2 juni 2024 - Spirituele Bloom Fair Stadsfeestzaal Aarschot >

Wat als je door overgewicht niet lekker in je vel zit?

Voeding & Gezondheid
Bloom
08/03/2023
Wat als je door overgewicht niet lekker in je vel zit?

Waar de een gek is op een maatje meer, baalt de ander enorm van zijn of haar lichaam als het gaat om overgewicht. En dat kan onzekerheden met zich meebrengen. Daarnaast brengt obesitas ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Bij Bloom zijn we er voorstander van dat iedereen trots is op zijn of haar lichaam, en dat je lekker in je vel zit, hoe je lichaam er ook uitziet. We geven dan ook graag een aantal tips om je beter te voelen in je eigen lichaam.

Hoe ontstaat overgewicht?

In principe ontstaat overgewicht als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Dit wordt opgeslagen als vet. Maar dat is zeker niet de enige reden. Waar de een onbeperkt kan snaaien zonder dat te merken op de weegschaal, kan een ander er aanleg voor hebben en al snel een maatje meer krijgen. En werkt jouw schildklier erg snel (hypersteroïde schildklier) dan kun je nog zoveel diëten volgen als je wilt, maar toch merk je dat je al snel zwaarder wordt. Omarmen of toch proberen te blijven diëten? Het is niet gek als je het naar verloop van tijd opgeeft.

Haalbaar dieet volgen

Wanneer je een gigantisch streng dieet volgt, dan is de kans groot dat je dat niet volhoudt op termijn. Daardoor voel het misschien alsof je faalt, wat niet ten goede komt aan je mindset. Grote kans voel je je daardoor slechter. Wanneer je op dieet gaat is het slim om haalbare targets te stellen en jezelf ook af en toe te verwennen met iets lekkers. Een voedingscoach om hulp vragen is geen slecht idee. Die kan je helpen met het opstellen van een haalbaar en effectief schema. Neem ook eens een kijkje bij het voedingsadvies op maat van je sterrenbeeld voor extra voedingstips.

Een sport die je leuk vindt

Jezelf in het zweet werken in de sportschool terwijl je er eigenlijk een hekel aan hebt werkt ook niet echt motiverend. Je kunt het beste een sport of activiteit kiezen die je echt leuk vindt. Houd je van wandelen in de natuur? Ook dat is oké! Ga jezelf niet aanpraten dat je beter zou kunnen ‘hardlopen’ in plaats van ‘wandelen’, maar ben tevreden met wat je doet. Je voelt je veel beter als je iets doet dat je leuk vindt en dat blijft ook motiveren om ermee door te gaan.

Plastische ingreep

Ondanks sporten en diëten kom je bijvoorbeeld maar niet van dat klein beetje vet in de buikstreek af, of heb je last van overtollig vet bij de armen. Je zou dan kunnen kiezen voor liposuctie. Hierbij wordt onderhuids vetweefsel weggehaald op plekken die er middels sporten en diëten nou eenmaal niet afgaan. Ieder lichaam is anders en iedereen slaat ergens anders de grootste hoeveelheid vet op.

Wanneer je veel overgewicht hebt en er ook last van hebt dan zou je zeker een maagverkleining kunnen overwegen. Hoewel dat natuurlijk een flinke stap is, geven veel mensen aan dat ze het achteraf veel eerder hadden willen laten doen. De gastric bypass helpt je om meer dan de helft van het overgewicht te verliezen. Doordat het maagreservoir verkleind wordt, heb je langer een verzadigd gevoel. Deze methode biedt dan ook vooral uitkomst voor mensen die het niet lukt om gewicht te verliezen. Het is tevens een geschikte ingreep als je diabetes, hoog cholesterol of herhaaldelijk maagzuur hebt. Bij een gastric bypass kom je namelijk ook van dat maagzuur af, doordat de maaguitgang verkleind wordt.

Body positivity!

Tegenwoordig hechten we veel belang aan body positivy. En dat is ook zeker goed, iedereen is anders en het is belangrijk jezelf te accepteren. Niet jezelf schamen voor iets waarvoor je je niet hoeft te schamen! Er is niet meer één standaard modebeeld dat de toon zet, iedereen mag er zijn! Het is dan ook belangrijk dat je stopt met constant vergelijken, zeker met wat je bijvoorbeeld op televisie ziet. Als je kiest voor een dieet of ingreep, doe dat dan voor jezelf om jezelf er beter bij te voelen. Onthoud dat jij er mag zijn!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

25 - 29 april 2024 • The Crossing • Kasteel De Berckt (NL)

The Crossing is een collectieve reis om te evolueren van ‘Home Sapiens naar Homo Amor’. Een…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Je eigen yogastudio inrichten bij jou thuis? Zo begin je eraan

Hou je ervan om yoga te doen maar heb je niet altijd zin om daarvoor de deur uit te gaan? Waarom…

Lees meer
Astrologie

Het faillissement van busbouwer Van Hool: een siderische horoscoopanalyse

Na een bijzondere ondernemingsraad deelde de autobusbouwer Van Hool maandochtend op 8 april…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom