Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De wereld klopt niet: een column van Nathalie Willems

De wereld klopt niet: een column van Nathalie Willems

Columniste Nathalie Willems van The Lighthouse contempleert over het leven, over de gang van zaken en over waarom zaken nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Haar hersenspinsels en ervaringen deelt ze met de Bloom-lezers.

De wereld klopt niet...

”Ik blijf vragen stellen, vragen, vragen. Mijn hele leven lang al.”

Dat is altijd al mijn overtuiging geweest, van jongs af aan. Ik herinner me de tv-reclames uit mijn kindertijd over Afrikaanse kinderen met vliegjes in hun ogen en om hen heen, en ik begreep niet hoe het mogelijk was dat ik thuis een volle koelkast had en stromend drinkwater, terwijl zij leden aan honger. Dus stelde ik vragen, en het antwoord dat ik kreeg was: "Ja, dat is niet eerlijk, maar zo is het nu eenmaal."

Toen ik naar school ging en de relevantie van bepaalde onderwerpen in twijfel trok, kreeg ik te horen dat we die leerden omdat het in het lesplan stond, maar dat we het waarschijnlijk later nooit nodig zouden hebben.

Toen ik verder ging studeren, begreep ik niet waarom getalenteerde leerlingen met veel kwaliteiten vroegtijdig de kunstschool verlieten. Ik begreep ook niet waarom studenten met minder tekentalent maar met een enorme wilskracht, ondernemingszin en passie niet beter werden ondersteund. Ze werden bijna ontmoedigd, omdat ze niet aan bepaalde "normen" voldeden. Dus stelde ik opnieuw vragen, en het antwoord dat ik kreeg was: "Ja, dat klopt niet echt, maar zo is het nu eenmaal."

Ik begon te werken in de reclame en begreep niet waarom er duizenden euro's werden besteed aan het vliegen van een creatief team naar Brazilië om een tv-spot op te nemen in de zon, terwijl die kinderen in Afrika een continent verderop tegen honger vochten.

Dus stelde ik opnieuw vragen, en het antwoord dat ik kreeg was: "Ja, dat is misschien vreemd, maar we doen het omdat het kan."
Ah ja, want dat kan dan weer wel...?

Spontane prijsverhogingen die niet hoeven te worden gecommuniceerd zodra een contract is ondertekend. Contracten die stilzwijgend worden verlengd tenzij je tegenbericht ontvangt. Verplichte vaccinaties waarvan je eigenlijk niet precies weet waar je je precies voor aanmeldt. Energieprijzen die hun eigen leven lijken te leiden en daarmee jouw leven bepalen.

Ik blijf vragen stellen, vragen, vragen. Mijn hele leven lang al. En ik ben nog nooit iemand tegengekomen die me de logica van al deze situaties kon uitleggen.

"Dit is hoe we de dingen doen." "Dit zijn de regels." "Zo hoort het." "Het is altijd zo geweest." "We hebben het nog nooit anders gedaan." "Omdat het kan."

Dat was het enige wat ik ooit te horen kreeg. En als ik er verder op inging, werd ik bestempeld als te nieuwsgierig, te lastig, te eigenzinnig. Ofwel moest ik zwijgen (of anders...), ofwel werd ik genegeerd.

Maar inmiddels is het me duidelijk dat mijn vragen helemaal niet zo onlogisch waren. Integendeel, ik zou elk kind dat op die manier zoekt en vraagt juist willen aanmoedigen om ermee door te gaan. En als mijn eigen dochter me vraagt waarom de dingen zijn zoals ze zijn, zeg ik eenvoudigweg:

"Omdat mensen zijn gestopt met zelf nadenken. Daarom vind ik het belangrijk dat je leert zelfstandig te denken in plaats van klakkeloos te luisteren naar wat je vrienden, de school, de samenleving, ... zeggen. Je hoeft zelfs niet te doen wat ik zeg als het niet goed voelt voor jou. Als het niet klopt voor jou, doe het dan op jouw eigen manier, op een manier die voor jou werkt."

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Kies voor een leven in balans

Ben jij tevreden met hoe je leven op dit moment loopt of wil je liever iets veranderen? We hebben…

Lees meer
Dossier 2024

Een astrologische vooruitblik op 2024 + jouw persoonlijke manifestatiekalender

Exclusief voor het tijdschrift Bloom-1 2024 (special editie) geeft lifestyle astrologe en…

Lees meer
Inspiratie

De spirituele taal van bloemen

Bloemen hebben altijd al een intrigerende aantrekkingskracht gehad op ons. Hun prachtige kleuren,…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom