Home

Overige

Mijn account

Spirituele Expo Mol
Zondag 2 oktober 2022
Koop hier je tickets!

Zo goed is slapen voor de mentale gezondheid

Voeding & Gezondheid
Bloom
10/05/2022
Zo goed is slapen voor de mentale gezondheid

Voldoende slapen is belangrijk. Dat weten we allemaal. Toch kloppen jaarlijks genoeg mensen bij hun dokter aan met slaapproblematiek. Nachtmerries, piekeren, geen verduisterende rolgordijnen en dus een te lichte kamer of ieder uur wakker worden… er zijn verschillende redenen waarom het slapen niet lekker lijkt te gaan. Ook zijn er genoeg mensen die zichzelf te weinig rust gunnen om voldoende te slapen. Ze gaan veel te laat naar bed en staan weer relatief vroeg op. Meestal hebben we het niet direct in de gaten. Langzaam sluipt het er in. Maar wist je dat onvoldoende nachtrust funest kan zijn voor de mentale gezondheid?

De gevolgen van een slechte nachtrust

Iedereen heeft wel eens nachtje waarop ze gewoon te weinig slapen. De kinderen die enorm veel wakker liggen, jijzelf die een spannende presentatie hebt de volgende dag en niet kan slapen of simpelweg veel te laat naar bed gaan. Voor een keertje is dat niet erg. Toch ondervind je ook dan al de gevolgen. Je zal merken dat je je moeilijker kunt concentreren, humeuriger bent en wellicht zelfs meer gaat snoepen.

Dat is ook precies wat een slechte nachtrust veroorzaakt. Je lichaam heeft het nodig om zichzelf te kunnen resetten. Hierdoor blijft het lichaam functioneren en doen je organen wat ze moeten doen. Wanneer het lichaam vermoeid is, schakelen al die functies langzaam uit of verslechteren. Wist je dat niet slapen dodelijk kan zijn?

Op de lange termijn zullen deze gevolgen alleen maar heftiger worden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er een direct verband is tussen een slechte nachtrust en diabetes, beroertes, hartziektes en dergelijke. Slecht slapen is dus heel ongezond en kan op de lange termijn grote gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Zelfs met de dood tot gevolg.

Tips bij het verbeteren van jouw nachtrust

We moeten dus beter gaan slapen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je beter slapen als je stress ervaart in het dagelijks leven of op je werk? Hoe verbeter je jouw nachtrust wanneer je simpelweg niet weet waar het misgaat? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

”Sleep is the best medition - Dalai Lama”

Investeer in verduisterende en bovenal kwalitatieve raamdecoratie. Uit onderzoek is gebleken dat men veel beter en dieper kan slapen wanneer de ruimte verduisterd is. Anders dreigt het lichaam te weinig slaaphormonen aan te maken. Hierdoor slaap je lichter en ben je ook veel eerder wakker. Voor de échte diepe slaap is een donkere ruimte goud waard.

Kijk een uur voor het slapengaan niet meer op een beeldscherm. Dus geen televisie, tablet of smartphone meer. Neem in plaats daarvan je rust door nog even te douchen of in bad te gaan en een boek te lezen. Op die manier kun je volkomen ontspannen in bed stappen en zal je veel sneller en zonder afleiding in slaap vallen.

Mensen zijn gebaat bij regelmaat. Wanneer je merkt dat je inslapen vooral erg lastig vindt, dan kan het helpen om een goed ritme aan te nemen. Probeer iedere avond ongeveer om dezelfde tijd naar bed te gaan en ook weer op hetzelfde moment op te staan. Na enkele dagen zal je al merken dat het slapen beter gaat.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Leeuw, jouw jaarhoroscoop 2022-2023

Het sterrenbeeld Leeuw is jarig als de maanden juli en augustus hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Astrologie

Kosmische events: een tijdlijn van augustus t/m september 2022

Als fervente Bloom-lezer weet je ongetwijfeld dat we allen onderhevig zijn aan de grillige…

Lees meer
Astrologie

Woedend? Kalmeer jezelf aan de hand van jouw sterrenbeeld

Lastige emoties zoals verdriet of woede horen nu eenmaal bij het leven. Het is immers onmogelijk om…

Lees meer
Bloom 7 - 2022

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2022, jaarhoroscoop 2022, ascendanthoroscoop 2022, je Chinese horoscoop 2022,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom