Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Boekreview: Joy, het verhaal over de oudste kracht in het universum: liefde

Liefde & Relatie
Bloom
22/06/2022
Boekreview: Joy, het verhaal over de oudste kracht in het universum: liefde

In ‘Joy’ volgen we de nuchtere Frank en de spirituele Susan, wiens relatie tijdens een rondreis door Italië op de proef wordt gesteld. De zoektocht naar het spirituele vormt de rode draad, maar het is ook een psychologische roman, die op bepaalde momenten zelfs aandoet als een thriller. Voor ieder wat wils dus, en dat in een beeldende schrijfstijl waardoor je je zelf in Italië waant. Tegelijkertijd is het een verhaal over de onmetelijke liefde voor een vrouw en een kind. Liefde en menselijke relaties, geen evidente materie, zeker niet wanneer je partner en jij een totaal andere overtuiging hebben. Net daarover gaat ‘Joy’, de debuutroman van Jules Hoenderop. Het boek onderzoekt spiritualiteit in liefdesrelaties, schoonheid, intimiteit en grote levensvragen.

”Ik had eerst weinig met spiritualiteit, maar nu vind ik onderwerpen die meer vragen dan antwoorden oproepen veel interessanter.”

Inge. Tijdens hun reis voeren Susan en Frank een gesprek met een ander stel over reïncarnatie. Een tsunami aan beweringen overspoelt Frank en voor hem is het allemaal niet wetenschappelijk genoeg. Tegelijk intrigeert het onderwerp hem. Is die dualiteit met betrekking tot het spirituele iets wat jij ook ervaart?

Jules. “Ik ben vrij nuchter van aard. Tegelijkertijd vind ik het onbekende en mystieke fascinerend. Als kind kon ik eindeloos naar de sterren kijken en me verwonderen. De zin van het leven boeit me mateloos, terwijl het anderzijds onleefbaar wordt als het te veel je leven beheerst. Het wordt bijzonder interessant wanneer wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten. Wat gebeurt er in je hersenen als je mediteert? Wat is intuïtie? Ik vind het intrigerend hoe iemand overtuigd spreekt over liefde-op-het-eerste-gezicht en in andere zaken dan weer heel rationeel is. We weten vaak niet hoe het zit en daardoor laveren we voortdurend tussen rationele en emotionele drijfveren. Ik had eerst weinig met spiritualiteit, maar nu vind ik onderwerpen die meer vragen dan antwoorden oproepen veel interessanter.”

Inge. Halverwege het boek komt het koppel in aanraking met ‘luce d’amore’, een ritueel geïnitieerd door een eeuwenoude mystieke orde. Wat dat precies inhoudt en waarom het van belang is verklappen we niet, maar het wekt in elk geval de aandacht. De letterlijke vertaling is ‘licht van liefde’. Heb jij die term verzonnen of bestaat het ritueel echt?

Jules. “De term heb ik verzonnen, maar grote delen uit het ritueel
bestaan echt. Enkele lezers gaven aan dat dit deel van het verhaal hen erg raakte. We zijn allemaal op zoek naar manieren hoe we tot de kern van onszelf en van de ander kunnen komen. In Joy was dit een sleutelmoment voor Frank en Susan.”

Inge. ‘We leiden een zorgfabriek met chronisch slaaptekort en een staakverbod.’ De kraamtijd is een uitdagende periode, een zoektocht naar een nieuw evenwicht. Het proces waar Frank en Susan doorgaan zal voor veel koppels met kinderen herkenbaar zijn. Was het voor jou belangrijk om die persoonlijke ervaring in het verhaal te verwerken?

Jules. “Een langdurige liefdesrelatie is als een golfbeweging, zoals eb en vloed. Dit alles wordt bovendien nog complexer als er kinderen komen. Het verdiept de relatie, maar het werpt ook nieuwe elementen in de getijdenstroom. We waren niet de eersten in onze vriendenkring met kinderen, ik zag hoe de relaties van vrienden veranderden en herkende dat later ook bij mezelf. Het krijgen van kinderen vervult, maakt je als mens rijker, maar we vergeten snel hoe intens het kan zijn.”

Inge. Joy kwam in april uit. Zijn er al eerste reacties van lezers?

Jules. “Ja, zeker! Op het lezersplatform Hebban en bij Bol.com staan inmiddels tientallen recensies. Ik ben blij dat Joy zo goed ontvangen wordt. Lezers vatten hun leeservaring samen met kopjes als Psychologische roadnovel met een spirituele twist, Een boek wat de lezer op meerdere lagen in beroering brengt!, Spirituele roman met prachtige poëtische zinnen, Waardevolle boodschap en Op zoek naar het fundament van het leven. Blijkbaar weet Joy lezers te raken. Dat is voor mij nog het mooiste geschenk.

Winactie!

Jules Hoenderop Boekreview Bloom Online

Maak kans op 1 van de 3 Joy-exemplaren

Wat kan je doen om je winstkansen te vergroten? Beantwoord volgende prijsvraag: welke spirituele ervaring had jij binnen jouw relatie? Mail je antwoord + naam en adres voor 1 augustus 2022 door naar redactie@bloom.be.

De drie meest bijzondere verhalen ontvangen Joy in de bus.


Wie is Jules Hoenderop?

Foto Jules Hoenderop Joy

Na zijn studietijd stilde Jules Hoenderop (1973) zijn schrijfhonger vooral als strategieconsultant in de gezondheidszorg. Met positief ontvangen columns in vaktijdschriften vlamde echter het verlangen weer op om ruimte te geven aan gevoelens en fantasie. Jules bekwaamde zich verder in het schrijven via een creatieve schrijfcursus voor gevorderden en enkele masterclasses. Het resultaat daarvan is zijn debuutroman ‘Joy’, die verscheen in april 2022.

Joy

Auteur: Jules Hoenderop
ISBN:
9789493275157
Pagina’s:
205
Uitgever:
Uitgeverij Ambilicious
Prijs:
€ 19,95
Te koop:
bij iedere (online) boekhandel en via Uitgeverij Ambilicious.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom