we willen eraan ontsnappen, kan ontsnapping een gewoonte worden. We leven dan constant in onrust en uiteindelijk zal de hardheid van de realiteit ons dubbel zo hard treffen. Het is gemakkelijker om te vluchten dan om de problemen aan te pakken en iets aan de situatie te veranderen. Dat is iets wat we allemaal wel herkennen, nietwaar?
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.
Verandering vergt moed
Als mensen zijn we vaak niet zo happig op verandering. Wanneer we gewend zijn aan iets en het als gemakkelijk of comfortabel ervaren, zien we vaak geen noodzaak om te veranderen. Het vergt veel moed om situaties aan te pakken die we lange tijd hebben vermeden. Meestal heeft onze innerlijke stem (of intuïtie) ons al signalen gegeven dat er iets niet klopt of niet goed gaat. Achteraf zeggen we dan: "Ik wist het wel, maar heb niets gedaan." Maar al te vaak negeren we wat er eigenlijk gedaan zou moeten worden uit gemakzucht of angst. Dit leidt zelden tot een oplossing en helpt ons al helemaal niet om vooruit te komen in het leven.
Het is begrijpelijk en misschien zelfs menselijk om situaties niet direct aan te pakken, vooral als ze te zwaar zijn om te dragen of niet gemakkelijk om te draaien. Het kan bijvoorbeeld gaan om een pijnlijk voorval in de familie, het besef dat een langdurige relatie niet meer werkt, of een baan die geen voldoening meer geeft, terwijl je eigenlijk al lang een andere weg had willen inslaan. Vaak houden we onszelf tegen, het is niet altijd iemand anders. Het stemmetje in ons hoofd neemt de controle over en heeft een eigen wil. Hoe vaak gebeurt het niet dat we heel goed weten wat we moeten doen om te genezen van een situatie nadat we die hebben achtergelaten, maar toch nemen we het mee naar een nieuwe situatie? Hoe vaak blijven we passief, zelfs als we weten dat actie noodzakelijk is?
Spijt komt altijd te laat
Op een gegeven moment kunnen we zelfs zo ver gaan dat we onszelf volledig saboteren en oogkleppen opzetten om maar geen actie te ondernemen. Op korte termijn lijkt het misschien handig om dingen te negeren of onszelf niet te confronteren met de werkelijkheid. Maar op de lange termijn zal dit zeker wraak nemen en ernstigere problemen veroorzaken.
Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van een pijnlijke confrontatie met een ouder of familielid, die uiteindelijk plotseling terminaal ziek wordt en overlijdt. De dingen die je nog had willen doen of zeggen, zul je helaas met je meedragen in je graf. De tijd waarin je je realiseert dat je actie moet ondernemen (voor gemoedsrust) kan sneller voorbijgaan dan je denkt. Dus doe het hier en doe het nu, zelfs als het even ongemakkelijk voelt. Hetzelfde geldt voor onafgewerkte zaken; hoe langer je ze uitstelt, hoe meer ze zich opstapelen. Als je overzicht wilt behouden, moet je regelmatig evalueren en actie ondernemen. Als je dit consequent doet, zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt om om te gaan met obstakels en moeilijkheden die je op je pad tegenkomt.
De waarheid kan geen pijn doen als we haar omhullen met illusies.
Sofia Van Nuffel
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren