2 juni 2024 - Spirituele Bloom Fair Stadsfeestzaal Aarschot >

Groeien door te ontspannen

Inspiratie
Eddie Doolan
09/04/2020
Groeien door te ontspannen

Groeien en ons ontwikkelen is een natuurlijk proces en zit ingebakken in het leven. Over het algemeen gaan deze woorden gepaard met hard werken en doelstellingen behalen. En voor een groot deel is dat ook het geval, maar soms is het ook juist eens nodig om gewoon stil te staan en te ontspannen. En ook zó bevorder je je persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe gaat dat in z’n werk?

De drang om te groeien zit in onze menselijke aard. Heel duidelijk is dat bij kinderen, jonge dieren en planten. Dit stopt niet als we volwassen zijn, het krijgt alleen een andere vorm. Als we niet omgeven zijn door angst, pijn of dwang, is er altijd de drang om ons verder te ontwikkelen, in welke richting dan ook. Misschien ervaren we een verlangen om ergens beter in te worden, of om rustiger te worden, gelukkiger, liefdevoller of assertief. Er zijn momenten van oogsten, waarop we voelen dat er iets gebeurd is en daar van genieten. Dan voelen we dat het helemaal goed is zoals het is. Maar vroeg of laat zullen er terug verlangens opborrelen, niet omdat het toch niet goed was, maar omdat het in de aard van het leven zit en verbonden is met het mens-zijn.

Nooit genoeg

Misschien klinkt dit zwaar, omdat we altijd in beweging zijn en er geen eindpunt is. Maar in feite is het dat niet. Het wordt pas zwaar als we onszelf of elkaar opleggen dat we moeten veranderen, dat we moeten groeien, anders moeten worden. Het wordt zwaar als we moeten gaan werken aan dingen die we beoordelen als ‘niet goed genoeg’. Kinderen die willen leren omdat ze gedreven worden door verlangen, leren makkelijk en probleemloos. Hoe meer druk van buitenaf er is, en hoe meer benadrukt wordt dat ze nog niet goed genoeg zijn, hoe zwaarder het wordt en hoe moeizamer ze zich ontwikkelen. Dat is bij ons ook zo. En toch gaan we vaak wel zo met onszelf om: dit is niet goed, dit te veel of dat te weinig. We vinden onszelf niet goed genoeg of niet ver genoeg en zien onze tekortkomingen als een probleem dat opgelost moet worden en waar we aan moeten werken.

Hierdoor zijn we ons vaak onbewust van de rijkdom van het leven. We beoordelen alles om ons heen als goed of niet goed en kunnen daardoor niet echt deelnemen aan wat er is, maar moeten er op reageren. We staan los van de stroom van het leven. Een deel van ons en van onze mogelijkheden bevindt zich in slaapmodus, zou je kunnen zeggen.

(lees verder onder de afbeelding)

Groei door ontspanning goed genoeg zijn quote Boom web

Ontspanning is key

Maar als we van onszelf helemaal mogen zijn wie en hoe we zijn, met alles wat daar nu bij hoort, dan kunnen we ons ontspannen, zoals een kind zich in die omstandigheden kan ontspannen. En als je ontspannen bent, kun je je overgeven aan het leven dat in je stroomt en dat altijd in beweging is. Dan wordt het leven een feest en worden verlangens uitdagingen en onze moeite moeiteloos. Natuurlijk gaat het ook dan niet allemaal vanzelf. Het kost moeite om te leren lopen of lezen bijvoorbeeld. Maar als deze inspanningen voortkomen uit verlangen worden ze licht en vol leven.

”We denken dat als we ontspannen er niets meer zal gebeuren. Niets is minder waar!”

Het is niet altijd makkelijk ons te ontspannen. We hebben geleerd dat we op een bepaalde manier moeten zijn. We hebben niet geleerd op het leven te vertrouwen. We hebben ideeën over hoe wij moeten zijn en hoe onze omgeving moet zijn voor we kunnen rusten. We denken dat als we ontspannen er niets meer zal gebeuren. We denken dat we de controle moeten houden. We denken dat we altijd waakzaam moeten zijn en onszelf moeten beschermen tegen wat er kan gebeuren.

Het vraagt moed om ons te verbinden met wie en hoe we zijn en hoe het leven is. Als we wakker worden voor de schoonheid en het wonder dat het leven is, en dat we daarom ook zelf zijn, dan gaan we vertrouwen dat we daar deel van zijn en dat er niets anders te doen is dan ons te openen voor wat zich aandient, in ons en om ons heen.

Jason Shulman

Groei door ontspanning Jason Shulman Bloom web

Er is een stroming die zich bezighoudt met ontspannen en groeien op deze manier. Deze is gericht op het ontwikkelen, verdiepen en ondersteunen van deze manier van leven en verbinden. De grondlegger hiervan is de Amerikaanse healer and leraar Jason Shulman die zich baseert op de wereldreligies en wetenschappelijk onderzoek. Jason Shulman is een Amerikaanse spirituele leraar en healer. Hij is oprichter van ‘A Society of Souls, School for Healing and Awakening’, die onder andere een vierjarige healingopleiding aanbiedt. Zijn benadering is gebaseerd op het boeddhisme, de Kabbala en non-dualiteit, samen met inzichten uit de moderne psychologie en natuurkunde. Zijn werk komt voort uit een diepe liefde voor het leven, gecombineerd met verstrekkende eerlijkheid en realiteitszin. Een belangrijk aspect van zijn radicale concept van de non-dualiteit is het tegelijkertijd bestaan van het afscheiden individu én het grotere geheel waar we een onlosmakelijk onderdeel van zijn. Laat het ‘moeten’ los, en geniet van een leven vol ontspannen groei en ontwikkeling. Prachtig, toch?

Meer info over dit gedachtegoed vind je hier: www.ontwaaktleven.nl

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Chakra Meditaties: een Deep Dive in je binnenwereld

Kan chakrapsychologie je helpen bij je persoonlijke en spirituele ontwikkeling? Hoe blijf je uit…

Lees meer
Astrologie

8 mei 2024 • Nieuwe Maan in Stier • Leg je fundament

Op woensdag 8 mei prijkt de Nieuwe Maan omstreeks 05.24 uur in het sterrenbeeld Stier. Stier…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Kreeft • 27 december 2023 • Versterk de magie

Op woensdag 27 december 2023 om 01.33 uur staat de laatste Volle Maan van het jaar in haar eigen…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom