Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Voor altijd leerling - Levenslang leren

Spiritualiteit
Sofia van Nuffel
30/05/2023
Voor altijd leerling - Levenslang leren

Het verruimen van onze geest en kennis leidt tot een vervullend leven. Vooral in de uitdagende tijden die voor ons liggen, is het belangrijk om te blijven investeren in onze persoonlijke groei. Dit maakt ons niet alleen wijzer, maar ook toleranter naar anderen en minder snel oordelend over de omstandigheden die op ons pad komen. Immers, we zijn allemaal mensen en niemand ontkomt aan confrontaties met zijn of haar minder mooie kanten.

Het leven is niet altijd gemakkelijk, en vaak belanden we snel in de donkere hoeken van onze gedachten, alsof we gedoemd zijn tot 'ongeluk'. Het is echter cruciaal om onze gedachten en mindset goed in de gaten te houden, te observeren en voortdurend te blijven leren, zodat we het de volgende keer anders kunnen aanpakken. Het doorbreken van patronen en soms bereid zijn om te leren kan echter een uitdagende en uitputtende les zijn. Hoewel het moeilijk kan zijn wanneer we er middenin zitten, kan het ook zeer leerzaam zijn wanneer we plotseling een 'aha'-moment krijgen en inzicht krijgen in wat we moeten doen.

Oefenen en doen

”Belangrijk is te beseffen dat het leven niet tegen ons is, maar voor ons.”

Zodra het inzicht diep in ons doordringt, lijkt het alsof er een slot wordt geopend naar een volgende deur. De wetenschap dat het leven uit uitdagingen bestaat, maakt het op zichzelf al makkelijker om open te blijven staan voor de lessen die ons worden aangereikt. Belangrijk is te beseffen dat het leven niet tegen ons is, maar voor ons. We moeten bereid zijn om uit de slachtofferrol te stappen en verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat ons overkomt. Dit betekent niet dat alles wat ons overkomt onze "schuld" is, maar dat we aantrekken wat we uitstralen. Onze vibratie trekt aan wat we zijn, totdat we een innerlijke verschuiving maken en weerstand opgeven.

Een mooie metafoor voor voortdurend leren is het leven zien als een uitdagend examen, waarbij je kunt slagen of herkansen kunt nemen. Er is geen goed of slecht, maar de kans op slagen is groter als je de les integreert en er niet van wegrent. We kennen waarschijnlijk allemaal het gezegde dat de les in een andere vorm terugkomt totdat we het werkelijk begrijpen en leren.

Om dit te bereiken, heb je vooral de wilskracht nodig (verankerd in Chakra 3), de daadkracht en consistentie om vol te houden. Geen enkele les beklijft als je deze niet consequent onderhoudt. Vaak leren we een les oppervlakkig, tenzij het gaat om een ernstige ziekte of gebeurtenis, waarna we snel terugvallen in oude patronen en gewoonten. Om bepaalde lessen echt op lange termijn in ons leven te integreren, hebben we helderheid nodig over wat er aan de hand is, weten welke richting we moeten nemen of wat we moeten doen om de verandering door te voeren, en de werkelijke daadkracht om het uit te voeren. Een goed voorbeeld hiervan is stoppen met roken: je weet dat het ongezond is en dat je de geur van sigaretten met je meedraagt, waardoor er een scheidslijn ontstaat tussen jou en de buitenwereld. Je weet dat het op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, maar toch stop je niet. Het vereist inzicht dat het je niets goeds brengt behalve een tijdelijke ontsnapping, de daadkracht om daadwerkelijk te stoppen met die gewoonte, en volharding. Niet eenvoudig, toch? Zo kun je dit opdelen in verschillende aspecten van je leven. Niets gebeurt plotseling in één keer, maar stap voor stap. Heb dus geduld met jezelf.

Maak van jezelf een alchemist

Het mooie van jezelf te zien als een eeuwige leerling is dat je geest, ongeacht je leeftijd, jong blijft. Wanneer je iemand tegenkomt die denkt alles al te weten, wekt dat eerder aversie dan aantrekking op, nietwaar? Je af en toe in het diepe gooien en iets nieuws proberen kan veel teweegbrengen in je leven. En natuurlijk is het dan ook nodig om wat er dan naar boven komt de ruimte te geven. Soms kan dat betekenen dat je iets dat niet goed aanvoelt, kunt loslaten om verder te gaan. De weg van leren wordt dan niet meer als falen gezien, maar als het zoeken naar wat het beste bij ons past.

Denk bijvoorbeeld aan een alchemist, iemand die iets alledaags kan omzetten in goud door het combineren van oude en nieuwe mogelijkheden. De meest creatieve mensen doen dit van nature. Daarom zijn ze vaak zo inspirerend voor ons en kunnen ze een belangrijke rol spelen in ons leven. We denken vaak dat dit alleen aan anderen is voorbehouden en niet aan onszelf, en alleen deze overtuiging sluit onze creativiteit al af. We hebben allemaal deze capaciteit, maar de een werkt met dit deel van de hersenen en de ander niet, en dat kan door verschillende omstandigheden zijn veroorzaakt.

Maar als je nieuwsgierig bent en uit je comfortzone durft te stappen, jezelf ziet als een persoon die hier is om te leren en "fouten" of "omwegen" mag maken, ben je al een heel eind. Het wordt dan veel gemakkelijker om iets nieuws te proberen als iets niet meer goed aanvoelt, zonder schuldgevoel. Tegelijkertijd bevrijd je jezelf van bepaalde beperkende labels.

Hier zijn enkele tips die het gemakkelijker maken om open te staan voor leren:
 • Maak er een gewoonte van om bij het maken van een 'fout' de les erachter te ontdekken. Dit kan variëren van zelfreflectie in een dagboek tot een gesprek aangaan met dat deel van jezelf dat de 'fout' maakte.
 • Kijk naar films en series met een goede moraal in plaats van deprimerende series.
 • Hou jezelf in een positieve vibratie door middel van muziek, activiteiten, enzovoort die je gelukkig maken.
 • Vermijd contact met mensen die je beperken, neerhalen of je een leeg gevoel geven.
 • Er zijn talloze video's beschikbaar die je helpen om een leergierige en open geest te behouden.
 • Probeer minstens twee keer per jaar iets compleet nieuws uit.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Op zoek naar het perfecte cadeau voor elk dierenriemteken

Word je telkens opnieuw door stress overmand wanneer je een geschikt cadeau moet kopen voor je…

Lees meer
Inspiratie

Cursussen & workshops bij Bloom

Ontdek hier welke cursussen & workshops je bij Bloom kan volgen in januari 2024: cursus…

Lees meer
Inspiratie

De spirituele taal van bloemen

Bloemen hebben altijd al een intrigerende aantrekkingskracht gehad op ons. Hun prachtige kleuren,…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom