Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

De mandala: kunst en creativiteit of een boeiend pad naar persoonlijke ontwikkeling?

Spiritualiteit
Désirée Fasen
05/10/2022
De mandala: het pad naar innerlijke groei

Vele jaren zijn verstreken sinds de eerste keer dat Désirée Fasen haar eerste mandala vereeuwigde op papier. Er ging op dat moment als het ware een nieuwe wereld voor haar open. Die vloeiende lijnen en kronkels symboliseerden een pad vol nieuwe avonturen en ontdekkingen, die de weg wezen in de diepste lagen van haar wezen. Wat begon als een zoektocht naar de oorsprong van de mandala, veranderde in een ontdekkingsreis binnen haarzelf. Plots vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Wil jij ook graag jezelf beter leren kennen? Désirée vertelt je in deze bijdrage waarom mandala's dé manier zijn om dat te bereiken.

Een beetje geschiedenis

Wanneer de eerste mandala werd opgetekend, is niet geweten. De symmetrische tekeningen zijn vermoedelijk al even oud zoals de mens zelf. Ze worden vooral geassocieerd met spirituele tradities uit het Oosten, maar ook in het Westen spelen ze al lang een belangrijke rol. Zo symboliseert het Keltisch kruis, waarbij het middelpunt van de cirkel ook het middelpunt van het kruis is, de verbinding tussen hemel en aarde, een fenomeen uit het Christendom. Ook in de Islam, de religie die beeltenissen van Allah of Mohamed verbiedt, spelen geometrische vormen (de oorspronkelijke elementaire basis van mandala's) een grote rol.

De blauwdruk van onze ziel

Ieder die de zoektocht naar 'zichzelf' aanvat, komt al snel tot dezelfde conclusie: we zijn meer dan alleen maar vlees en bloed. De wetenschap is er nog niet in geslaagd om het fenomeen te verklaren, maar toch zijn er voldoende aanwijzingen dat ons lichaam steeds wordt omringd door een energieveld, dat ook wel eens een 'aura' wordt genoemd. Over aura's, de verschillende energetische lagen ervan en de zich daarin bevindende chakra’s (energiepoorten) zijn wellicht reeds honderden boeken geschreven. Dit energiesysteem kan vergeleken worden met een bijzonder complexe elektriciteitscentrale met miljoenen verbindingen. Ingewikkeld? Ja. Onmogelijk om erover bij te leren? Absoluut niet.

”Alles wat de ruiken, voelen, zien, ervaren, denken... wordt opgeslagen en bijgevolg gebruikt om ons in het dagelijkse leven te sturen.”

Een belangrijk onderdeel van dit energiesysteem is de energetische schijf. Vergelijk het met de harde schijf van een computer. Oorspronkelijk droeg die schijf de naam 'mandala', en het huisde middenin onze aura. Het woord 'mandala' kent zijn oorsprong in het Sanskriet, waar het 'heilige cirkel' betekent. Het is dan ook het meest intieme, heilige stukje van onszelf. Deze schijf bewaart, net zoals de harde schijf van een computer, alle gegevens over ons doen en laten. Alles wat de ruiken, voelen, zien, ervaren, denken... wordt opgeslagen en bijgevolg gebruikt om ons in het dagelijkse leven te sturen. Maar zoals iedereen wel weet, laat de technologie ons af en toe eens in de steek. Een computer wordt dagelijks aangevallen door virussen, spam en andere cyberrommel, waardoor alles na verloop van tijd trager en slechter begint te functioneren. Zo gaat dat ook met onze energetische schijf. Ook die dient op tijd en stond eens opgeruimd en gereorganiseerd te worden. Introducing: de mandala (de tekening, niet de heilige cirkel).

Een gecodeerde reis naar binnen

Mandalas cirkels kern bloom web

De oorspronkelijke ‘taal’ van het universum is er eentje die bestaat uit symbolen en vormen. Het is een taal die je niet per sé met je verstand moet begrijpen. Je neemt de betekenis ervan op via je zintuigen. Op die manier worden al die beetjes informatie opgeslagen op onze persoonlijke harde schijf. Die wordt op haar beurt dus steeds opgebouwd door gecodeerde gegevens. Wanneer je mandala’s tekent of inkleurt, begin je als het ware deze symbolische taal te rangschikken en creëer je terug orde in jouw energetische schijf. Je gaat tijdens dit proces letterlijk naar je eigen middelpunt. Het is algemeen geweten dat de cirkel symbool staat voor onze oorsprong.

Daarom wordt de vorm van een mandala gezien als de poort naar ons onderbewustzijn. Ieder levend organisme is ooit ontstaan uit één ronde cel, met een kern en een eveneens ronde celwand eromheen. Nu nog steeds bestaan wij mensen uit diezelfde cirkelvormige cellen die, gestuurd door een hogere intelligentie, een oneindig complex energielichaam uit de grond hebben gestampt. De cirkel is dus letterlijk de kern van ons bestaan. Wanneer je dat weet, is het eigenlijk niet zo gek om te bedenken dat mandala's je terug bij je eigen kern kunnen brengen.

De kunst van het tekenen

Maar zelf een mandala tekenen, hoe begin je daar dan aan? Veel materiaal heb je alleszins niet nodig, de kans is groot dat je alle benodigdheden reeds in huis hebt: papier, potloden, een meetlat (of driehoek) en een passer. Heb je geen passer en/of driehoek in huis, dan kun je ook bijvoorbeeld een bord gebruiken om de omtrek van je cirkel op papier te toveren. De lat dient om het midden van je blad te lokaliseren. Het resultaat is een lege cirkel, waarmee je nu van start kunt gaan.

Het mooie is dat je de moeilijkheidsgraad volledig zelf kunt bepalen. De meest traditionele mandala's worden gekenmerkt door hun herhalende patronen. In dat geval komt er wat meetkunde bij kijken en is je passer en/of geodriehoek je beste vriend. Maar je kunt het natuurlijk ook intuïtief aanpakken, en uit de vrije hand lijnen uit je potlood laten vloeien. Abstract of concrete figuren: de keuze is volledig aan jou. Niet zo'n tekentalent? Geen nood, zowel online als in menig hobby- of boekenwinkel zijn er tal van voorgetekende mandalakleurplaten te vinden. Let wel: mandala's met veel details zijn niet echt geschikt voor dit doel, het is namelijk niet de bedoeling dat het inkleuren jou stress bezorgt.

(lees verder onder het kader)

Mandalas kader wist je dat bloom web
Mandalas olifant bloom web

Van chaos tot bewustwording

Omdat niemand 100% gelijk is, is elke mandala een unieke illustratie, een beetje zoals een vingerafdruk. Behalve de cirkelvorm, bestaan er dan ook geen regels over hoe een mandala eruit hoort te zien. Niet enkel de vormen, ook de opties voor je materiaalkeuze zijn legio: je kunt verven, borduren, plakken, tekenen met viltstift, werken met natuurlijke materialen... op papier, doek, hout, de grond of de muur. Alles is mogelijk, wat je maar kunt bedenken. De tekening mag heel veel symmetrie bevatten, maar dat hoeft niet per sé.

Wie 'opruimen' zegt, denkt meteen aan 'chaos'. Want die twee gaan namelijk niet zelden hand in hand. Want wie begon er niet ooit een zolder uit te mesten om te eindigen in een grotere puinhoop dan waarin men was gestart? Het punt is dat je niet meteen moet streven naar perfectie. Maak vooral je hoofd leeg en geniet van het creatieproces. Achteraf, wanneer je werkstuk klaar is, kun je interpreteren wat je gemaakt hebt. Kijk naar de symboliek die tevoorschijn is gekomen. Dat kunnen voorwerpen zijn, maar ook gewoon kleuren, vormen of aantallen. Laat je eerst en vooral leiden door je eigen intuïtie. Daarna kun je de 'werkelijke' betekenis van de naar voren gekomen symboliek proberen te achterhalen. Alles in het universum heeft een bepaalde trilling en betekenis. Daar zijn reeds duizenden boeken over geschreven, je vindt er vast en zeker wel eentje die jou verder kan helpen.

Mandalas quote chaos nietzsche bloom web

Vaak is het ook interessant om iemand anders naar je werkstuk te laten kijken. Die andere persoon kan jou wijzen op dingen die je zelf misschien over het hoofd had gezien, of die in eerste instantie onzichtbaar waren voor jou. Zo komen verborgen stukjes van jezelf naar boven en leer je jezelf steeds beter kennen. Op die manier wordt deze creatieve vrijetijdsbesteding een pad van bewustwording. Dus ga met mandala’s op weg, geniet, en kom thuis bij jezelf, want er is er tenslotte maar één zoals jij!

Download hier je eigen mandala om in te kleuren

Over auteur en ontwerpster Désirée Fasen

Désirée Fasen ontvangt sinds vele jaren boodschappen van hoge lichtwezens in de vorm van mandala’s. Zij is uitgeefster van verschillende kaartensets en schrijfster van het boek ‘Thuiskomen in je eigen cirkel’.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Leven in harmonie met de Maan

Sinds mensenheugenis spreekt de Maan tot de verbeelding. Ze wordt bewonderd, bezongen en soms ook…

Lees meer
Gelukkig Leven

Zo vind je innerlijke rust en zelfvertrouwen

In de drukte van het leven vergeten we soms om echt rust te vinden in onszelf. Het streven naar…

Lees meer
Huis & Thuis

Geniet van de rust en inspiratie die een tuin je kan bieden

Neem op mooie lente- en zomerdagen eens wat vaker een moment voor jezelf in de tuin, door te…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom