Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Kunst geïnspireerd door astrologie? Bloom ging in gesprek met het gezicht achter de kunstcollectie ‘Sterrenbeelden’

Inspiratie
Bloom
06/07/2021
Kunst geïnspireerd door astrologie? Bloom ging in gesprek met het gezicht achter de kunstcollectie ‘Sterrenbeelden’

Geboeid door het magisch realisme tovert kunstenares Milena Grajewska met een paar penseelstreken mythische scènes tevoorschijn op haar doeken. Voor haar laatste project ‘Sterrenbeelden’ sloeg ze de handen in elkaar met Joke Stapper om haar visies en ideeën tot leven te brengen. Het resultaat? Een kosmische collectie schilderijen geïnspireerd op de astrologische sterrenbeelden vergezeld door een passende kledingcollectie. Bloom ging in gesprek met de kunstenares over haar nieuwste collectie en haar inspiraties en aspiraties.

Grawjeska Boogschutter Schilderij Bloom 2021

Jouw schilderstijl valt onder het magische realisme, wat kunnen we onder deze stijl verstaan? En wat trekt jou aan aan deze schilderstijl?

Het magisch realisme verbindt de fysieke realiteit met de innerlijke wereld. Een wereld die zich via gedachten, dromen, emoties en verbeeldingskracht uitdrukt. Deze stijl hoort bij mij en leeft ergens diep in mijn ziel. Ik kan mezelf echt uitdrukken door het creëren van illusoire beelden verzadigd met kleur en emotie, maar met als basis de specifieke vorm behoudend. Deze schilderstijl heeft altijd al mijn voorkeur genoten. De hoofdrol in mijn creaties wordt gespeeld door mijn verbeeldingskracht waar realistische details samensmelten met onnatuurlijke vormen. Hierdoor deel ik de symbolische inhoud vanuit mijn magische wereld met de aanschouwer.

Waarom is de vrouw en haar anatomie de rode draad in je kunst? Ligt hierin een diepere boodschap verscholen of Is het een ode aan de vrouwen?

De vrouw als hoofdonderwerp in mijn schilderijen was een bewuste keuze. Vrouwen fascineren mij en prikkelen gemakkelijk mijn creatieve ideeën. Ik zet haar heel bewust in verschillende rollen neer om via haar uitstraling meerdere facetten tot uitdrukking te laten komen. Geboeid door sagen, legendes, religies en tradities komen de innerlijke beelden tot stand. De specifieke anatomie van de vrouw draagt een sfeer met bijbehorende informatie uit. Informatie die ik ook graag wil doorgeven aan de volgende generatie. Daarnaast schilder ik altijd met thematische cycli. Elk schilderij heeft zijn eigen verhaal met zijn eigen inhoud. Elke collectie draagt zijn eigen specifieke informatie. De wijze waarop ik de vrouwen schilder draagt ook bij aan het informeren van de volgende generatie over het vrouwbeeld uit mijn tijd. Het schoonheidsideaal van mijn tijd is doordrenkt met de illusie van de eeuwige jeugd en een slanke lichaamsbouw. Vrouwen hebben voor mij de link met krachtige archetypen en dienen daardoor als een metafoor afhankelijk van de context.

Grawjeska Weegschaal Schilderij Bloom 2021

Wat inspireerde je om de collectie ‘Sterrenbeelden’ te maken?

Deze collectie werd geïnspireerd op de oudste, symbolische traditie in de westerse samenleving. De schilderijen verbeelden mijn eigen interpretatie van de dierenriemtekens. De kleurkeuze, het gebruik van symbolen en het afbeelden van de vrouwen in bepaalde poses zorgen voor een weerspiegeling van emoties die elk van de sterrenbeelden op zijn eigen wijze uitstraalt. Ik probeer niet alleen mijn eigen visie op het onderwerp te tonen, maar ik wil ook de gelegenheid bieden aan de toeschouwer om zijn eigen emoties te ervaren en zijn mening erover te vormen. Ook hier tracht ik toekomstige generaties te informeren over sterrenbeelden in hun historische context.

Voor de collectie ‘Sterrenbeelden’ heb je de dierenriemtekens Leeuw, Ram, Weegschaal, Steenbok, Boogschutter en Schorpioen gekozen. Waarom juist deze dierenriemtekens?

Dat was niet direct een bewuste keuze. Dankzij mijn innerlijke dynamiek krijg ik een impuls om een vrouw te schilderen in een bepaalde pose. Tijdens het creatieve proces ontstond dan langzaam het beeld van een sterrenbeeld die ik dan intuïtief benoemde op basis van zijn uitstraling. Mijn intentie is om uiteindelijk alle tekens van de dierenriem te creëren. Mijn uitdaging bij deze collectie is om de sterrenbeelden te personaliseren. Ze verschijnen in de gedaante van een vrouw, maar zijn geïnspireerd door de astrologie en haar symbolische traditie.

Grawjeska Stier Schilderij Bloom 2021

Je hebt duidelijk affiniteit met astrologie, aangezien je de sterrenbeelden in je kunst verwerkt. Wend je astrologie nog aan voor bepaalde domeinen in je leven?

Astrologie heb ik altijd al interessant gevonden. Ik ervaar de mens als een kind van de kosmos en ik geloof dat de planeten grote invloed hebben op onze persoonlijkheid en op onze levensloop. Naast astrologie hecht ik ook waarde aan de symbolische Jungiaanse psychologie en tarot. Instrumenten die mij helpen in mijn spirituele ontwikkeling. Om mezelf, maar ook om andermans gedrag en motieven beter te leren begrijpen.

Waarom hebben jij en Joke Stapper de handen in elkaar geslagen voor dit project?

Joke ontmoette ik tijdens een cursus enneagram. Het klikte meteen. We deelden onze voorliefde voor kunst en de belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling. We inspireerden en stimuleerden elkaar en uiteindelijk heeft dat geleid tot dit gezamenlijke project. Ik kreeg het idee om mijn kunst naar mode om te zetten en geïnspireerd door mijn schilderijen heb ik kleding ontworpen voor de sterrenbeelden Leeuw, Weegschaal en Steenbok. Joke bracht mijn tekeningen tot leven. Uiteindelijk zijn het drie kledingsets geworden voor de rijpere vrouw met maat 40.

Welke boodschap hopen jullie over te brengen naar het publiek?

We hebben genoten van het proces en willen graag overbrengen dat samenwerken enorm veel plezier en creativiteit kan brengen. Samen kom je tot bredere en tastbaardere resultaten. Één en één is drie zou je kunnen zeggen.

Wat betekent spiritualiteit voor jou? En hoe integreer je dit in je dagelijkse leven?

Spiritualiteit speelt een grote rol in mijn leven. In mijn ogen is spiritualiteit het ervaren van de essentie van het bestaan en de zin van het leven. In het dagelijkse leven ervaar ik spiritualiteit als een samenwerking met de kosmos terwijl ik aan het schilderen ben. Het is alsof ik verdwijn en mijn kunst mag verschijnen. Dankzij deze ervaring blijf ik mij zowel artistiek als persoonlijk ontwikkelen.

Welke kunstprojecten staan er voor jou nog op de planning in de toekomst?

Hoewel ik veel creatieve ideeën heb, heb ik op dit moment geen specifieke plannen. Behalve mijn zes ontbrekende sterrenbeelden te creëren en tot leven te brengen. Mijn droom is om mijn collectie sterrenbeelden ook uit te brengen als beeldjes gemaakt van Swarovski kristallen.

Doen

Wil je de kunstwerken zélf bezichtigen? Bezoek dan de tentoonstelling die loopt tot en met 24 augustus, telkens op vrijdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.30. Place to be? Fort Maarsseveen, Broedplaats voor kunst & cultuur, Herenweg 3, 3602 AM Maarssen voor actuele info zie www.fortmaarsseveen.nl

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Numerologie

Wat is jouw jaargetal volgens de numerologie voor 2024? Incl. archetypen Tarot

Ongeveer zoals bij astrologie het geval is, wordt bij numerologie in combinatie met Tarot ook…

Lees meer
Inspiratie

Authenticiteit in de 4 fases van persoonlijke groei

Je hoeft de Tarotkaarten niet per se te leggen om er wijsheid uit te puren. De vier universele…

Lees meer
Inspiratie

Welke boom ben jij? • Jouw boomtype volgens de Keltische boomhoroscoop

De westerse en Chinese astrologie en horoscopen zijn voor ons de meest bekende, maar het zijn lang…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom