Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Hoe ga je om met een chronische ziekte?

Voeding & Gezondheid
Bloom
29/12/2021
Hoe ga je om met een chronische ziekte?

Een chronische ziekte kan betekenen dat je gezondheid snel achteruit gaat of dat je al weet dat je vroegtijdig komt te overlijden. Hoe ga je hier als patiënt of als naaste mee om?

Gezondheid wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd, maar wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met een chronische ziekte, dan merk je dat dit niet zo is. Hoe ga jij zelf om met een chronische ziekte of hoe ga je ermee om wanneer dit iemand in jouw omgeving betreft? Dit artikel vertelt je er meer over, ook bijvoorbeeld hoe je omgaat met iemand die langdurig ziek is, zoals in veel gevallen bij kanker zo is.

Belangrijke chronische ziektes en verschillen hierin

Er zijn veel verschillende chronische ziektes, waarvan hart- en vaatziektes, diabetes, kanker en COPD de belangrijkste zijn. Met sommige chronische ziektes kun je nog prima oud worden, terwijl anderen de levensverwachting flink verkorten. Bij beide vormen is er sprake van lichamelijke en geestelijke klachten. Bij bijvoorbeeld reuma zal dit zich uiten in beperking van mobiliteit, pijn en uiteindelijk invaliditeit. Bij kanker verschilt dit per type kanker en per persoon. Ook het omgaan met een chronische ziekte is dus voor iedereen persoonlijk.

Omgaan met kanker: niet meer beter worden

”Leren leven met ‘niet meer beter worden’ is zwaar voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar naasten.”

Met kanker kan iemand nog steeds oud worden, maar de kanker kan zich ook uitzaaien, waardoor iemand moet leren leven met steeds erger wordende klachten. Het feit dat iemand ziet aankomen dat hij of zij komt te overlijden is erg heftig. Leren leven met ‘niet meer beter worden’ is zwaar voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar naasten. Verwerk dit dus op een goede manier met de mensen om je heen of schakel professionele hulp in. Deze fase heet de palliatieve fase, waarin hulp in de vorm van voedingsadviezen, bewegingstips en spirituele en geestelijke hulp belangrijk zijn.

Medicijnen: genezen of remmen

Niet alle medicijnen zijn geneesmiddelen. Genezing is bij sommige vormen van kanker niet mogelijk. Onder andere bij chronische lymfatische leukemie (CLL) is er geen genezing mogelijk, maar zijn er wel medicijnen om de symptomen te verlichten of de ziekte te remmen. Hoewel de ziekte lang duurt, en een patiënt met CLL uiteindelijk ook aan iets anders kan overlijden, is het belangrijk jezelf op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen in chronische lymfatische leukemie behandelingen. Everyone.org is een organisatie die medicijnen beschikbaar maakt in landen waar deze nog niet verkrijgbaar zijn. Zij doen dit op een veilige en legale manier. Wanneer jij of iemand in jouw omgeving kampt met een chronische ziekte, informeer jezelf dan en houd Everyone.org in de gaten.

Omgaan met iemand die kanker heeft

Naast CLL zijn er andere vormen van kanker die een lang ziekbed tot gevolg hebben. Prostaatkanker is zo’n type kanker. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de patiënten met prostaatkanker vijf jaar na diagnose nog in leven is. Vijf jaar is een lange tijd, echter kan dit in sommige gevallen dus ook korter zijn. Het is belangrijk om de shock van de diagnose goed te verwerken en de juiste hulp zoeken. De volgende tips geven houvast voor patiënten met een chronische ziekte en hun naasten.

Neem de tijd voor elkaar en blijf leuke dingen doen

”Besteed extra tijd met elkaar, doe leuke dingen en creëer mooie herinneringen.”

Verwerk de shock van de diagnose, maar probeer daarna te focussen op het goede in het leven. Besteed extra tijd met elkaar, doe leuke dingen en creëer mooie herinneringen. Een lang en gezond leven is voor niemand een garantie. Bij mensen met een gediagnosticeerde chronische ziekte is het echter een feit. Maak hier gebruik van en besteed de tijd waarin iemand zich goed voelt op een waardevolle manier.

Werk aan gezondheid

Voor de patiënt is het belangrijk om actief met de gezondheid van lichaam en geest bezig te gaan. Goede voeding, voldoende beweging en de juiste medicatie kan een verschil maken in kwaliteit van leven, maar ook in levensduur. Probeer het gedeelte waarin iemand weinig meer kan, zo kort mogelijk te maken door de relatief gezonde jaren te verlengen.

Bereid je voor

Hoewel bij sommige vormen van kanker mensen nog lang leven, of zelfs aan iets anders komen te overlijden, is het belangrijk om je voor te bereiden. Het is daarom van belang om al je zaken al vroegtijdig te regelen, zodat je wanneer het slechter gaat niet met onrust en spijt komt te zitten. Als patiënt wil je er misschien niet over praten, maar praten met de mensen om je heen is belangrijk. Deze mensen geven om je en denken vaak dagelijks aan jouw ziekte. Erover praten met hen is net zo belangrijk voor hen als voor jou. Zij moeten na jouw overlijden verder zonder jou. Hen hierop voorbereiden is een belangrijke stap in dit proces. Als dit jou zelf niet lukt, schakel dan hulp in.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Mars in Vissen • 22/03 - 30/04/2024 • De echte kracht van je intuïtie

Venus verhuisde op 11 maart al naar het sterrenbeeld (of liever: dierenriemteken) Vissen en nu is…

Lees meer
Dossier 2024

Voorspellingen 2024 • In de ban van 2024 • Wereldbeeld en politiek

Ook benieuwd naar de voorspellingen voor 2024? Bloom ging te rade bij astrologen, kaartleggers en…

Lees meer
Spiritualiteit

Dit zijn de populairste spirituele vakantiebestemmingen in Europa

In een tijd waarin velen van ons zoeken naar zingeving en persoonlijke groei, worden spirituele…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom