Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Theeblaadjes lezen: je toekomst in een kopje thee

Inspiratie
Kim Fillée
04/04/2024
Theeblaadjes lezen: je toekomst in een kopje thee

Benieuwd naar de toekomst? Wil je weten welke gebeurtenissen er nog voor jou in het verschiet liggen? Of misschien zitten een aantal dingen je dwars. Je zult er misschien versteld van staan, maar in een heerlijk kopje thee vind je de antwoorden op jouw vragen. Thee heeft een rijk verleden en het lezen van theeblaadjes mag daar niet aan ontbreken. Eeuwenlang al proberen mensen een duidelijk beeld te krijgen van de toekomst aan de hand van theeblaadjes. Zelfs tot op vandaag wordt er een beroep gedaan op deze fascinerende divinatiemethode. Ook jij kunt je vragen beantwoord zien dankzij thee.

Theeblaadjes lezen, oftewel tasseografie, wordt al sinds de 17de eeuw gebruikt als een manier om de toekomst te duiden en antwoorden te vinden op tal van levensvragen. Aanvankelijk was thee louter een luxeproduct en werd de warme drank uitsluitend gedronken door de hogere klassen. De democratisering van thee zorgde er evenwel voor dat iedereen er toegang toe kreeg. Dat was meteen ook een keerpunt voor de tasseografie. Theeblaadjes lezen begon aan zijn opmars. Deze waarzegmethode was bovendien veel aangenamer en minder omslachtig dan het lezen van de ingewanden van kadavers. Theeblaadjes lezen werd dan ook al snel een hype.

Voor elke vraag

Theeblaadjes lezen werd voor het beantwoorden van zowat alle soorten vragen aangewend, zelfs bij het voorspellen van het weer! Vandaag de dag zijn er nog altijd mediums die zweren bij deze simpele en intuïtieve kunst. En dat is begrijpelijk, want theeblaadjes lezen is een accurate methode van voorspelling. Heldervoelend of niet, iedereen kan ermee aan de slag. Sterker nog, oefenen met het lezen van theeblaadjes kan je juist leren om beter af te stemmen op je eigen aanvoelen.

Voordat je begint met het voorspellen van de toekomst is het belangrijk dat je de juiste sfeer schept. Theeblaadjes lezen is een persoonlijke aangelegenheid. Zo is de uitkomst ervan sterk afhankelijk van je gevoelens en gedachtes. Opteer dan ook altijd voor een plek waar je niet afgeleid of gestoord wordt, een fijne plaats waar je op je gemak bent. Steek een paar kaarsen aan om je in de juiste mood te brengen.

(lees verder onder de advertentie)

Zodra je het perfecte kopje thee gezet hebt, mag je hier rustig van genieten. Ondertussen kan je al eens nadenken over de vraag die je wilt stellen. Doe je dat niet, dan krijg je veeleer een algemene lezing dan een specifieke.

Het juiste kopje thee

”Kies bij voorkeur voor thee bestaande uit vrij grote blaadjes. Die geven namelijk het duidelijkste beeld.”

Het is belangrijk dat je de juiste thee in de juiste hoeveelheid gebruikt. Theebuiltjes mag je laten voor wat ze zijn; voor deze divinatiemethode gebruiken we losse thee. Het kokende water giet je direct over de losse thee heen. We gebruiken het residu om daarin de symbolen te ontwaren. Verder is het ook absoluut uit den boze om melk, suiker of citroen toe te voegen. Hoe heerlijk het ook is, deze thee zetten we niet voor ons genot, maar maken we juist in functie van een correcte lezing.

Kies bij voorkeur voor thee bestaande uit vrij grote blaadjes. Die geven namelijk het duidelijkste beeld. Zwarte of groene thee is een veilige keuze, maar ook kruidenthee komt in aanmerking. Het is echter wel moeilijker om te werken met stukjes bloemen of gedroogd fruit, want die ingrediënten kunnen de duiding beïnvloeden. Je hoeft je overigens niet te beperken tot thee, je kunt ook perfect gebruikmaken van Turkse koffie. Theeblaadjes lezen en koffiedik kijken zijn immers gelijkaardige praktijken.

Nadat je het kokende water over de theeblaadjes hebt gegoten, dek je het kopje af met een schoteltje. Laat de blaadjes een paar minuten trekken. Zowel kopje als schoteltje zijn belangrijke elementen in een accurate lezing. Een ouderwets theekopje is een must voor het lezen van theeblaadjes. Een mok werkt nu eenmaal minder fijn en laat minder ruimte voor de theeblaadjes om zich te verspreiden. Daarnaast mag een oortje niet ontbreken aan het kopje, want dat is belangrijk voor de betekenis van de symbolen. Verder raden we wit servies aan, of op zijn minst een theekopje met een witte binnenkant. Hoe donkerder of drukker het servies, hoe moeilijker het wordt om wegwijs te raken uit de patronen die de blaadjes vormen.

De kunst van het theelezen

Zodra je het perfecte kopje thee gezet hebt, mag je hier rustig van genieten. Ondertussen kan je al eens nadenken over de vraag die je wilt stellen. Doe je dat niet, dan krijg je veeleer een algemene lezing dan een specifieke. Drink je thee niet volledig op, maar laat een klein beetje achter in het kopje. De resten van de blaadjes laat je natuurlijk ook liggen.

Vervolgens neem je het theekopje bij het oortje en gooi je dat restje thee rond tegen de wijzers van de klok in. Denk daarbij aan hoe wijnkenners een glas wijn degusteren. Ook zij laten de wijn draaien in het glas. Terwijl de thee draait, kun je expliciet om hulp of raad vragen. Aan wie je je vraag richt is irrelevant. Het gaat vooral om de juiste mindset.

Tot slot plaats je het kopje thee ondersteboven op het schoteltje, waarop de rest van de thee terechtkomt. Draai het kopje weer om en je zult zien dat de theeblaadjes nog aan de bodem van het kopje kleven. Nu kan het echte werk beginnen.

Ontcijfer de symbolen

”De eerste keer dat je theeblaadjes leest, is niet zo eenvoudig. Tussen de wirwar van blaadjes is het vaak moeilijk om symbolen te ontdekken. Uiteindelijk zal je merken hoe de blaadjes bepaalde patronen en symbolen vormen”

De vorige stappen dienen altijd uitgevoerd te worden door de persoon die een antwoord wenst op zijn of haar vraag. Ook wanneer iemand anders de theeblaadjes leest en interpreteert, het zetten en drinken van de thee moet gebeuren door de vraagsteller.

Het theekopje kun je in drie delen opsplitsen, met name de opstaande rand, de zijkant en de bodem. Je werkt van heden naar verre toekomst, van buiten naar binnen. De theeblaadjes die op de bodem zijn blijven liggen vertellen je dus iets over je toekomst. Daarnaast wordt ook het oortje in de duiding opgenomen. Hoe dichter de symbolen bij het oortje, hoe groter de kans dat iets uitkomt.

De eerste keer dat je theeblaadjes leest, is niet zo eenvoudig. Tussen de wirwar van blaadjes is het vaak moeilijk om symbolen te ontdekken. Het kan helpen de blaadjes vanuit verschillende hoeken te bekijken en blijf vooral gefocust. Uiteindelijk zal je merken hoe de blaadjes bepaalde patronen en symbolen vormen. Identificeer eerst de grote tekens en richt je dan op de kleinere symbolen. Bij een lezing let je zowel op de afzonderlijke figuren als op de samenhang tussen de verschillende elementen. De context is immers alles bij een accurate lezing.

Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat de betekenis van een symbool beïnvloedt wordt door de aanwezigheid van andere tekens. Zo kunnen negatieve elementen gecompenseerd worden door positieve, en vice versa. Als er opvallend veel leesbare blaadjes in het kopje overblijven, wijst dit erop dat de persoon in kwestie door een belangrijke fase in zijn of haar leven gaat. In een dergelijke situatie zijn er bijna altijd tegenstrijdigheden te zien, omdat periodes van transformatie nu eenmaal complex zijn.

Uiteraard is het ook zinvol om na te gaan wat voor emoties bepaalde symbolen bij jou oproepen. Stel dat je een hond vindt in je theeblaadjes. Dit lijkt misschien een goed voorteken, maar dat is het zeker niet indien je een panische angst hebt voor honden.

Voor een grondige tea leaf reading moet je je tijd nemen. Soms is het nodig om bepaalde informatie even te laten bezinken. Eventueel hou je een dagboek bij waarin je al je lezingen neerpent, want op die manier kan je achteraf de bevindingen met elkaar vergelijken en kan je je er nog eens over bezinnen.

Naast symbolen kun je ook andere tekens ontrafelen uit het residu zoals letters en cijfers. Letters staan voornamelijk voor de naam van een specifiek persoon terwijl getallen kunnen verwijzen naar een tijdsduur. Staan er stippen rond of in de buurt van een paar symbolen? Dit staat voor financieel gewin.

What's in your cup of tea?

Ontdek de betekenis ervan hier

Het herkennen van symbolen is een essentieel onderdeel van het lezen van theeblaadjes. Oefening baart zeker kunst, al biedt een rijke verbeelding ongetwijfeld ook een meerwaarde. Twijfel vooral niet te lang als je denkt een symbool te herkennen. Je onderbewustzijn weet immers wat je zou moeten lezen en waar je op dat moment nood aan hebt. Ga dus vooral in op je eerste ingeving. En nu aan de slag! Wat ontwaar jij in je kopje thee? Hieronder een overzicht van veelvoorkomende symbolen en hun betekenis.

 • Adelaar: eer en rijkdom, verandering van huisvesting.
 • Anker: voorspoed in zaken en een stabiele romantische relatie (een bewolkt symbool betekent het tegenovergestelde).
 • Appels: lang leven, succes op school of in zaken.
 • Auto: naderende rijkdom.
 • Berg: een machtige vriend of, als er veel bergen zijn, machtige vijanden.
 • Bijl: problemen overwinnen.
 • Boeket: voorspoed in verschillende levensgebieden.
 • Bomen: geluk dat verband houdt met natuur, grond of land.
 • Boot: een bezoek van een vriend.
 • Brief: (vierkant van rechthoekige bladeren): nieuws, eventueel met initialen die wijzen op de persoon die het nieuws brengt of verkondigt.
 • Brug: een aangename reis.
 • Cirkels: je mag geld of cadeaus verwachten.
 • Dennenboom: tevredenheid.
 • Dolk: hulp van vrienden.
 • Draak: onverwachte en ingrijpende veranderingen.
 • Driehoeken: veel geluk of een onverwachte erfenis.
 • Eenhoorn: schandaal.
 • Engel: goed nieuws, vooral in liefdeszaken.
 • Geit: vijanden.
 • Haai: gevaar voor de dood.
 • Hamer: je gaat nieuwe uitdagingen aan.
 • Hart: er is iets op komst, zoals geld (indien omgeven door stippen) of een huwelijk (indien met een ring).
 • Hoed: succes.
 • Hoefijzer: succes bij het kiezen van een partner. Een gelukkige reis.
 • Huis: zakelijk succes.
 • Kaars: verlichting, een plots besef.
 • Kasteel: een onverwacht fortuin.
 • Ketel: dood.
 • Kist: slepende ziekte of de dood van een dierbare.
 • Klaver: geluk en voorspoed.
 • Koe: succes.
 • Kompassen: zakenreizen.
 • Konijn: succes in een stad.
 • Kroon: roem en erkenning.
 • Kruis: problemen, vertraging of dood.
 • Ladder: reizen.
 • Lijnen: een goede (rechte lijnen) of moeilijke (golvende lijnen) reis.
 • Mensen: meestal positief, maar afhankelijk van wat ze doen.
 • Mes: rampspoed door strijd en haat.
 • Olifant: geluk en een goede gezondheid.
 • Paddenstoel: een plotselinge scheiding van geliefden.
 • Paraplu: moeilijkheden en ergernis.
 • Peer: rijkdom, sociale status, mogelijk een financieel gunstige zakenreis. Huwelijk.
 • Pijlen: negatieve of slechte berichten, of nieuws vanuit de richting waarin de pijl wijst.
 • Pistool: onenigheid, laster.
 • Rat: iets verliezen door vijanden, potentieel collega’s
 • Reptielen: ruzies
 • Ring: huwelijk
 • Schaar: ruzies, een breuk of ziekte
 • Schapen: voorspoed en succes
 • Schip: een succesvolle reis
 • Slangen: een slecht voorteken (wees voorzichtig!)
 • Ster: een goed voorteken
 • Uil: ziekte, armoede en een algemene waarschuwing tegen mislukkingen en ongelukkige gebeurtenissen
 • Varken: een trouwe minnaar, maar ook jaloerse vrienden
 • Vierkanten: troost en vrede
 • Vis: goed nieuws uit een ander land
 • Vlieger: een lange reis die je prestige brengt
 • Vliegtuigen: mislukte projecten
 • Vlinder: succes en plezier
 • Vogels: veel geluk, mogelijk een goede reis
 • Vos: achterbaksheid van een goede vriend
 • Weegschaal: een rechtszaak
 • Wiel: erfenis
 • Wolken: ernstige problemen
 • Wormen: geheime vijanden
 • Zaag: problemen met vreemden
 • Zandloper: dreigend gevaar
 • Zwaan: een gelukkig liefdesleven
 • Zwaard: ruzie, vooral tussen geliefden

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

De lessen van Eros • De asteroïde van de Liefde, Erotiek & Passie

Tussen de planeten Mars en Jupiter bevinden zich een aantal brokstukken, de zogenaamde asteroïden,…

Lees meer
Inspiratie

Happy zonder end: een column van Nathalie Willems

Columniste Nathalie Willems van The Lighthouse contempleert over het leven, over de gang van zaken…

Lees meer
Inspiratie

Steve Aernouts schrijft debuutroman: "Als wij helen, genezen we ook onze ouders"

Met zijn roman Moeder & Kind keert Steve Aernouts zich binnenstebuiten. Maar zuiver…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom