Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

'Het leven is een muziekstuk' • Interview met Gwendolyn De Smet van De Ongetemde Stem

Inspiratie
Gastschrijver
25/06/2024
'Het leven is een muziekstuk' • Interview met Gwendolyn De Smet van De Ongetemde Stem

De Ongetemde Stem, drie jaar geleden opgericht door Gwendolyn, bij wie ik vandaag langsga. Naast bruisende interactieve concerten, geeft Gwendolyn een brede waaier aan cursussen om mensen dichter bij hun unieke stem en uitstraling te brengen, zo staat te lezen op de website. Een kennis van me vertelde enthousiast over een onvergetelijke ervaring tijdens een ‘gebedsconcert’. Atypisch voor hem was hij zelfs beginnen meezingen. Hij beschreef: “Dit klankmaken haalde me uit mijn vastgeroeste comfortzone en liet me in één shot de absolute vrijheid ervaren. Extase …”. Ik voel me vereerd dat ik eens achter de schermen mag piepen vandaag.

Ik ontmoet Gwendolyn in haar tuin. Er is vandaag geen fotoshoot voor dit interview, want foto’s leverde ze al aan, en ze lacht om haar outfit. Ze is in tuinierskleren, met bruine vegen op de plaats waar ze haar handen aan haar jeans afveegt. Ze is verliefd op het tuinwerk, zegt ze, al schreeuwt het soms net iets te veel om aandacht. “Ik leer het met vallen en opstaan”, vertrouwt ze me met een glimlach toe.

”Wat ik nodig heb ... Liefde. Natuur. Vrijheid. Mijn kinderen. Bloemenpracht. De zon. En het delen van dit alles!”

En ik moet zeggen, het is er prachtig. De weelde van zoveel verschillende bloemen, kiempjes die zich hun weg naar het licht banen in de moestuin, een jong partijtje bos met een gehakseld paadje erdoor, en achteraan fruitbomen in bloei. Ik zie er een levendige pracht en natuurlijke kracht. De tuin is verwilderd, laat ze me bij de rondleiding weten, maar voor mij is het een oord van rust. Symbool voor de naam ‘de Ongetemde Stem’? Je kijkt uit over een heuvellandschap van akkers en bomen, de voet van de Vlaamse Ardennen. We nemen een plaatsje in de zon, met zicht op de tent die al klaar staat voor het interactief concert ‘Sacred Prayers’, dat er die avond zal doorgaan.

Hoe kom je tot deze gevarieerde levensstijl? Boerin, muzikant, onderneemster? Hoe kan je dit allemaal combineren?

“Dat is inderdaad de essentie. Opgeleid door de school-des-levens (ze kijkt een beetje bedenkelijk) zoek ik bewuster wat ik nodig heb, en laat daarmee de dingen los die me niet langer dienen. Dat lukt niet altijd, maar ja, deze combi is voor mij noodzakelijk om in mijn leven te brengen wat ik nu breng.”

En wat héb je dan nodig? Kan je dat in enkele woorden omschrijven ?

Ze ademt diep in en is even stil ... “Liefde. Natuur. Vrijheid. Mijn kinderen. Bloemenpracht. De zon. En het delen van dit alles!”

Muziek en zang zijn aanwezig in alles wat er gebeurt. Het leven is één groot muziekstuk, complex met een inventieve componist die de muzikanten de vrijheid geeft om te improviseren. Je zou kunnen zeggen dat trilling het enige is wat echt is.

Gwendolyn De Smet

Dat is mooi gezegd.

“Het is niet enkel een filosofische visie, het gaat echt om op een andere manier te luisteren. Als je bijvoorbeeld naar die prille blaadjes van die krulwilg kijkt.” Ze wijst. “Of dat bedrijvige meesje daar. Dan adem je dat beeld in met je hart en je luistert. Het is natuurlijk moeilijk dit in woorden te vatten. Ik train dit heel regelmatig en besefte zo dat onze wereld uit frequenties bestaat. Ook op dit niveau kunnen we een groot verschil maken, en wel door gerichte trillingen op te wekken en uit te sturen. Via onze stem bijvoorbeeld. Dat maakt me superblij en ontroerd.”

Wat is jouw inbreng?

“Mijn inbreng is niet anders dan die van iedereen; die evolueert mee met mijn eigen proces. Ik denk wel dat ik bewust zoek naar heling, heel-wording, en dus zit dat bij mij in mijn proces én mijn inbreng verweven. Soms is het overweldigend, die inbreng, eens je je verantwoordelijkheid beseft. Maar ik kan alleen maar erkennen dat ik dit mijn hele leven wil verder oefenen. Dat oefenen doe ik samen met mensen.”

De mensen die komen zingen bij jou, bedoel je?

“Zingen, klankmaken, … ja.”

Kan je daar iets meer over vertellen? Wat doen jullie precies tijdens de interactieve lessen en concerten?

“Wat het aanbod ook is, ik wil altijd deel zijn van een groter geheel. Het is voor mij heel belangrijk dat de hiërarchie verdwijnt. We zijn allemaal broers en zusters, dat ervaar ik heel diep in mij. We zijn één geheel en bouwen aan dat geheel. Ik zoek de onvoorwaardelijke liefde op en laat dus het oordelen achterwege. Zelf nodig ik uit, geef ik oefeningen om in een proces te gaan via de stem, maar ik laat daarbij alle mensen evenwaardig zijn. Ik bied het kader en uiteraard de inspiratie door wie ik ben, zoals ieder van ons."

(lees verder onder de afbeelding)

”Er wordt zelden individueel gezongen. In het leven tril je ook niet alleen. Wel doet iedereen zijn eigen ding.”
En praktisch? Want ik kan me er nog steeds niet zoveel bij voorstellen …

Gwendolyn lacht. “Herkenbaar! In de onzichtbare laag komt het voor mij altijd neer op deze waarden. In de zichtbare laag onderscheid ik grofweg drie soorten aanbod: het plezieraanbod, het verstillende en het ‘opleidingsgerichte’, waar je echt een scholing voor je stem zoekt.

Zo is er aanbod voor zangplezier, waarbij mensen komen genieten van de samenzang. Dit is voor mensen die vreugde als voeding nodig hebben. Er hangt een heel gemoedelijke sfeer. De liederen die we daar zingen, zorgen ervoor dat de emoties van de dag een plaats krijgen en in beweging worden gezet, zonder dat daar bewust iets moet mee gedaan worden. Zingen is stressverlagend en emotieregulerend. Wist je dat?

Naast dit ‘plezieraanbod’ begeleid ik ook diepere zoektochten via gebed, voicehealings en klankschalen. Daarin werken we bewuster met trillingen. Ik probeer telkens oefeningen te geven waardoor de deelnemers zelf ook de trillingen leren ‘horen’, al is er ook aanbod om gewoonoefeningen te leren toepassen, zonder dat je het zelf hebt ‘ontdekt’. Daarvoor moet je in alle vrijheid kunnen luisteren, en dus is het ook een zoektocht naar de vrijheid die we allemaal ter beschikking hebben.

En dan is er ook nog een aanbod voor mensen die hun stem professioneel gebruiken, zoals docenten, maar ook leidinggevenden die geregeld voor groepen moeten spreken, en daar een blokkade mee ervaren. Op zich overlapt dit natuurlijk allemaal. Eigenlijk is iedereen op zoek naar zijn eigen authentieke stem. Vandaaruit kan je helder horen wat je volgende stappen zijn en beweegt je omgeving soepeler met jou mee.”

Is er ook ruimte voor individueel gezang?

“Er wordt zelden individueel gezongen. In het leven tril je ook niet alleen. Wel doet iedereen zijn eigen ding. En dus gebeurt het uiteraard dat de ene al luider zingt dan de ander. Of iemand die ongevraagd of gevraagd de leiding neemt bij het zingen. Dit bewegende geheel is de kern van de oefening en een eindeloos leerproces. Waarom zingt de ene luid en de ander stil? Wat zegt je innerlijke criticus over die prachtige stem naast jou? Of over diegene die ‘vals’ zingt? Eens je dit enigszins onder de knie hebt, is het gewoon een oefenterrein voor het leven zelf. En ik kan je zeggen dat er wat afgelachen wordt!”

Zie Gwendolyn live aan het werk op het Summer Bloom Fest

Gwendolyn De Smet is violiste en zangeres, gepassioneerd groepsfacilitator en spirituele levensgenieter. Sinds enkele jaren specialiseert ze zich in trillingen, helend klank- & energiewerk en gebed. Meer info: www.de-ongetemde-stem.be

Zie Gwendolyn live aan het werk op het Summer Bloom Fest in Diest op zaterdag 6 juli 2024.
Om 13.45 uur is er in de Fusion Zone de workshop 'Zing je hartfrequentie'. Om 17.15 uur begint op de Bloom Stage 'Sacred Prayers', een interactief concert dat Gwendolyn brengt samen met haar vaste muzikale partner en kunstenaar Willem Hoet.

'Iedereen is welkom op het Summer Bloom Festival, ook als je niet wenst mee te zingen. Hoe eerlijker, echter en oprechter je bent, hoe meer de gehele trilling klopt en hoe zuiverder de werking van de prayers. Viool, shruitbox, zang, gitaar, harp. Van Hart tot Hart. Stem tot Stem. In liefde verbonden.'

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom