Home

Overige

Mijn account

Kruid van de maand - Paardenbloem (Taraxacum officinale)

Kruid van de maand - Paardenbloem

Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat verliezen we wel eens uit het oog. Daarom zet Caroline Depuydt elke maand een kruid in de kijker. Daarbij linkt ze de plant aan een bepaalde planeet, en doet ze uit de doeken welke positieve uitwerkingen er allemaal aan worden toegewezen. Deze maand aan bod: paardenbloem (Taraxacum officinale).

Geen kruid van de Zon, maar van Jupiter, Boogschutter en de solar plexus. Jupiter symboliseert ons vermogen om voorbij de horizon te kijken, om een visie te ontwikkelen over ons leven. In de solar plexus (in het putje van de maag) huist onze wilskracht.

”Nature is a lot better at inventing wonders than we are.”

De paardenbloem verschaft je dan ook de helderheid, het zelfvertrouwen en de wilskracht om je dromen na te jagen… zonder in overdrive te gaan. Eerste en vooral door de lever te reinigen: de wortel pakt stagnatie, hitte, afvalstoffen, maar ook woede, frustratie en bitterheid aan. Vervolgens verdunt en verspreidt het een teveel aan vocht, om tot slot een deel ervan af te voeren. De bladeren zijn dus diuretisch, waardoor je vaker dan normaal een toiletbezoekje moet plegen.

Ook de Engelse naam ‘dandelion’ (verwijzend naar het sterk gekartelde blad, bijna als een ‘dent-de-lion’, een leeuwentand) is veelzeggend. Want Taraxacum officinale is ook geschikt voor zij die net wel overal achteraangaan en zelfs in overdrive gaan. Met behulp van het blad kan zelfs een machtige Leeuw de controle even loslaten en het leven laten stromen op een soepeler en natuurlijker ritme.

Deze plant is dus uitermate geschikt om in te zetten tijdens de lenteschoonmaak, want het zet dingen in beweging. Verder kun je paardenbloem verwerken tot een lentetonicum, want de wortels voeden en de bladeren remineraliseren je lichaam.

Eens je schoon, vrij en beweeglijk bent, kun je stappen zetten en je dromen najagen. Of, zoals de paardenbloem zou zeggen: leef je uit in zowel je werk als je vrije tijd, durf te dromen, maak een wens… en blaas!

PS: De bloemen en bladeren zijn eetbaar maar de stelen zijn dat niet!

Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese Horoscoop 2020

Vanaf 25 januari 2020 tot 11 februari 2021 verwelkomen wij het Chinese jaar van de Metaal-Rat. Dit…

Lees meer
Column

Column Belinda Inhulsen: Wim Staal

Patsboem! Het zal je maar gebeuren dat je tijdens het fietsen je plotseling bewust wordt van…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Koolhydraten skippen, dé sleutel tot een gezond en slank lichaam?

In haar praktijk begeleidt Laura dagelijks mensen die graag een maatje minder willen. In 90% van de…

Lees meer
Bloom april 2020

Word een Bloom’er

  • 11 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2020, jaarhoroscoop 2020, ascendanthoroscoop 2020, je Chinese horoscoop 2020,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen