Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Bevrijd jezelf van de invloed van dominante personen

Bevrijd jezelf van de invloed van dominante personen

Allemaal worden we in ons leven wel eens geconfronteerd met dominante personen. Hun dominantie kan soms zo overweldigend zijn dat je je - vaak onbewust - afstemt op hun frequentie. Het energieveld van een dominant persoon kan soms zo sterk aanwezig zijn, dat het soms gemakkelijker is om je eigen grenzen te verleggen en mee te gaan in hun eisen en verwachtingen. Columniste Grietje Voeten belicht dit beladen thema.

  • Besef je je eigenlijk wel eens hoeveel verwachtingen wij mensen hebben?
  • Besef je je hoe vaak wij bepaalde omstandigheden bestempelen als prettig, goed en zoals het hoort (voor jou)?
  • Besef je je daarmee ook dat je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen enorm kunt beperken, doordat je ze als het ware in een bepaald hokje, een bepaalde gedachtenmatrix stopt?

We mogen niet vergeten dat sommige personen - met name (hoog)gevoelige mensen - zich volledig kunnen aanpassen naar de gedachtenmatrix van buitenstaanders. Onze verwachtingen beperken niet alleen onze medemensen, maar ook onszelf.

Hoe werkt dit en wat is een matrix?

Met een gedachtenmatrix bedoel ik een informatieveld dat iedereen bij zich draagt en uitstraalt. Je kunt het vergelijken met je elektromagnetische veld. Het is een energetisch veld, dat je niet per se kunt zien, maar wel goed kunt waarnemen. Iedereen heeft wel ervaringen met het aanvoelen van de gedachten of gevoelens van een ander om hen heen. Dat is de informatie die je waarneemt bij iemand anders. Een matrix is een gestructureerd informatieveld. Dit kun je, als je hierin oefent, op een duidelijke manier waarnemen en ‘lezen’.

Een voorbeeld:

We kennen allemaal wel iemand in ons leven die vrij dominant kan zijn. Het enige wat deze persoon doet, is heel duidelijk maken wat zijn/haar wensen en verwachtingen omtrent jou en je gedrag of resultaten zijn. Daarmee creëert deze dominante persoon een energetisch veld dat zeer duidelijk en geconcentreerd is en daardoor erg sterk aanwezig kan zijn.

De gemiddelde mens die met zo’n sterk veld of gedachtenmatrix in aanraking komt, is geneigd om zich te voegen naar dat veld. Omdat harmonisch opgaan in de omgeving meestal prettiger voelt dan disharmonie. Dat je daarmee je eigen wensen en grenzen soms voorbij loopt, kun je dan voor lief nemen. Harmonie voelt over het algemeen toch prettiger.

Dit merk je ook duidelijk als je je voorgenomen hebt, om tegen de persoon in kwestie in opstand te komen. Jij zal diegene eens even goed vertellen hoe de vork in de steel zit en wat jij eigenlijk zelf vindt en wilt. Allemaal goed en wel, maar zodra je weer in contact komt met de persoon in kwestie is de kans reëel dat je toch weer meegaat in zijn/haar plannen.

Wat gebeurde er nou met je goede voornemens?

”Daarnaast moet je ook beseffen dat we allemaal in meerdere of mindere mate de rol van dominant persoon hebben gespeeld.”

Het duidelijke veld van de ander trok jouw aandacht in díe mate dat het jouw waarneming als het ware even overneemt. Op dat moment lijken de plannen van de ander ook even logisch en aannemelijk, omdat je zijn/haar veld zo duidelijk waar kunt nemen. De persoon tegenover je is heel gefocust en duidelijk, wat een heel duidelijk en gefocust veld maakt. Dat zorgt ervoor dat je de hele situatie volledig vanuit de ander kunt waarnemen.

Het veld/de matrix van de ander is een magnetisch veld. Het trekt je aandacht. De kunst is om het veld van de ander te kunnen voelen, waarnemen en vervolgens weer met je aandacht naar jezelf terug te komen. Contact maken met jouw lichaam en onderbuikgevoel. Voorwaarde is vaak wel dat je van tevoren heel duidelijk en gefocust hebt gevoeld wát jouw plannen of wensen zijn. Zodat je in contact met de ander toch gemakkelijk weer kunt terugkoppelen naar jouw eigen wensen en samen een wenselijk resultaat kunt komen.

Daarnaast moet je ook beseffen dat we allemaal in meerdere of mindere mate de rol van dominant persoon hebben gespeeld. Hoeveel van ons hebben niet een duidelijke visie omtrent hoe onze partner zich moet gedragen, of hoe onze kinderen moeten zijn en vooral ook hoe ze niet moeten zijn.

Veel ouders hebben niet door dat ze door middel van gedachtepatronen en verwachtingen over hun kinderen de kinderen beperken in hun zijn. Kinderen zijn vrij gevoelig voor velden en zijn geneigd om in symbiose te gaan (op te gaan in de ander), want dat geeft meer harmonie. Maar kan een kind daarmee zichzelf nog wel genoeg ontplooien?

Zo ook met partners: zodra een van de twee partners andere gewoonten of gedachtepatronen aanneemt, is de andere persoon bang dat hij/zij zijn partner kwijt raakt. Maar het enige wat er gebeurt, is dat je partner heeft besloten buiten de veilige, bekende matrix te gaan ontdekken wie hij/zij nog meer kan zijn. En dit kan voor de ander onveilig voelen.

Ik wil je uitnodigen om te observeren wanneer je het gedrag van je geliefden zou willen veranderen of beïnvloeden. Dan is het tijd om je te beseffen dat je misschien jezelf en de ander wel beperkt met jouw matrix. Je mag een dierbare altijd hulp aanbieden bij bepaalde situaties, maar probeer nooit iemand binnen jouw matrix te houden.

Bevrijd jezelf van de beperkende matrixen van buitenstaanders en bevrijd hen van jouw beperkende matrix.

Veel plezier en succes hiermee!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Je woonkamer inrichten volgens de principes van feng shui

Feng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die zich richt op het creëren van harmonie en balans…

Lees meer
Inspiratie

Karen Geens raakt gevoelige snaar met debuut ‘Lief voor mezelf’

Mijn eerste boek 'Lief voor mezelf - Op zoek naar fysieke en mentale balans' werd dit jaar…

Lees meer
Astrologie

De aardbeving in Nepal op 3 november 2023: een horoscoopanalyse

Een verwoestende aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter trof op 3 november 2023…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom