27+28 april Spirituele Bloom Fair Oktoberhallen Wieze >

De impact van voeding op je gemoedstoestand

Voeding & Gezondheid
Gastschrijver
16/03/2024
De impact van voeding op je gemoedstoestand

Als je weet wat de impact van verschillende voedingsmiddelen is op je gemoedstoestand, kun je voor je maaltijden en tussendoortjes bewust kiezen voor voedingsmiddelen die je stemming verbeteren. Dit zijn zes manieren om bewuster te eten en voedingsmiddelen te kiezen die je een gelukkig gevoel geven of je juist rustig en ontspannen maken.

Kleurrijk bord

Alleen al van de aanblik van een bord vol verschillende kleuren, word je blij. Bovendien leveren voedingsmiddelen met verschillende kleuren een grote variatie aan voedingsstoffen die op verschillende manieren bijdragen aan je gemoedstoestand.

Zo is vitamine C belangrijk voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters en heeft vitamine D invloed op het testosteronniveau, wat eveneens een effect heeft op je humeur.

Vooral groenten en fruit hebben de meest prachtige kleuren, dus vul je bord er rijkelijk mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van een palet van wortels, sla, gele paprika, tomaat en gegrilde aubergine?

Voeg magnesium toe

Magnesium is een mineraal dat helpt om je kalm en ontspannen te voelen. Ook slaap je beter als je voldoende magnesium binnenkrijgt. Dit alles helpt om je humeur een flink oppepper te geven.

Je vindt het mineraal in verschillende noten, zaden en pitten. Vooral paranoten, quinoa en pompoenpitten zijn rijke bronnen. Ook sommige groene groenten zijn rijk aan magnesium. Denk aan spinazie, broccoli en boerenkool.

Je vindt magnesium ook in een aantal peulvruchten, waaronder zwarte bonen, soja en cashewnoten. Je komt het mineraal zelfs tegen in een vette vis als zalm, alleen in kleinere hoeveelheden.

Noten, zaden en pitten

We zagen al dat noten, zaden en pitten goede bronnen zijn van magnesium. Rauwe noten bevatten daarnaast alle aminozuren die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van cellen en weefsels. Bovendien leveren ze de grondstoffen voor de productie van het gelukshormoon serotonine.

Probiotica en vezels voor gezonde darmen

Als je weet dat ongeveer 90 procent van de serotonine in je spijsverteringsorganen wordt aangemaakt, kun je je wellicht voorstellen dat het belangrijk om deze organen in topconditie te houden.

Probiotica en vezels doen veel goeds voor je darmen, dus voeg deze vooral toe aan je eetpatroon. Probiotica vind je in yoghurt met levende culturen en ook in kefir, verse zuurkool en andere gefermenteerde voedingsmiddelen. Vezels zijn de vinden in groenten, fruit, noten, peulvruchten en volle granen.

Voeg gezonde vetten toe

Gezonde vetten als omega 3 vetzuren hebben een positieve invloed op je brein en daarmee op je gemoedstoestand. Deze vetten vind je vooral in vissoorten als zalm, makreel en sardines.

Tonijn is een vette vissoort die je beter niet te vaak kunt eten. Doordat dit een grote roofvis is, bevat de tonijn namelijk veel zware metalen.

Ook als je vegetarisch eet, kun je omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Algenolie is hiervoor de beste bron. Goede algenolie bevat namelijk beide actieve omega 3-vetzuren: EPA en DHA.

In andere plantaardige bronnen vind je het omega 3 vetzuur ALA, dat je lichaam nog moet omzetten in DHA en EPA. Dit proces is verre van efficiënt, zodat je slechts weinig DHA en EPA overhoudt.

Gezond comfort food

Een heerlijke ovenschotel of zoete lekkernij heeft vaak direct een positieve invloed op je humeur. Comfort food heeft vaak een ongezond imago, maar wist je dat het ook heel gezond kan zijn?

Denk eens aan een taart met een bodem van havermout, stukjes dadel en gepureerde noten. Daarop doe je een laag ‘caramel’ van niets meer dan dadels en een vleugje vanille. De topping bestaat uit walnoten en gesmolten chocola met 85 procent cacao.

Deze gezonde traktatie geeft niet alleen tijdens het eten een fijn gevoel. Je krijgt hiermee ook nog eens gezonde voedingsstoffen binnen die bijdragen aan je gezondheid en je gemoedstoestand.

Dit artikel is tot stand gekomen met de input van Annemiek van der Krogt, auteur op Nutribites.nl

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Draadloos verbinden: over verbindende communicatie in digitale tijden

Hoe kunnen we, ook digitaal, verbindend communiceren? Dit artikel stelt voorgaande vraag centraal.…

Lees meer
Astrologie

25 maart 2024 • Volle Maan in Weegschaal met gedeeltelijke maansverduistering

Op maandag 25 maart 2024 om 09:00 uur staat de Volle Maan in het diplomatische sterrenbeeld (of…

Lees meer
Astrologie

Steenbok, jouw jaarhoroscoop 2024: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Steenbok is jarig als de maanden december en januari hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom