26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

April Fools: wees niet bang voor een nieuw avontuur

Spiritualiteit
Ada Dierick
30/03/2023
April Fools: 1 april

Op 1 april haal je traditiegetrouw kleine en grote grappen met elkaar uit. Maar wist je dat deze dag ook een spirituele waarde heeft? Kijk maar naar de rol van de aprilvis, de God Loki of de ‘fool’ die ook terugkomt in de tarot kaarten. Ga mee op avontuur...

De oorsprong van 1 aprilgrappen is niet meteen te achterhalen. Sommigen menen dat de dag ontstond wanneer de Fransen in 1582 niet langer gebruikmaakten van de Juliaanse kalender waarbij nieuwjaar tussen 25 maart en 1 april gevierd werd. Nieuwjaar zou volgens de Gregoriaanse kalender vanaf dan op 1 januari gevierd worden. Mensen die dit vergaten, nog niet op de hoogte waren of tegen deze verandering waren, vierden nog steeds op 1 april het feest van oud en nieuw en werden daardoor als ‘fools’ gezien.

De dwaas in de tarot

‘April fools’ verwijst naar de nar die zorgt voor wat vreugde en een lach in het leven. We vinden ‘the fool’ ook terug in de tarot en dan wel als de eerste kaart van de Grote Arcana. De kaarten van de Grote Arcana wijzen op een grootse en significante verandering in je leven. Toch heeft de dwaas niet nummer 1 maar het nummer 0 in het kaartendeck wat wijst op zijn voortdurende aanwezigheid in het leven en op een nieuw begin, ofwel het beginnen van 0.

Trek hier je Tarot dagkaart >

”De dwaas spoort aan om met een open mind uitdagingen aan te gaan.”

Wie al over wat kennis van de tarot kaarten bezit, weet dat de dwaas symbool staat voor nieuwe avonturen en optimisme. Ook al kan het eng zijn een nieuwe start te nemen en een weg in te slaan die je nooit hebt bewandeld, de dwaas spoort aan om met een open mind uitdagingen aan te gaan. Je hoeft niet elke stap uit te stippelen, vertrouw op je intuïtie en op het Universum om je te gidsen op je pad.

Anderzijds staat de dwaas voor naïviteit en gaat die net iets té avontuurlijk met het leven om zonder aan zijn veiligheid of die van anderen te denken. Neem geen overbodige risico’s en hou rekening met de gevolgen van je acties. Zorg ervoor dat je plezier en avontuur in je leven kan toelaten zonder anderen of jezelf pijn te doen.

Loki, de God van chaos en leugens

Sommigen eren de God Loki rond de tijd van 1 april. Deze wispelturige macht vinden we terug in de Noorse mythologie en werd gezien als de rebel van de goden. Naast de negatieve eigenschappen die hem worden toegewezen, staat Loki ook symbool voor verandering. Hij zorgde vaak voor chaos waarna een ingrijpende verandering volgde. Hervorming is vaak een goede zaak en regelmatig eens nodig. Of je het nu wil of niet, bij verandering hoort eerst ook verwarring en chaos.

De aprilvis: symbool van 1 april

”De Vis is een van de meest creatieve en droomachtige tekens van de dierenriem”

De aprilvis kennen we allemaal wel. Het bekende symbool voor deze dag van flauwe mopjes is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Frankrijk waar men spreekt van de ‘poisson d’avril’. Waarom de vis nu precies werd gekozen, is niet met zekerheid te zeggen. Het einde van maart en begin van april geven op astrologisch vlak het einde aan van het Vissen-seizoen aan en maakt plaats voor de Ram. De Vis is een van de meest creatieve en droomachtige tekens van de dierenriem. Verder staat het dier voor het hogere zelf, diepe gevoelens en onzelfzuchtigheid.

Met een korreltje zout

1 april is dus een dag om ons er aan te doen herinneren om niet alles zo serieus op te vatten. Of zoals voormalig Nederlands politicus Hans Wiegel het formuleerde: 'Je moet jezelf kunnen relativeren; een grapje maken ten koste van jezelf is de grootste kunst.' Laat je innerlijke kind vrij en maak het blij door iets te doen dat je graag doet. Zet je hart open en laat liefde en vreugde vrijelijk stromen. Dit zet de deuren open naar meer creativiteit en positiviteit. Succes!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Verlicht je leefruimte: Een gids voor verschillende lampen en verlichtingsstijlen

Verlichting is een cruciaal element in elk huis. Het gaat niet alleen om het bieden van licht, maar…

Lees meer
Liefde & Relatie

Beslis voor jezelf wanneer loslaten goed is

Ken je dat gevoel dat je ‘geleefd’ wordt, dat je de controle precies kwijt lijkt te zijn ondanks al…

Lees meer
Astrologie

PREVIEW // Jupiter in Tweelingen 2024 - 2025: jouw kans om meer geluk aan te trekken

Op 26 mei 2024 maakt Jupiter maakt zijn entree in het luchtteken Tweelingen waar hij zal blijven…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom