Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Hoe ga je om met een partner die misbruikt is?

Inspiratie
Gastschrijver
13/03/2024
Hoe ga je om met een partner die misbruikt is?

In België is het een pijnlijke realiteit dat seksueel misbruik vaker voorkomt dan we zouden wensen. Het ontdekken dat je partner één van de velen is die hiermee te maken heeft gehad, kan een schokkende openbaring zijn. Deze situatie stelt je voor uitdagingen die je mogelijk nooit voor mogelijk hield. Maar hoe herken je de tekenen dat jouw partner misbruikt is, en belangrijker nog, hoe ga je hier als partner mee om?

Hoe kun je een slachtoffer herkennen?

Signalen kunnen variëren van veranderingen in gedrag, zoals teruggetrokkenheid of juist onverklaarbare woede, tot meer subtiele aanwijzingen zoals problemen met intimiteit of vertrouwen. Deze signalen zijn vaak bedekt en vereisen een begripvolle en aandachtige houding. Vaak gaat dit ook gepaard met verschillende symptomen van traumatische stress, zoals terugkerende nachtmerries, vermijding van bepaalde situaties, gespannenheid, en moeite met concentreren.

Het herkennen van misbruik bij je partner is niet altijd eenvoudig. Slachtoffers zijn vaak beschaamd en bang om details te delen. Vaak gaat het ook om feiten die al jaren zijn verdrongen of is hun eigenwaarde zo gekrenkt, dat zij ook bang zijn voor de reactie van anderen. Ze zijn bang om niet geloofd of begrepen te worden waardoor het een natuurlijke reactie is om dit niet te delen met anderen, zelfs niet met hun partner.

Ook partners van slachtoffers kunnen traumatische stress ervaren als gevolg van de verontrustende gebeurtenis die hun partner heeft meegemaakt.

Welke vormen van misbruik zijn er?

”Als partner speel je een cruciale rol in het ondersteuningsproces.”

Het is belangrijk te erkennen dat misbruik vele vormen kan aannemen, variërend van psychologisch misbruik tot seksuele misdrijven zoals incest of verkrachting. Elk van deze vormen van misbruik laat diepe sporen na bij het slachtoffer, wat de complexiteit van de ondersteuning die ze nodig hebben, benadrukt.

Hoe kun je als partner helpen?

Als partner speel je een cruciale rol in het ondersteuningsproces. Relationeel gezien is het belangrijk om een veilige en open omgeving te creëren waarin je partner zich gehoord en gesteund voelt. Dit betekent actief luisteren zonder te oordelen, geduld tonen en je partner de ruimte geven zijn of haar gevoelens en ervaringen op eigen tempo te delen.

Persoonlijk is het essentieel om ook voor jezelf te zorgen, aangezien het omgaan met de gevolgen van het misbruik van je partner ook jou kan beïnvloeden. Partners van slachtoffers kunnen zelf ook traumatische stress ervaren als gevolg van de verontrustende gebeurtenis die hun partner heeft meegemaakt. Deze secundaire traumatische stress kan resulteren in angst, depressie, of zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Externe hulp inschakelen?

Het pad van herstel na misbruik kan lang en complex zijn, zowel voor het slachtoffer als voor jou als partner. Het is een reis die vraagt om veel liefde, geduld en begrip. Professionele hulp kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Een ervaren psycholoog kan zowel individuele therapie als relatietherapie aanbieden om de emotionele wonden te helpen helen.

In situaties waarbij seksueel misbruik recent is, kan het raadzaam zijn om verdere stappen te overwegen. Het consulteren van een zedenfeiten advocaat kan zowel voor jou als je partner van grote waarde zijn. Professionele bijstand kan niet alleen helpen bij de bestraffing van de dader, maar ook ondersteuning bieden in het verwerkingsproces van je partner. Het is een teken dat je het ernstig neemt en bereid bent om samen door dit moeilijke proces te gaan.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom