Bloom 2 is uit! Chinese Jaarhoroscoop 2024 >

Afgewezen? Zo ga je ermee om

Gelukkig Leven
Ada Dierick
01/08/2022
Afgewezen? Zo ga je ermee om

Afgewezen worden, een allesbehalve aangename ervaring en dat is uiteraard nog een understatement. Toch krijgt iedereen wel eens te maken met een afwijzing. Denk maar eens aan je onbeantwoorde jeugdliefde of aan dat ene sollicitatiegesprek waarna je nooit meer teruggebeld werd. En hoewel afwijzing inherent aan het leven is, laat het ons ontredderd achter. Misschien is het tijd om eens op een andere manier naar afwijzing te kijken?

Afgewezen worden. Wat houdt dat precies in? Dit gebeurt als je een ‘nee’ krijgt wanneer je eigenlijk een ‘ja’ wilde krijgen. We dingen constant naar de goedkeuring van anderen. We willen dat onze omgeving ons naar waarde schat en apprecieert. En eigenlijk is dat zo gek nog niet; de mens is immers een groepswezen. Het ligt in onze natuur om in groep te leven, hunkerend naar validatie.

Krijgen we deze validatie niet (of te weinig in onze ogen), dan gaan we ons algauw ongewenst of waardeloos voelen. Gevoelens van eenzaamheid steken de kop op en we zijn nog meer geneigd om ons af te zonderen. Et voilà, het hek is van de dam.

De eerste stap: (h)erken je gevoelens

Dat afwijzing pijn doet, is een vaststaand feit. Wel is het in een dergelijke situatie niet aangewezen om je gevoelens te miskennen en je te verstoppen achter een ‘So what!’- of ‘Het maakt niet uit!’-attitude. Daarmee negeer je namelijk je eigen gevoelens. Je gevoelens met liefde waarnemen, daar ligt wél de oplossing. Een andere reflex die we in dergelijke gevallen nog zien, is dat men bij afwijzing zelf dat deel van zichzelf begint af te wijzen, uit hoop dat men zo alsnog geaccepteerd wordt.

Het is volledig acceptabel om na een afwijzing je slecht of zelfs verdrietig te voelen, maar blijf er niet in hangen. Zie een afwijzing als een kans om er iets van op te steken. Zeker bij sollicitaties kan het interessant zijn om na een afwijzing feedback te vragen, maar ook in andere situaties kun je proberen na te gaan wat de achterliggende oorzaak van de afwijzing was.

Vraag & aanbod

Nog een belangrijke kanttekening: er is een verschil tussen afgewezen worden, omdat wat jij te bieden hebt niet goed is, en afgewezen worden omdat wat jij te bieden hebt niet goed is voor de persoon aan wie je het aanbiedt. Meestal zullen we dat eerste denken. Dat wat je te bieden hebt niet goed is, voor niemand. Niets is minder waar, je hebt het alleen niet aan de juiste persoon aangeboden.

Waarde is een subjectief concept. Het is compleet afhankelijk van wat iemand nodig heeft. Als iemand iets nodig heeft, dan is dat waardevol voor deze persoon. Iemand anders die datgene niet nodig heeft, zal er echter net geen waarde aan hechten. Ga dus op zoek naar wat jij nodig hebt en wat mensen nodig hebben van jou.

Omgaan met afwijzing: zo doe je dat

”Sometimes rejection in life is redirection”

1 - Ask why

Vraag aan degene die jou afwijst wat de reden is. Doe dit echter niet op een defensieve manier, maar stel de ander open en oprecht de vraag waarom hij/zij je afwijst. Je zal al snel merken dat het vaak niets met jou als persoon te maken heeft, maar alles met hem/haar en met wat hij/zij nodig heeft en naar op zoek is.

2 - Geduld & liefde

Observeer de gevoelens die bij jou opborrelen. Laat deze emoties volledig aanwezig zijn om ze vervolgens ook weer te voelen wegebben uit je lichaam. Wees geduldig en liefdevol voor jezelf.

3 - Een kans om te leren

Stel jezelf de vraag: ‘Wat kan ik veranderen om beter te worden of om te voldoen aan wat de ander zoekt?’. Observeer deze ‘oplossing’ en stel jezelf een tweede vraag: ‘Maakt deze verandering mij gelukkig en blijf ik trouw aan mijn ware zelf als ik deze oplossing toepas?’. Het antwoord op deze vragen verschaft je alle informatie die je nodig hebt om de afwijzing achter jou te laten.

4 - Know your worth

Weet wat je waard bent. Omring jezelf met mensen die jou écht naar waarde schatten en resoneren met jouw waarden en behoeften. Zo wordt de kans dat je afgewezen wordt ongetwijfeld kleiner.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

6 redenen om je mindset te herprogrammeren

Mindset is everything right? Ik hoor je al denken: “Niks nieuws". Maar hoe zit dat eigenlijk in de…

Lees meer
Inspiratie

Happy zonder end: een column van Nathalie Willems

Columniste Nathalie Willems van The Lighthouse contempleert over het leven, over de gang van zaken…

Lees meer
Spiritualiteit

Chakra 8 • Aura: je energieveld

In 2023 besteedde de redactie gedurende 8 edities van het Bloom Tijdschrift aandacht aan de…

Lees meer
Bloom 2 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom