Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Een reeks Spirituele Ondernemers: spiritueel schrijfster Ellen Hartl

Een reeks Spirituele Ondernemers: spiritueel schrijfster Ellen Hartl

Spiritueel in het leven staan en de commerciële wereld betreden? Het lijkt een onmogelijke combinatie. Toch zijn er velen die er met succes in geslaagd zijn hun spirituele ingevingen te behouden én een product op de markt te brengen. Bloom is alvast onder de indruk en interviewt iedere maand een spirituele powervrouw over haar leven, haar bedrijf en de keuzes die komen kijken bij het runnen van een zaak.

Vandaag is de eer aan Ellen Hartl, schrijfster van het boek 'Lief voor jezelf'. Tot voor kort ondersteunde Ellen mensen als spiritueel coach, maar sinds 2021 is ze actief als fulltime schrijfster. Daarnaast organiseert ze in haar vrije tijd Volle Maanrituelen en lezingen. Bloom vroeg haar het hemd van het lijf.

Hartl - Spiritualiteit op hakken

”Tijdens een trance-meditatie kreeg ik de boodschap dat ik de spiritualiteit naar de mensen hoorde te brengen”

Hoe omschrijf jij je manier van spiritueel leven?

Ik ben praktisch ingesteld. Iets wat duidelijk naar voren komt in mijn manier van spirituele beoefening. Persoonlijk noem ik het 'praktisch toegepaste spiritualiteit'. Een spiritualiteit die je gemakkelijk en moeiteloos kunt integreren in het drukke Westerse leven. Dagelijks werk ik aan mijn spirituele groei door middel van meditaties, technieken, ervaringen en dromen. Onze spirituele kant geeft ons leven, onze ervaringen en onze keuzes veel meer diepgang. We staan in verbinding met onszelf en met de wereld om ons heen. Spiritualiteit en mindfulness helpt me ook om dichter bij mezelf te komen, om in mijn kracht te staan en meer zelfzorg en zelfliefde in mijn leven te integreren. Ik wil het leven beter begrijpen en een leven creëren dat naadloos bij mij aansluit en me meer plezier, voldoening en genot bezorgt. Daarnaast ben ik zeer natuurgericht en haal dan ook veel inzichten en wijsheid uit mijn verbinding met de natuur.

Echter weet ik ook uit ervaring dat spirituele groei niet enkel en alleen rozengeur en maneschijn is. Dit is iets wat nog te weinig aan bod komt in mijn perceptie. Spiritueel groeien kan zwaar en rommelig zijn. Het haalt het vuil uit je leven naar boven, iets wat soms diep in je onderbewustzijn verborgen zit. Maar ik heb ook geleerd dat dit vuile en rommelige er nu eenmaal bij hoort. Vanuit de liefde en het vertrouwen in jezelf begin je te merken dat dit deel is van het leer- en groeiproces. Maar het is zwaar en hard werk als je deze weg opgaat.

Alles wat ik uitdraag, komt uit mezelf, uit mijn eigen ervaringen en mijn eigen weg. Naast de zaken die ik meegeef binnen 'Hartl - Spiritualiteit op hakken', heb ik ook nog een persoonlijke beleving die meer religieus getint is, namelijk mijn spirituele beoefening als Wicca priesteres. Een beleving die meer transcedent getint is.

Hoe ben je op het idee gekomen om met dit bedrijf te starten?

Het was niet zozeer een plotse ingeving, maar eerder een vanzelfsprekendheid. Ik voelde dat de tijd rijp was om in 2010 als zelfstandige in bijberoep te starten. In 2011 werd me wel duidelijk waarom ik dit gedaan had: tijdens een trance-meditatie kreeg ik de boodschap dat ik de spiritualiteit naar de mensen hoorde te brengen, dat ik de weg was tussen spiritualiteit en de westerse wereld. Een zeer sacrale en belangrijke taak die ik met veel liefde en overtuiging uitvoer.

Ik gun mezelf de tijd en de ruimte om alles organisch te laten groeien. Zo transformeren en groeien ik en mijn bedrijf samen elk jaar weer. Ik plan bitter weinig, maar ik voel en laat groeien. Ik volg het ritme van de jaarcyclus om te zien hoe ik het komende jaar wil groeien en welke zaden ik tot bloei wil zien komen. En zo begint ook elk jaar die brug duidelijker en steviger te worden.

Wat is de missie van je bedrijf?

In mijn optiek hebben we allemaal het recht, en zijn we van nature vrij, om in alle liefde werkelijk onszelf te zijn. We verdienen een leven te hebben vol plezier, genot en voldoening. Voor de meesten is dit ook de definitie van geluk en gelukkig zijn. Wat ik uitdraag en geef aan de wereld zijn mijn persoonlijke inzichten en ervaringen van hoe ik dit zelf aan het neerzetten ben. Ik geef oefeningen, technieken, rituelen en meditaties die mij ondersteunen op mijn pad naar geluk. Zo hoop ik anderen te inspireren en te steunen op hun weg naar meer geluk.

Spiritueel groeien is niet altijd eenvoudig en gemakkelijk. Hier in het Westen bestaat er geen duidelijke handleiding meer voor deze persoonlijke ontwikkelingsweg. Veel blijft onduidelijk en in mijn zoektocht naar raad en advies over spirituele zaken heb ik me vaak afgevraagd wat ik moest doen. Ik wens meer duidelijkheid te scheppen en dit te doen in klare taal, toegankelijk voor iedereen. Zodat anderen deze extra steun al hebben als ook zij aan hun spirituele groei beginnen.

Wanneer besefte je of hoe kwam je tot het besef dat je je spirituele manier van leven wilde delen met anderen in de vorm van een bedrijf?

Ik ben van jongs af aan al zeer spiritueel ingesteld. Het leven heb ik altijd anders gezien dan degenen om mij heen. Gaande weg, wanneer ik advies of mijn mening en inzichten deelden met anderen, kreeg ik meermaals mooie en positieve reacties. Ik voelde dat ik met mijn woorden mensen aan het helpen was. In 2010 heb ik dan uiteindelijk de stap gezet. En doorheen de jaren wordt het me meer en meer duidelijk in welke vormen ik anderen kan helpen. Zo heb ik dit jaar de beslissing genomen om geen coaching meer te geven en me te focussen op het spiritueel schrijven en geven van lezingen. Ik voelde voldoening bij het coachen, maar voelde dat ik nog meer mensen zou kunnen helpen door het schrijven van boeken en het geven van lezingen.

Enkele jaren geleden vroeg ik me af of ik nog wel met het spirituele zou bezig zijn als bedrijf. Een vriendin stelde me toen de vraag hoe ik me zou voelen wanneer ik niet meer met spiritualiteit zou bezig zijn. Ik liet de vraag binnenkomen en voelde mijn adem stokken. Het antwoord: ik zou niet meer kunnen ademen. Toen besefte ik dat het mijn levensadem was en mijn roeping.

Zijn er personen die je hierbij hebben geïnspireerd?

Er zijn vele mensen die me hebben geïnspireerd op verschillende manieren. Voor mij ligt het vooral bij het handelen op mijn eigen manier. Doen wat goed voelt voor je, doen wat er natuurlijk uit je stroomt en wat je eigenlijk niet kan tegenhouden, omdat het zo een natuurlijk deel is van jezelf. Mensen die zichzelf naar buiten brengen en hun unieke manier vinden om dit te doen, zijn mijn inspirators. Als spiritueel coach, en nu als schrijver, geef ik heel veel van mezelf bloot in het vertellen en meedelen van mijn eigen ervaringen. Dat is beangstigend. Mensen vinden die ook over die angst zijn heengestapt en het toch hebben gedaan en nog altijd doen, geven me een boost.

Onze spirituele kant geeft ons leven, onze ervaringen en onze keuzes veel meer diepgang.

Ellen Hartl

”Ik creëer vanuit mijn kern en mijn definitie voor succes is het volume aan voldoening en plezier die het me geeft”

Wat was de moeilijkste stap in dit proces? Kan je dit aanvullen met een voorbeeld?

De moeilijkste stap was de stap naar buiten zetten en mezelf tonen aan de wereld. Ik voel faalangst, maar ik voel ook de angst om succesvol te zijn, de angst om niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik heb gemerkt dat dit moeilijk is, omdat we geleerd hebben om te focussen op de buitenwereld wanneer we een bedrijf opstarten. Wanneer je een business plan opstelt, zie je dit heel duidelijk aan de vragen en de opdrachten die erin geplaatst zijn. De focus ligt erop dat je voldoet aan de verwachtingen van klanten en dat je zoveel mogelijk geld binnenhaalt.

Van zodra ik me uit de buitenwereld trek en me weer in mijn eigen verhaal plaats en vanuit mezelf handel, verandert de hele dynamiek. Dan creëer ik vanuit de kracht, wijsheid en liefde in mezelf. Zij die mijn woorden nodig hebben, zullen deze vinden en erdoor gevoed worden. Er zullen altijd mensen zijn die niets hebben aan mijn woorden of wat ik doe en uitdraag. Zo is het leven. Niet iedereen lust broccoli, zegt mijn schrijfbegeleidster dan.

Zo had ik onlangs een workshop en signeersessie bij een boekhandelaar. De winkelbediende maakte de opmerking dat het de volgende keer misschien beter zou zijn een lezing of workshop te houden van slechts 20 minuten, want er was een heer die niet is komen meedoen omdat één uur te lang voor hem was. Met alle respect voor betrokkenen, maar ik doe wat goed voelt voor mij. En als één uur te lang is voor die heer, dan ben ik op dat moment niet de persoon die hij nodig heeft. En dat is oké.

En wat was de makkelijkste stap? Kan je dit aanvullen met een voorbeeld?

Het schrijven van mijn boek (‘Lief voor jezelf’) was het gemakkelijkste dat ik ooit heb gedaan. Alle woorden vloeiden er zo vlot uit, zonder moeite en het was zelfs energiegevend. Ik merkte dit ook bij het schrijven van de artikels op mijn website. Na mijn boek, en zeker toen het werd opgepikt door een uitgeverij, wist ik dat ik als schrijfster verder ging en er meer tijd aan wilde besteden.

Doen wat je energie geeft, dat wat moeiteloos gaat en wat je voldoening geeft, zijn de parels in je leven die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Nu besef ik dat ik dit eigenlijk al heel mijn leven wilde doen: schrijven. Wanneer ik oude dagboeken vastneem, lees ik regelmatig volgende zinnen: ‘Het is weer even geleden dat ik nog eens geschreven heb'. Note to self: doe dit vaker, want schrijven doet me zoveel goed!’. Ik ben blij dat ik het nu besef en het nu naar buiten toe breng.

Wat is de grootste uitdaging bij het runnen van een bedrijf met een spirituele insteek?

De grootste uitdaging is eigenlijk vooral een vooroordeel waarmee we zijn opgegroeid en dat in de Westerse maatschappij nog sterk hangt: spiritualiteit is zweverig en niet iets om serieus te nemen. Ik voel dat mijn geloofwaardigheid iets is waarvoor ik moet vechten.

Los van de vooroordelen in de maatschappij, is het ook wel zo dat ik mezelf aanvankelijk niet genoeg erkende. Ik deed mezelf onder in waarde door me nog te klein te houden. Deze zelftwijfel steekt af en toe nog eens de kop op. Dan houd ik mezelf voor ogen dat ik weet wat ik doe; wat ik doe goed is en dat ik hier ben om mijn woorden uit te dragen om anderen te inspireren en te steunen op hun weg. Zelftwijfel is veel voorkomend, zeker bij vrouwelijke ondernemers. Ik ben mezelf daarom aan het omringen met andere vrouwen die spiritueel leven en ondernemend zijn. Zo steunen we elkaar in het proces.

Hoe combineer jij spiritualiteit in de aardse context van zakendoen? Kan je enkele voorbeelden geven die aantonen hoe jouw aanpak verschilt van de traditionele bedrijven?

Ik voel dat het verschil vooral ligt in de focus: ik creëer vanuit mijn kern en mijn definitie voor succes is het volume aan voldoening en plezier die het me geeft. Ik verwelkom geld en overvloed in mijn leven, maar dat is niet mijn drijfveer. Verder laat ik me dragen op het ritme van de jaarcyclus: tijdens de winter trek ik me meer terug om te dromen wat ik het komende jaar wil doen, in de lente en zomer laat ik deze dromen duidelijker worden en realiseer ik ze en tijdens de herfst zie ik welke vruchten ik kan plukken en wat ik niet langer nodig heb. Naast deze cyclus volg ik als vrouw ook mijn menstruele cyclus. Ik begon te merken dat ik tijdens mijn ovulatie veel meer energie voelde om naar buiten te treden en tijdens mijn menstruatie veel meer tijd nam om te mediteren en te schrijven. Ik geef mezelf de ruimte om natuurlijk te zijn en koppel me los van prestatiedruk.

Bij het traditioneel bedrijfsleven horen voornamelijk de vragen: hoe voldoe je aan de verwachtingen van je klanten? Hoeveel winst ga je maken in de eerste jaren? Succes is hier gekoppeld aan geld (of dit nu in materieel geld is of in het aantal volgers). De focus ligt hier vaak nog op het streven naar status en aanzien. Verder moeten alle werknemers en ondernemers elke werkdag hetzelfde presteren in waarde. Er is geen ruimte voor organische groei of voor het menselijke aspect in het leven (bijvoorbeeld dat we ons niet elke dag hetzelfde voelen).

Wat onderscheidt jouw bedrijf van soortgelijke bedrijven? Wat bied jij dat anderen niet hebben?

Ik denk dat we allemaal onze eigen unieke kracht en energie in de wereld zetten. Ik vergelijk me niet met andere bedrijven, want dan komt mijn focus weer op de buitenwereld terecht in plaats van op mijn interne wereld. Ik geef wat er uit mij vloeit en ik weet dat de mensen die mijn woorden nodig hebben, deze zullen ontvangen. Ik ben wie ik ben en dat draag ik uit. Ik voel ook dat ik geen concurrenten heb. Er zijn enkel collega’s die net als ik er een betere wereld van willen maken.

Gaan de zakelijke wereld en de spirituele wereld wel hand in hand?

Het zijn voor mij geen aparte werelden. Voor mij gaat het erom dat meer en meer mensen betekenis zoeken in wat ze aan het doen zijn en spiritualiteit helpt daarbij. Het gaat dus over het vinden van de spiritualiteit in alles wat je doet, betekenis vinden, voldoening ervaren en daarmee ook verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Je doet dan meer dan bijvoorbeeld enkel administratie, je voelt dat dit een verwarmend doel heeft.

Daarnaast kan meer spiritualiteit in onze maatschappij er ook voor zorgen dat we niet meer zo gefocust zijn op presteren en geldsucces. Onze intentie gaat dan meer liggen bij verbinding, liefdevolle voldoening en het organisch groeien van personen en bedrijven. Spiritualiteit kan voor een diepgang zorgen waardoor de mensen zich weer verbonden voelen met het leven en meer levensgenot gaan ervaren.

Welke raad kun je geven aan anderen die hun spirituele insteek willen doortrekken naar een aards bedrijf?

Doen. Als je voelt dat je op deze manier jouw bijdrage wil leveren aan de wereld: doen. Het is veilig en gemakkelijk om ideeën te hebben en erover te dromen. Maar je kan enkel vooruit door ook werkelijk stappen te ondernemen. En je moet echt nog niet alles doorhebben of weten hoe aan te pakken. Begin gewoon en alles wordt wel duidelijk. Geef jezelf de ruimte om te groeien. Het is een avontuur waarbij je het gevoel gaat hebben dat je faalt. Dit zijn momenten waarop je te weten komt wat wel voor jou werkt en wat niet. Haal de wijsheid eruit die je kan helpen, en ga verder met nieuwe keuzes.

Verder raad ik je ook aan om je eigen definitie van succes op te stellen. Laat een ander niet bepalen wanneer jij succesvol bent. Alleen jij kan dat.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Er hangen vele ideetjes in de lucht. Ik ben bezig met het schrijven van een tweede boek. Ik ga binnenkort nog verschillende lezingen geven. En ik ben het online landschap nog verder aan het verkennen. Maar hoe en wat ik daar nog allemaal ga doen, dat is voor mezelf nog niet helemaal duidelijk. De wonderlijke toekomst zal dit ten gepaste tijde wel onthullen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date!

Word op de hoogte gehouden van de laatste Bloom-nieuwtjes.

In onze Privacy Verklaring & cookie policy informeren we u over de gegevens die wij verzamelen wanneer u onze website bezoekt en waarvoor we die gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Een zen interieur creëren? Gebruik deze 5 tips!

Een opgeruimde en harmonieuze omgeving is de perfecte basis voor een ontspannen en vredig thuis,…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

3 tips om beter voor jezelf te zorgen

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten we vaak één van de belangrijkste dingen: onszelf.…

Lees meer
Astrologie

Sporten in 2024 op basis van je horoscoop

Nu het nieuwe jaar goed en wel begonnen is, staan ook de goede voornemens weer op het programma.…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom