Home

Overige

Mijn account

Kruid van de maand - Knotwilg (Salix alba)

Kruid van de maand - Knotwilg

Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat verliezen we wel eens uit het oog. Daarom zet Caroline Depuydt elke maand een kruid in de kijker. Daarbij linkt ze de plant aan een bepaalde planeet, en doet ze uit de doeken welke positieve uitwerkingen er allemaal aan worden toegewezen. Deze maand juli aan bod: knotwilg (Salix alba).

De (knot)wilg is een ‘vertrouwd gezicht’ in de Lage Landen, vooral dan in de polders en langs boerderijen. Het Keltische ‘Sal lis’ betekent ‘water’ en de wilg is, door het grote gebruik van water, ideaal om vochtig land weer droog te krijgen. Die drainerende werking merk je ook in je eigen lichaam. Wilgenbast is bovendien sterk verkoelend, ontstekingsremmend en pijnstillend, en wordt al millennia lang aangewend bij gezwollen, ontstoken gewrichten, het soort dat pijnlijker wordt bij vochtig weer. Dit vooral als er ook sprake is van spijsverteringsklachten. Ook bij bonkende hoofdpijn, vooral dan wanneer het hoofd warm aanvoelt, kan wilgenbast verkoeling brengen. Het teveel aan vitale energie in het hoofd wordt dan afgevoerd.

”Nature is a lot better at inventing wonders than we are.”

Water wordt o.a. geassocieerd met de Maan, en we vinden dan ook een hele rits Maansignaturen terug bij de wilg, te beginnen met het blad dat onderaan zilver kleurt. Wie Maan en water zegt, zegt emotie, en de wilg was eeuwenlang symbool van verdriet en verlatenheid, wat meteen ook doet denken aan de treurwilg. Net zoals de wilg onze waterhuishouding op orde brengt, doet het dat ook met onze gevoelens.

Hou jij vast aan oud verdriet, of ga je onder zelfmedelijden gebukt (zoals een treurwilg die bijna omvalt door het gewicht van de takken)? Dan kun je een beroep doen op het essence van wilg om bittere herinneringen los te laten en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Net zoals wilgentakken en -twijgen heel soepel blijven bewegen, kan ook jij terug flexibel en wendbaar in het leven staan. Dit vanuit de wetenschap dat het leven altijd met veranderingen (cfr. de Maan!) gepaard gaat, sommige daarvan aangenaam en andere minder.

Een laatste Maankenmerk vinden we – ironisch genoeg - in de werking van de mannelijke katjes van de schietwilg. Deze hebben nut bij angst, slapeloosheid, baarmoederkrampen en, jawel, een té hoog libido. Vrouwelijk is de Maan zeker, erotisch duidelijk iets minder.

Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Schorpioen, jouw jaarhoroscoop 2020

We vieren in oktober/november traditiegewijs de verjaardag van de Schorpioen en zetten dit teken in…

Lees meer
Astrologie

Venus meets Jupiter: een jaarlijkse traditie

Elk jaar ontmoeten Venus en Jupiter elkaar. Dan staan ze in een conjunctie (samenstand). Echter…

Lees meer
Astrologie

Jouw Maan Dagboek voor juli 2020

Leven volgens de fasen van de Maan betekent zoveel als groeien, bloeien en loslaten. In dit proces…

Lees meer
Bloom Zomerspecial 2020

Word een Bloom’er

  • 11 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2020, jaarhoroscoop 2020, ascendanthoroscoop 2020, je Chinese horoscoop 2020,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen