Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Trotseer de belangrijkste valkuilen tijdens het lopen met de tips van Evy Gruyaert + win een jaarabonnement op Start 2 Run!

Trotseer de belangrijkste valkuilen tijdens het lopen met de tips van Evy Gruyaert

Er zijn vele redenen waarom we van tijd tot tijd de drang voelen om terug te beginnen lopen of joggen. Je hebt nood aan meer me-time en wil even ontsnappen aan je ellenlange lijst to-do’s? Vreten de extra (zwangerschaps)kilootjes aan je zelfvertrouwen? Of wil je gewoonweg de sportieve draad weer oppikken? Zelfs in coronatijden wordt het extra aangeraden om fit te blijven en een frisse neus te halen: een rondje lopen. Lijk je het nooit vol te houden? Heb je tips nodig om te blijven doorzetten? Daar kan Evy Gruyaert je bij helpen.

3 valkuilen die ervoor zorgen dat jij stopt met lopen

Evy Gruyaert lopen tips valkuilen win start2run joggen Bloom web

Valkuil 1/ ik wil lopen, maar ook...

Leg jezelf niet te veel doelen op in één keer. De kans bestaat dat je uiteindelijk geen enkel doel kan inlossen. One step at a time, letterlijk en figuurlijk. Je kan namelijk niet stoppen met roken, je te pletter werken op weg naar die promotie en tegelijk ook nog eens ambiëren om de Marathon van Brussel te lopen. Is beginnen met lopen jouw hoofddoel? Focus je alleen daarop, liefst gedurende een volledig jaar.

Valkuil 2/ ik ga meteen een halve marathon lopen

Meer bewegen? Dat klinkt en is vaag. De kans is reëel dat je het meteen groots ziet. Stel liever een concreet en realistisch doel voorop. Met haalbare, tussentijdse doelen houd je jezelf gemotiveerd. Het staat je vrij om te dromen, maar denk niet dat je na twee weken klaar bent om een halve marathon te lopen. Neem daarom bijvoorbeeld als startdoel om dagelijks 10.000 stappen te zetten, of plan een loopsessie van 5 km. Neem ook voldoende rust. Op rustdagen kan je lichaam herstellen van de geleverde inspanningen.

Valkuil 3/ ik sloeg een sessie over, dus...

alles is om zeep? Neen, al had je daar misschien stiekem wel op gehoopt. Wees niet te hard voor jezelf. Je brein smacht onbewust voortdurend naar positieve bevestiging en stimuli. Haalde je je 10.000 stappen? Wees blij en durf jezelf ook eens belonen. Plan eens een wellnessuitstapje met je squad. Lukte het een dag niet om je doel te halen? Bekijk het positief: je hebt nog zes andere weekdagen om het wel te doen. Misschien biedt een loopschema soelaas? Een goed voorbeeld is de app Start 2 Run (BE) of Hardlopen met Evy (NL). Deze kan bovendien aangepast worden aan jouw niveau. Een schema kan je inpassen binnen je kalender. Bovendien creëer je regelmaat, het biedt je een houvast en staat je toe geleidelijk aan op te bouwen. Yes, you can!

Beginnen en volhouden

Met de belangrijkste hindernissen uit de weg ben je intussen volop in trainingsmodus. Je zult merken dat het in het begin snel kan gaan. De eerste weken verlies je het meeste gewicht en gaat je conditie het snelst omhoog. Plots merk je dat je minder makkelijk vooruitgang boekt. Frustratie en demotivatie doemen op. Om dat scenario te vermijden, geven we je enkele tips waarmee plezier de bovenhand krijgt op prestaties. Want fun maakt fit.

Evy Gruyaert lopen tips valkuilen win start2run Bloom web

1. Partners in crime

Zoek bondgenoten waarmee je samen een verbindend doel haalt. Als je iets samen kunt doen, dan is dat nog zo leuk en ben je nog gemotiveerder. Zie het niet als sporten, maar als een sociale gelegenheid: quality time om even bij te kletsen. Ga je lopen met anderen, ben je ook minder geneigd om last minute af te zeggen, want het creëert een verantwoordelijkheidsgevoel. Wist je trouwens dat wanneer je samen traint je prestaties niet enkel verbeteren, maar dat je gemiddeld ook langer traint? Win-win!

2. Let there be music

Is lopen voor jou daarentegen vooral me-time? Jouw zenmoment in een sportieve cocon? Dan doet een streepje muziek wonderen. Goed uitgekozen nummers kunnen je helpen om het juiste tempo – jouw loopritme – te vinden. Opgepast: laat de tunes de leiding niet overnemen en probeer niet koste wat het kost op de beat te lopen. Je favoriete plaatjes helpen je over de moeilijke momenten heen. De inspanningen die je levert, voel je minder: een extra stimulans en minder focus op het ‘afzien’. Resultaat: je prestaties verbeteren opnieuw met 15%. Sportspecialisten noemen muziek niet voor niets ‘een legaal prestatieverbeterend middel’.

3. Schrijf je vorderingen op

We haalden het al aan. De eerste stappen die je zet zijn de grootste. Je vorderingen visueel maken kan helpen wanneer het even niet meer zo vlot vooruit gaat. Kijk dan met trots naar wat je al hebt gepresteerd. Dat geeft je de nodige energie om de opwaartse curve (ook al gaat die minder steil omhoog) aan te houden. Wil je toch dat gevoel dat je snel progressie blijft maken? Vul lopen dan aan met krachtoefeningen: dat sterkt je rug en je core. Met een sterke core vang je de schokken beter op, wat blessures helpt te voorkomen.

Check, check en check. Met deze tips en tricks ben je er klaar voor. Klaar om fitter te worden dan ooit tevoren. Naast een betere conditie mag je nog op tal van fysieke voordelen rekenen. Zo helpt lopen om hart- en vaatziekten te voorkomen, het is goed voor je immuunsysteem en je krijgt een beter gestel. Bij sporten waar er een continue impact is van de grond op het lichaam kweek je sterkere botten. Zo hebben lopers hogere densiteitswaarden dan fietsers.

Low stress, runners high

Denk tot slot nog aan de mentale fitness’. Je zelfvertrouwen neemt een vlucht en je stressniveau neemt op zijn beurt een duik, allemaal dankzij die ‘runners’ high, een soort van meditatief lopen. Mindful en heel ontspannend. Last om ’s avonds in te slapen? Ook dat zal voortaan een stuk vlotter gaan. Kortom, je loopt richting een ‘no-worries-no-thinking-zone’. Kriebelen je voeten al?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom