Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Zelfcoaching: 4 gouden sleutels tot ontplooiing

Gelukkig Leven
Bernadette Simoens
20/08/2019
Zelfcoaching: 4 gouden sleutels tot ontplooiing

Iedereen weet hoe het leven in elkaar zit. Het raast voorbij met ups en downs. Afhankelijk van je persoonlijkheid kijk je naar een glas als half vol of half leeg. Deze reactie komt razendsnel tot stand, zonder het echt te beseffen. Ons oordeel is geveld, de bijpassende emotie is opgeroepen en voilà, het staat vast.

Als je heel eerlijk bent, dan zal je moeiteloos toegeven dat er een aantal dingen zijn die je heel graag zou willen veranderen, als je maar wist hoe. Wanneer je
(on)bewust hebt beslist om iets op een bepaalde manier aan te pakken, is het moeilijk om daar later op terug te komen. Zelfcoaching helpt je hierbij. Het vraagt wat lef om jezelf onder de loep te nemen en geen oordeel te vellen. Bij deze vorm van ontplooiing mag je enkel observeren. Daarna kun je beslissen wat er moet veranderen. Je wordt als het ware je eigen therapeut. Simpel, right?

(lees verder onder het kader)

Zelfcoaching sleutels ontplooiing wist je dat Bloom web

Hey! Hoor je mij? Ik ben de radiozender in je hoofd!

"Ik weet niet hoe het komt of wat te doen, maar de dingen lopen niet zoals ik het zou willen. Ik voel me niet echt gelukkig… Ik kan er niets aan doen, mijn omgeving begrijpt me niet echt, ze kennen me niet. Niemand weet hoeveel moeite ik doe. Waarom hebben de anderen het beter dan ik?"

Flitsen deze gedachten soms door je hoofd? Het voelt aan alsof je alleen maar de optie hebt om alles te ondergaan, dat je niet de kracht hebt om het tij te keren. Dit is de staat van ontkenning, en die emotie is de lastigste in zijn soort. Je ontkent dat je een aandeel hebt in de situatie. Maar niets is minder waar! Wanneer je beseft dat jij controle hebt over jouw gedachten en dat je deze kunt sturen, dan kun jij ook bepalen hoe de dingen er voor jou in de toekomst zullen uitzien. Eureka!

Zelfcoaching sleutels ontplooiing sleutel 1 Bloom web
1/ Besef

Het idee dat je je leven wilt veranderen of verbeteren is de eerste sleutel, en die heb je ongetwijfeld al in handen. Je beseft dat jij het anders wil! Het is tijd voor verandering. Dat is het begin van die fantastische reis met bestemming 'leven'. Dit vindt voor ieder van ons plaats op een unieke locatie, met prachtige landschappen. Door een goed beeld te vormen over je doelen en deze duidelijk zichtbaar op te stellen, word je aan je doelen herinnerd. Om succesvol te zijn en je doelen te kunnen bereiken, dien je dus eerst te weten wat je werkelijk wilt.

TIP: noteer gedurende een aantal dagen alle dingen die je blij maken. Alle positieve elementen die je in je leven ervaart en waar je naar streeft.

Zelfcoaching sleutels ontplooiing sleutel 2 Bloom web
2/ Organisatie

Maak bewust tijd vrij om de nieuwe doelen in je leven te integreren. Dit vraagt om een andere organisatie. Je leven verandert, je tijdsbesteding ook. Zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die ook doelen hebben. En let op je innerlijke coach en criticus. Wie hoor je het luidst? Geef aandacht aan je wensen, zet bewust de krijtlijnen uit om je doel te bereiken. Laat je vooral niet afschrikken door verandering. Goed begonnen, is half gewonnen.

TIP: zorg voor visuele en tastbare beelden van je wensen en dromen. Maak een droombord. Gebruik post-its etc.

Zelfcoaching sleutels ontplooiing sleutel 3 Bloom web
3/ Actie

Je wensen en dromen komen niet zomaar aan je deur bellen. Iedereen die iets in zijn/haar leven heeft bereikt, heeft daar iets voor moeten doen. Ga bij jezelf na wat jij nog moet doen om dichter bij je doel te komen. Heb je meer zelfvertrouwen nodig? Ga langs bij een coach die je kan helpen om dit uit te bouwen. Wil je promotie maken, ga na welke extra competenties je kunt verwerven.

TIP: schrijf je in op infoavonden, haal dat boek in de bib, volg die ene cursus die je al langer op het oog had, want zo ontmoet je ook nog eens gelijkgestemden.

Zelfcoaching sleutels ontplooiing sleutel 4 Bloom web
4/ Integratie

Nieuwe elementen monden uiteindelijk uit in nieuwe gewoontes door ze in je leven te integreren. Ze worden deel van je routine. Het worden uiteindelijk handelingen waar je niet langer stil bij staat. Ze zijn volledig opgenomen in je denken en doen. Dan is het tijd voor de volgende stap, het volgende besef. En van dan af begint het, opnieuw.

TIP: nieuwe gewoontes integreren vereist in het begin een bewust ritueel. Een handeling die je gepland en georganiseerd uitvoert tot ze geheel vertrouwd is.

Zelfcoaching sleutels ontplooiing quote Rumi Bloom web

Een persoonlijk traject

Zoals je merkt, is zelfcoaching best eenvoudig. Het vergt wel enige wilskracht, want vooraleer het zover is, zal je je zelf meermaals tegenkomen. Je wordt geconfronteerd met oude gewoontes en overtuigingen. Maar net die 'downs' zijn jouw sleutelmomenten. Om te kunnen zijn wie je werkelijk bent is het belangrijk te zien welke omwenteling het proces steeds opnieuw maakt. Zo heb je niet het gevoel te falen, maar besef je wat komt en nodig is. Door deze sleutels te gebruiken krijg je weer controle over de situatie. Over hoe JIJ in het leven staat. Jij bepaalt welke weg je uitgaat. Het geeft je (opnieuw) controle. Heerlijk toch?

Zelfcoaching is niet meer dan een manier van werken die geheel persoonlijk is. Het is een traject dat je zelf invult naar jouw persoonlijke behoeften en verlangens. Je leert de patronen en belemmeringen aanduiden, maar ook de talenten en gaven die je sturen om je doel te bereiken. Alles wat je dient te weten, draag je reeds in jou. Je bent uniek en waardevol genoeg om het leven voor jezelf (nog) beter te maken!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kaartleggen

The Angels Blessed Lenormand: het eerste LGBTQ+ boek met kaartendeck

Op 22 maart 2024 vindt de officiële lanceringsdatum van 'The Angels Blessed Lenormand' plaats. Een…

Lees meer
Lifestyle

Bloom's shopping tips voor maart 2024

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische, spirituele verwennerijen speciaal voor haar…

Lees meer
Astrologie

25 januari 2024 • Volle Maan in Leeuw • Tijd voor actie en verandering

Op 25 januari 2024 om 18.54 uur staat de Volle Maan in Leeuw. Tegenover deze vurige Volle Maan…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom