Bloom 2 is uit! Chinese Jaarhoroscoop 2024 >

Extra kilo's verliezen zonder stress: het antwoord ligt aan de bron.

Voeding & Gezondheid
Annemie Hoogesteger
16/05/2019
Simpel stressvrij afvallen

Zolang je een gegronde en gezonde reden hebt, is er niets mis met te willen werken aan je gewicht. Aan tips, tricks en goedbedoelde schema’s is er alvast geen gebrek: na enkele minuten rondsurfen op het internet zie je door de bomen het bos niet meer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Gewichtsconsulente Annemie Hoogesteger neemt ons in dit artikel mee in een persoonlijke ervaring met als doel om iedereen ervan te overtuigen dat het mogelijk is om je ideale gewicht te bereiken. Zónder stress, welteverstaan.

Het moment van inzicht

Afslanken Water Web

Annemie kwam zelf op een punt in haar leven waarop ze besloot dat ze niet meer goed in haar vel zat. Een bikinifoto van 13 jaar geleden en een drang om zichzelf te bewijzen tegenover haar man trok haar over de streep om de strijd tegen de extra kilo’s aan te gaan. Als gewichtsconsulente had ze uiteraard een streepje voor, ze was zich extreem bewust van de veel voorkomende verleidingen en valkuilen. Maar in deze tijd van levenslang leren was het geen slecht plan om opnieuw de boeken in te duiken. Ze leerde bij over voeding, kruiden en relaxatie, die uiteindelijk hebben geleid tot een plan om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Alles begint bij wat je op je bord legt, maar daar horen cheat-days gelukkig ook bij.

Elk probleem kent een oorzaak. Het is noodzakelijk om inzichten te verwerven in de bron van het overgewicht om tot de juiste oplossing te kunnen komen. Er bestaat namelijk geen één gouden regel in de wereld van het afslanken. Elk lichaam is uniek in dat proces. Niet enkel de suikerinname en het metabolisme worden onder de loep genomen, ook ontgiften en de spijsvertering boosten staat op het programma. Door de oorzaak te begrijpen kun je al snel structuur brengen in de ‘information overload’, wat het stressgehalte van je afslankplan drastisch kan verminderen.

Gevaren van buitenaf

Eerst zoeken we de reden van het overgewicht buiten het lichaam, dat zijn de exogene oorzaken. Medicijngebruik leidt vaak tot vetafzetting of vochtophoping. En deze gewoonte start dikwijls als op jonge leeftijd, wanneer je gewicht meestal nog geen probleem vormt. Corticosteroïden (een medicijn tegen astma), bijvoorbeeld, heeft tal van nadelige bijwerkingen: vochtophoping, grotere eetlust, herverdeling lichaamsvet en een verhoogd suikergehalte. Een exogene oorzaak die dikwijls onoverkomelijk is, maar de kennis ervan kan wel helpen om een aangepast plan op te stellen.

Maar zoals eerder gezegd speelt het voedingspatroon vaak de grootste rol. Ook verkeerde voedselcombinaties kunnen een boosdoener zijn. Maar de grootste struikelblok is en blijft nog altijd: beweging. Hoe jonger je bent, hoe gemakkelijker je wegkomt met een gebrek aan beweging. Maar langzaamaan komt het vertraagde metabolisme bij iedereen de kop opsteken, en dan moet je beseffen dat beweging onvermijdelijk is als je een gezond gewicht wil behouden.

Het zit vanbinnen

De tweede soort aanleidingen zijn over het algemeen iets moeilijker aan te pakken op korte termijn, de endogene oorzaken. Dit kan gaan over trauma’s, emotionele, psychische en fysieke problemen, maar ook innerlijke blokkages zoals de moeite om dingen los te laten. Wie worstelt met dergelijke aandoeningen, gebruikt die extra kilo’s vaak als een soort schild. Dat klinkt misschien een beetje dubbel, maar ergens zit er ook een logica in. Ons lichaam wil ons ten allen tijde beschermen, dus die extra vetlaag op de buik lijkt ideaal voor je lichaam, zo hebben je organen een natuurlijke buffer. De buik is voor veel mensen de plaats waar de extra kilo’s snel kruipen, en laat dat nu ook net de plaats zijn waar het centrum van onze emoties zich bevindt. Die plaats heet het sacraal chakra, en is vooral sterk ontwikkeld bij Watertypes. Het is dan ook geen toeval dat het veelal Watertypes zijn die te kampen hebben met overgewicht.

Wie zoekt, die vindt...

Het besluit is duidelijk: er is meer dan één schuldige als je niet tevreden bent met de cijfers op je weegschaal. Als je de eerste stap wil zetten in de richting van je ideale gewicht, moet je bij de oorzaak beginnen. Het is niet altijd gemakkelijk om de vinger op de wonde te leggen, maar deze vragen kunnen je wel al een duwtje in de juiste richting geven:

 • Heb je soms last van vochtophoping?
 • Neem je medicijnen die een negatief effect hebben op je gewicht?
 • Beweeg je voldoende?
 • Heeft je voedingspatroon bijsturing nodig?
 • Lijdt je aan een fysieke ziekte die je belet om andere oorzaken te elimineren?
 • Voel je je onveilig (in je lichaam, of in de wereld)?
 • Verwerk je momenteel een trauma?
 • Zetten bepaalde emoties of blokkages je aan tot overdadig en onverstandig eten?

Eens je aan de bron van je overgewicht zit, kan het proces van oplossingen creëren beginnen. Met die inzichten en focus, kan iedereen stressvrij tot het gewenste resultaat komen!

Bron weetjes: Van Steenkiste, E., Crocetti, L. & Martens, M. (2014). Het effect van levensstijl-interventies in het postpardum bij vrouwen met overgewicht, pp. 2, te raadplegen via https://bit.ly/2zuNdhP

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Ritueel 'Connect with your Soul'

Een persoonlijk ritueel is een handeling, of een combinatie van handelingen, die je uitvoert op een…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 2 is uit! Voorwoord van Bloom eindredactrice Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom editie 2 - 2024 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik op het…

Lees meer
Astrologie

De aardbeving in Nepal op 3 november 2023: een horoscoopanalyse

Een verwoestende aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter trof op 3 november 2023…

Lees meer
Bloom 2 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom