Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Keuzekracht: voel je vrij en veilig

Keuzekracht: voel je vrij en veilig

We leven in een wereld van moeten. Ik ‘moet’ nog boodschappen doen. Ik ‘moet’ nog de kinderen ophalen. Ik ‘moet’ nog naar de sportschool. Ik ‘moet’ gezonder eten. Ik ‘moet’ naar vrienden. We gaan bewust of onbewust gebukt onder de verantwoordelijkheden die we hebben opgepakt of toebedeeld gekregen. Daarin spelen niet in het minst de verwachtingen van anderen een rol. We besteden namelijk heel veel tijd en energie om het imago dat we ooit van onszelf neergezet hebben - zo goed en kwaad als het kan - in stand te houden. De enthousiasteling. De dienstbare. De gangmaker. Degene op wie je altijd kunt rekenen. Daardoor wordt het steeds lastiger om je anders te gedragen dan wat van je verwacht wordt. De vrijheid om écht je eigen keuzes te maken? Misschien ooit als de kinderen het huis uit zijn? Of als die promotie eenmaal binnen is?

Keuzekracht tips Bloom web

Lifehack 1 / Vervang ‘ik moet’ door ‘ik kies ervoor om’

Het is heel eenvoudig. Je hebt als mens altijd een keuze, ook al voelt dat niet zo. In al dat moeten, is er één gemene deler, en die is dat we vaak onvoldoende stilstaan bij de keuzes die we echt hebben. Je hebt namelijk altijd en overal de keuze om ‘ja’ of ‘neen’ te zeggen. Iets wel of niet te doen. Vooruit te gaan, of achteruit. Links. Of rechts. En als dat je niets lijkt, is blijven staan ook nog altijd een optie. Even helemaal niet bewegen. Of juist heel hard gaan rennen. Alles is mogelijk, want jij bepaalt. Ook als je de verantwoordelijkheid voelt, of je verplicht voelt, kan je zelf bepalen om daar wel of niet iets mee te doen. Zeg dus niet te vaak ‘ik moet’, maar vervang het moeten door het kiezen voor. Ik kies ervoor om de kinderen op te halen. Ik kies ervoor om te gaan sporten vanavond. Ik kies ervoor om met vrienden iets te gaan drinken. Waarom? Omdat het me leuk lijkt. Omdat ik er zin in heb. Wees je daarnaast heel bewust van het feit dat je bepaalde dingen doet, bepaalde keuzes maakt (voor je gevoel soms zelfs tegen je zin), omdat het een hoger doel dient. Een relatie die je dierbaar is, waardoor je toch dat wijntje nog gaat drinken met die vriendin. Het feit dat je wil dat je kinderen naschoolse activiteiten kunnen doen, waardoor je van hot naar her blijft rijden om het drukke schema van je kids te faciliteren. Toch die sportschool in te duiken, omdat je fit wil zijn, ook als je eigenlijk liever op de bank blijft zitten. Niets te ‘moeten’ dus, het zijn allemaal keuzes die je maakt.

Lifehack 2 / Wees je bewust van de opties (en de bijhorende consequenties)

Zodra je het gevoel hebt iets te ‘moeten’ doen wat je eigenlijk niet wilt, gewoon omdat je voor je gevoel geen andere keuze hebt, is het van belang om heel bewust te kijken naar wat er eigenlijk echt gaande is. Wat is jouw beweegreden om het toch te doen? En is die reden voor jou geldig? Je kunt namelijk niet elke dag met iemand wijn gaan drinken, enkel en alleen omdat die ander daar behoefte aan heeft. Wat als je eigen rust je dierbaar is en je daar op dit moment veel meer behoefte aan hebt? Dan krijg je dus, als je dit goed bekijkt, twee opties. Je gaat iets drinken met iemand, omdat je er zin in hebt, of omdat je er graag wil zijn voor de ander. Of je kiest voor je eigen rust, zegt neen tegen die ander, en gaat met een boek heerlijk op de bank zitten. Rust. Beide opties zijn mogelijk. Beide zijn in principe evenveel waard (tenzij je echt heel erg moe bent, dan hoef je niet lang te dubben). De keuze is nu aan jou. Welke keuze heeft welke consequenties tot gevolg? En wat is voor jou op dit moment het belangrijkste? Voor jou. Daar ligt de sleutel. Niet voor de ander, maar voor jou. Jouw leven. Jij bepaalt. Jij kiest. Links. Of rechts. Of blijven staan.

Lifehack 3 / Kies voor jezelf (dat mág)

”Zorg er dus voor dat je in je keuzes altijd rekening houdt met dit principe: jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.”

Bovenstaande zegt het eigenlijk al. De belangrijkste persoon in jouw leven, dat ben je zelf. Je kunt je licht niet laten schijnen op de ander, als je eigen lamp niet brandt. Ook niet als het je kinderen zijn, je partner, je allerbeste vrienden of familie, je collega’s. Als jij niet voor jezelf zorgt, dan ben je nooit de beste versie van jezelf voor die ander. Zorg er dus voor dat je in je keuzes altijd rekening houdt met dit principe: jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En dat betekent niet dat we allemaal maar als egoïsten door het leven moeten gaan. Het is niet zwart of wit. Er zit heel veel grijs gebied tussen alleen maar voor jezelf kiezen of alles doen in functie van een ander. Vraag je bij twijfel af of er levensgevaar is voor de ander als jij voor jezelf kiest. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar weten dat het veilig is om voor jezelf te kiezen, geeft je vaak veel meer ademruimte. Je mág jezelf zijn. Je mág jezelf op de eerste plek zetten. Daarmee doe je jezelf niet tekort. En ook de ander niet. Want die? Die is dan weer zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen keuzes.

Tot slot

Maar wat als het je kinderen betreft? Of je ouders die niet meer voor zichzelf kunnen instaan? Hoe kan je dan voor jezelf kiezen, bijvoorbeeld omdat jij dringend behoefte hebt aan rust, wetende dat zij niet zonder jou kunnen? Ook hier gelden nog steeds dezelfde principes. Wat is voor jou op dit moment het belangrijkste? Durf hulp te vragen. Geef op tijd aan wanneer het voor jou te veel wordt. Delegeer. Kies ervoor om het door iemand anders op te laten pakken. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Bepaal wat voor jou belangrijk is, en pas je plannen daarop aan. Deel je gevoel, laat zien hoe het echt met je gaat, en je zult zien dat mensen niets liever willen dan jou helpen. Het is veilig om jezelf te zijn, om jezelf te laten zien, en voor jezelf te kiezen. Je hebt altijd een keuze! Dus kies, en ga niet mopperen over wat nog moet. Maar wees je bewust van de keuze die je net gemaakt hebt. Toch nog moeite ermee? Ga het gesprek aan met een buddy of een professional. Investeer in je eigen geluk. Je bent het waard!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Mars in Steenbok • 5 januari tot 14 februari 2024 • Doelbewust naar de diepte

Op 5 januari 2024 komt de planeet Mars het sterrenbeeld (of liever: dierenriemteken) Steenbok…

Lees meer
Inspiratie

Zelfstandig op reis voor innerlijke rust

Alleen op reis gaan is een persoonlijke reis voor zelfontdekking. Het stelt je in staat om uit je…

Lees meer
Astrologie

De invloed van de oorlogsplaneet Mars in de horoscoop van premier Netanyahu

Na de gruwelijke terroristische aanval van Hamas verklaarde de premier van Israël, Benjamin…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom