Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Maak kennis met Ophiuchus: het 13de sterrenbeeld

Maak kennis met Ophiuchus: het 13de sterrenbeeld

Jaarlijks reist de Zon door dertien tekens volgens de Siderische astrologie. Begin december, nadat ze de Schorpioen verlaat en alvorens ze de Boogschutter binnentreedt, reist de Zon door het teken van Ophiuchus. De Slangendrager wordt gezien als het dertiende dierenriemteken terwijl het officieel het tiende teken is, waarbij de Ram het eerste teken is. Siderisch astroloog Stefan Van Heester praat je helemaal bij over de Slangendrager.

Nog niet bekend met de siderische astrologie?
Lees hier een beknopte intro!

Ophiuchus: wat praktische info

 • Wanneer: van 07 t/m 18 december
 • Huis: het achtste huis - gedeeld met Schorpioen
 • Heersers: Cheiron en Pluto.

Als we spreken over de dierenriem, dan bedoelen we de verzameling constellaties op de ecliptica waar doorheen de Zon gedurende een jaar reist. Een ietwat misleidende term overigens, want een groot deel van de zonnetekens heeft niks met dieren te maken. Denk aan de Weegschaal, Waterman en Maagd. Ophiuchus is op zijn beurt al helemaal een buitenbeentje, want het is het enige Zonneteken dat gebaseerd is op een echt persoon. Ophiuchus was namelijk een bekende genezer uit de Griekse Oudheid. Hij bezat het vermogen om de doden weer tot leven te wekken.

Echter doen geruchten de ronde dat het dertiende sterrenbeeld eigenlijk de godin Isis betrof, de vrouwelijke heler die eveneens de doden weer terug kon brengen. Maar in een patriarchale wereld waar mannen de macht uitmaken, valt een vrouw met zoveel kracht niet in goede aarde. Vandaar de keuze voor Ophiuchus en niet Isis. Iets wat mij persoonlijk vrij weinig uitmaakt; het gaat mij om de symboliek van Ophiuchus/Isis en niet om feministische of patriarchale machtsspelletjes. Wel geef ik graag nog mee dat het getal dertien mooi aansluit bij de dertien manen in een jaar. Ook bij de apostelen van Jezus symboliseerde Maria Magdalena de dertiende en meest geniale apostel.

De symboliek van Ophiuchus, de heler

Wie een afbeelding van Ophiuchus bestudeert, herkent onmiddellijk een oude man die een slang draagt. De man vreest de slang niet. Hij vlucht er niet van, maar doodt het beest ook niet. Nee, Ophiuchus weet hoe hij met de slang moet omgaan. De symboliek duidt op twee zaken, namelijk iemand die het gif in zichzelf gevonden heeft en heeft weten te helen en tevens in staat is anderen te begeleiden in hun helingsproces. Het is wat dat betreft de overtreffende trap van Cheiron, de gewonde genezer die vanuit een trauma of wonde anderen ondersteunt (terwijl hij juist degene is die hulp nodig heeft).

Ophiuchus daarentegen heeft het gif in zichzelf getransformeerd tot goud. Het leunt dan ook sterk aan bij de alchemist of bij de sjamaan. Iemand die diep in zichzelf z’n schaduw heelt en dan als herboren terugkomt om mensen te begeleiden op hun pad. Met vernieuwde levenslust en regeneratie, verbonden met het leven. Een transformatie, net als bij Pluto. Sterven en wedergeboorte. Zoals bij elke verandering is er een element van afscheid en pijn, angst voor het onbekende.

Bovendien zien we hier ook de symboliek van de slang: transformatie. De slang werpt zijn oude huid af en vervolgt zijn weg in zijn nieuwe vel. Tevens representeert de slang het vijfde onzichtbare element: ether. Energie komt in golven tot ons. Op aarde en in het universum zijn er golven van energie, elektromagnetische deeltjes, die ons omringen en beïnvloeden. Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de radiogolven waarop de radio is gebaseerd. Er zit dus geen orkest in je radio, de muziek komt via golven en wordt opgepikt door een antenne. Stel dat je een golf van energie zou willen afbeelden als universeel symbool? Welk dier zou je dan nemen? Een slang.

Ophiuchus leert ons op de juiste manier omgaan met ether en energiegolven en heelt zichzelf en anderen door een juist gebruik van energie. Dat kan op allerlei manieren en hoeft niet noodzakelijk met de handen te zijn of als arts/genezer. Een DJ, zanger, dichter, schilder, schrijver, wetenschapper, makelaar, etc. heelt ook. Het gaat er om dat energie op de juiste wijze wordt gebruikt ten gunste van het collectief.

Everytime we say goodbye, I die a little.

De dood of het leven? Dat is dé hamvraag voor Ophiuchus.

”Ophiuchus vertegenwoordigt het dierlijke instinct: wordt dat instinct gebruikt om te vernietigen of om te helen?”

Ophiuchus is het enige teken waar een persoon én een dier samenwerken. Er heerst een harmonie tussen mens en dier. Of beter gezegd een harmonie tussen het menselijke en dierlijke aspect van elk mens. Het vertegenwoordigt het dierlijke instinct: wordt dat instinct gebruikt om te vernietigen of om te helen?

Zoals alles in deze wereld van dualiteit kan instinct op twee manieren gebruikt worden: ten goede of ten kwade. Een wijs gebruik van het instinct is zowel gunstig voor jezelf als voor je medemens. Vandaar de heler. Wordt het instinct in een negatieve zin aangewend dan leidt dat tot (zelf)vernietiging en transformeert Ophiuchus zich in een beest dat puur vanuit zijn instinct handelt: de dood of het leven. Een treffend voorbeeld vinden we in de seriemoordenaar Richard Ramirez, beter bekend als The Night Stalker. Ramirez werd geboren met Ophiuchus als ascendant. Hij had wereldberoemd kunnen worden als heler, maar koos voor het duister.

In het positieve is Ophiuchus iemand die meteen ziet wat iemand nodig heeft of waar de heling noodzakelijk is. Dat is het juiste gebruik van instinct. Iemand die de zwakke plek ziet en die heelt. Het gaat er tevens om om in je kracht te staan en kracht te vinden in het Hogere. In het voorbeeld van The Night Stalker: deze persoon had het leven opgegeven. Ramirez had de kracht niet meer waardoor hij letterlijk een speelbal werd van de energieën, hij gaf zichzelf letterlijk over aan het duister. Iets wat hij ook zelf bevestigde. Hij werd een instrument van het kwade, van de dood.

De missie van de heler is om een instrument van het goede te worden en energie op een juiste wijze te kanaliseren. Use the force! Ophiuchus stimuleert je om je kracht te gebruiken voor het licht en samen te werken met het Hogere. Op die manier vindt Ophiuchus niet alleen zijn eigen geluk en heling, maar bezorgt hij tevens plezier en heling aan anderen. Het leven.

Als astroloog werk ik altijd met het teken van Ophiuchus. Waarom? Omdat de Zon elk jaar door Ophiuchus passeert en dus deel uitmaakt van de siderische astrologie. Ik kom op voor Ophiuchus, de Assepoester van de astrologie. Bippety-Boppety-Boo!

Tot de volgende keer!

Stefan Van Heester

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom