Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Hoe je interieur je innerlijk weerspiegelt

Inspiratie
Bloom
12/07/2023
Hoe je interieur je innerlijk weerspiegelt

Jouw interieur is meer dan alleen een fysieke ruimte waarin we leven. Het is een weerspiegeling van je innerlijke zelf. De manier waarop je jouw interieur inricht, de kleuren die je kiest, de objecten die je selecteert, en de sfeer die je creëert, dragen allemaal bij aan het vormgeven van je persoonlijkheid, emoties en gemoedstoestand. De inrichting en indeling van je huis weerspiegelen wat je voelt. In een huis schrijven we, rouwen we, hebben we lief, maken we ruzie... Hoe kunnen we alles wat we denken nu vertalen naar een decoratieve taal?

Een huis is meer dan vier muren waartussen je je spullen zet. We spreken over het interieur als in "ons innerlijk", de plaats waar onze emoties zich manifesteren. Het symboliseert een geheel: een geschiedenis, een thuis, individualiteiten. Thuis ervaren we veel dingen: vreugde, verdriet, liefde... Een huis is de sleutel om te begrijpen hoe iemand werkt.

Hoe je interieur je innerlijk weerspiegelt Bloom artikel 2

Persoonlijke weerspiegeling van je meubelkeuze

De meubelkeuze kan gezien worden als een verlengstuk van jezelf. Het kan een inzicht geven in je persoonlijkheid en voorkeuren. Hoewel het niet de enige indicator is, kan de manier waarop je jou interieur inricht en de meubels die je selecteert een glimp geven van wie je bent als individu. Je meubelkeuze kan ook je persoonlijkheid weerspiegelen in termen van functionaliteit en praktische overwegingen. Als je bijvoorbeeld meubelen selecteert die flexibel en veelzijdig zijn, kan dit aangeven dat je behoefte hebt aan aanpasbaarheid en de mogelijkheid om je omgeving aan te passen aan veranderende behoeften. Aan de andere kant kan de keuze voor meubels die stevig en duurzaam zijn, wijzen op je behoefte aan stabiliteit en langdurige kwaliteit.

Het doel van inrichten is bijgevolg niet alleen om een kamer mooi te maken, maar ook om er gelukkig te zijn. Alles moet zijn plaats vinden, zodat energieën vrij kunnen circuleren en jij je er goed kunt voelen.

”Bewaar oude voorwerpen als schatten van het verleden, want in hun behoud schuilt de brug die ons verbindt met geschiedenis en erfgoed”

Welke oude voorwerpen moet je bewaren?

Dat hangt af van verschillende factoren zoals emotionele waarde, de historische betekenis en de praktische bruikbaarheid. Je moet jezelf afvragen hoeveel je achterlaat voor elk van je emoties. Je kunt beslissen om veel dingen te bewaren die je een nostalgisch gevoel geven, maar je moet de juiste balans vinden zodat je niet visueel en emotioneel overweldigd wordt.

Aan de andere kant is het ook belangrijk om realistisch te zijn en kritisch te kijken naar welke oude voorwerpen je bewaart. Het bewaren van te veel objecten kan leiden tot rommel en overbelasting van onze leefruimte. Het kan nuttig zijn om kritisch te beoordelen welke voorwerpen echt waarde toevoegen aan je leven en welke misschien beter kunnen worden losgelaten. Je stopt je herinneringen bijvoorbeeld in mooie oude dozen of kisten of je bewaart slechts één oud fotolijstje in plaats van drie, en zo verder.

Een functioneel huis

Een huis moet in zekere zin functioneel zijn, maar je moet je huis natuurlijk ook leuk vinden en niet in een staat van permanente chaos. Je mag niet vergeten dat een huis altijd in beweging is en niet stilstaat. Je moet eenvoudige oplossingen vinden zodat je voldoening voelt in plaats van boosheid of afkeer. Het is echter belangrijk om op te merken dat functionaliteit subjectief is en afhangt van individuele behoeften en voorkeuren. Wat voor de ene persoon functioneel is, kan voor een andere persoon niet het geval zijn. Het is essentieel om een balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek, zodat het huis zowel praktisch als aantrekkelijk is.

Hoe je interieur je innerlijk weerspiegelt Bloom artikel 3

Wat bij het ontvangen van gasten en je privacy?

Je wilt altijd een mooi deel van jezelf laten zien. Maar je hoeft van een molshoop geen berg te maken. Als een huis goed georganiseerd is, kan het snel opgeruimd worden. Om de rommel te verbergen is hier een eenvoudige tip: hang in de gang, in de hoek van een slaapkamer of de achterkant van het toilet een stang op en gang er een mooi tafelkleed of laken aan dat je zelden gebruikt. Verstop je rommel daarachter in manden. Dat is de sleutel tot onmiddellijke voldoening!

We kunnen de dingen die ons echt representeren houden voor kamers die geen woonruimtes zijn. Zo kan je bijvoorbeeld intieme voorwerpen en grote portretten vermijden in ruimtes waar je gasten komen. Hetzelfde geldt voor de woonkamer. Plaats foto's in de slaapkamers en kleine polaroids in de badkamer die je naar believen kunt veranderen. Aan de andere kant kan je de toiletten bijvoorbeeld vrijer inrichten.

Is het licht belangrijk?

Helaas hebben stadsbewoners er een groot gebrek aan en kan niet iedereen licht in huis hebben en er perfect aan worden blootgesteld. Dus moet je een manier vinden om je gelukkig te voelen zonder licht. Bijvoorbeeld door maximaal gebruik te maken van indirecte verlichting (staande lampen, waxinelichtjes, kaarsen) en te kiezen voor kleur. Vaak wordt gedacht dat je zonder licht alles wit moet verven maar dat is niet waar! Je kunt kiezen voor intense kleuren voor de muren en zelfs de plafonds. Dit geeft karakter aan het huis en brengt vreugde en voldoening.

Kleuren integreren in je woning

Alle kleuren kan je gemakkelijk gaan gebruiken in je woning! Het hangt er van hoe je je voelt. Je hoeft niet de hele kamer in de ene of de andere kleur te schilderen. Soms is het schilderen van een raamomlijsting in een contrasterende kleur al genoeg om je te laten glimlachen. Je kunt ook een wit gelakte vloer proberen om een gevoel van sereniteit te geven, of donkere trapleuningen om te contrasteren met een witte muur, en zo verder. Zo zijn de meest ondenkbare combinaties mogelijk!

Bloemen in huis

Ze zijn mooi en ze brengen kleur en vreugde! Je kunt in bijna elke kamer een boeket neerzetten. Het hoeven daarom ook geen bloemen te zijn: een boeket munt kan bijvoorbeeld heel aangenaam zijn in een badkamer. De geuren die bloemen verspreiden kunnen heel rustgevend zijn en kunnen je helpen om de ruimte je eigen te maken. Gedroogde bloemen zijn een andere optie, maar die hebben de neiging om vocht vast te houden... Het beste is altijd om te kiezen voor levende bloemen!

”Laat je interieur transformeren als een weerspiegeling van je eigen groei en evolutie, een vernieuwende reis die ruimte schept voor verandering en inspiratie.”

Hoe verander je het best je interieur?

Je moet praktisch zijn. Kijk welk budget je hebt, dan weet je of je moet renoveren of decoreren. Renoveren betekent klussen of schilderen en dat is over het algemeen duurder dan decoreren. Je kunt kleine details schilderen, zoals kaders, lijstwerk, en zo verder. Vervolgens moet je ook de meubels uitzoeken: wat vind je mooi? Wat vind je niet meer mooi? Wat is belangrijk voor ons? Dozen en manden kunnen worden gebruikt om de rommel op te ruimen en alles wat je niet meer wilt zien, kun je wegstoppen met een laken of een kamerscherm. Om gemakkelijk het verschil te maken, kun je behang aanbrengen op een stuk muur, aan het hoofdeinde van een bed of aan je kast. Wanneer je de vloer niet volledig wilt veranderen, kan je hem gemakkelijk in een andere kleur verven (denk maar aan een heel chique zwarte vloer, een serene witte vloer, de omtrek van een kamer in rood, een tapijt op de vloer tekenen...). Je kunt bijvoorbeeld ook een kader rond een verlichtingsarmatuur schilderen. Laat je fantasie de vrije loop!

Inspiratie opdoen

Het sociale netwerk Pinterest is een echte ideeënmachine. Ook Instagram staat vol inspirerende accounts. Tijdschriften en boeken bieden vaak ook inspirerende beelden en artikelen over verschillende stijlen en trends over het interieur. Verder kan je je ook laten inspireren door natuur en reizen. Let op de kleuren, texturen en patronen die je tegenkomt tijdens wandelingen in de natuur of tijdens reizen naar verschillende bestemmingen. Het kan ook interessant zijn om input te vragen van familie, vrienden of interieurprofessionals. Zij kunnen een frisse kijk hebben en nieuwe perspectieven bieden die je kunnen inspireren.

Hoe je interieur je innerlijk weerspiegelt Bloom artikel 8

Moet ik 'mijn stijl' vinden?

Je stijl vinden betekent niet dat je aan een bepaalde stijl vasthoudt. Het interieur van je huis is een verlengstuk van jezelf, zeker sinds de pandemie, toen je veel meer thuis was! Een ‘eigen stijl’ vinden is niet noodzakelijk. Het belangrijkste is dat je een omgeving creëert waarin je je comfortabel en thuis voelt. Het gaat erom dat je geniet van het proces van het inrichten van je huis en dat het weerspiegelt wie je bent als individu.

We kunnen dus concluderen dat jouw interieurontwerp een intieme en persoonlijke reis is. Het gaat niet alleen om het creëren van een mooie ruimte, maar ook om het creëren van een thuis dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt, waar je je kunt ontspannen, opladen en jezelf zijn.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Astrologie

Daten volgens de Chinese astrologie: dit Chinese teken is jouw perfecte match

Welke Chinese tekens matchen het beste met elkaar op vlak van liefde? Evenals de Westerse…

Lees meer
Spiritualiteit

Midwinter • De kortste dag, de langste nacht

Tussen 20 en 23 december vieren we elk jaar Midwinter. Een nieuw zonnejaar zet zich in. Dit jaar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom