Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

De gratitude van Ingeborg T.M. Sergeant - Over het samensmelten van wetenschap en spiritualiteit

Inspiratie
Phebe Somers
15/01/2020
De gratitude van Ingeborg T.M. Sergeant

Het komt steeds vaker voor: een bekend gezicht, met een achtergrond in de mediawereld, dat het grote publiek laat kennismaken met zijn of haar spirituele visie. Ingeborg T.M. Sergeant is er zo één. Wie had dat kunnen denken, toen ze het podium van het Eurovisiesongfestival betrad en romantische zielen samenbracht in Blind Date?

De wondere wereld van ontdekking

Vertel eens Ingeborg, hoe is het bij jou allemaal begonnen?

"In 1999 heb ik een tv-programma gemaakt rond zelfontplooiing en alternatieve therapieën die op een andere manier omgingen met de uitdagingen van mensen. Ik was daar al in geïnteresseerd, maar door dat naar het tv-scherm te brengen, heb ik die wereld pas écht leren kennen. Nieuwe invalshoeken op actuele thema’s, aandacht voor het energetische niveau… Het was uit pure nieuwsgierigheid, want ik wist dat ik op die manier ging ontdekken wat er op dat vlak in Vlaanderen leefde. Mijn persoonlijke, spirituele zoektocht is vroeg begonnen, mede dankzij mijn hoogsensitiviteit. Ik voelde gewoonweg dat er iets niet klopte. Het duurt altijd te lang vooraleer mensen doorhebben dat het niet goed gaat. Daar is het bij mij allemaal begonnen, bij dat besef. Toen leerde ik dat zelfontplooiing begint bij het opvangen van die innerlijke boodschappen. Aanvankelijk praatte ik daar niet veel over, want het was slechts een klein aspect van mijn leven. Maar taal is belangrijk, ook al kan je bepaalde dingen soms moeilijk verwoorden. Toch werd het een steeds groter deel van mezelf, en dus kon ik op een bepaald moment niet anders dan mijn ervaringen te delen. Het zou een gemiste kans zijn om dat niet te doen."

Interview Ingeborg Sergeant levensmotto Bloom web

Geloof jij in de maakbaarheid van de mens?

"Absoluut. Iedereen bezit een boek over zijn/haar leven, en dat is vaak heel uitdagend. Daarin kan je zelf slachtoffer, dader of redder worden. Die vormen samen de machtsdriehoek. Als je die rollen in jezelf herkent, kom je in je kracht. Zo word je die zelfbewuste persoon die zich ontplooit en bewust omgaat met zijn/haar levenstaken, en die zich niet beperkt tot het vervullen van één enkele rol."

Wanneer iemand beseft dat hij/zij niet gelukkig is met zijn/haar leven, wat is volgens jou dan de eerste stap die hij/zij moet zetten om hier verandering in te brengen?

"Dan geef ik meteen de raad om te mediteren. Door meditatie word je getuige van je leven. Je zit aan de rand van de rivier (symbool voor jouw levenspad) en vanop die plek doe je inzichten en inspiratie op. We onderschatten zo vaak onze scheppingskracht, waardoor we telkens opnieuw in een levensfase blijven hangen, ook al zijn we niet gelukkig met die situatie. Je kiest zelf of je toeschouwer of deelnemer bent. Leef je bewust, dan zit je dicht tegen je ervaringen aan, je voelt het, je denkt erover na. Je verdooft ze niet, want dat is iets wat heel veel mensen wel doen. Daar pleit ik voor, want als je die stappen doorloopt, wordt het duidelijk wat je wilt bereiken en hoe je dat kunt realiseren. Soms heb je daar hulp bij nodig, en die hulp is aanwezig, maar toch wachten de meesten om daar gebruik van te maken. Lijkt me vreemd, een kappersbezoek stel je toch ook niet eindeloos uit?"

Wat betekent zelfzorg voor jou?

"Iedereen heeft een eigen mening over alles en iedereen. Ik weet daar alles van, want ik heb al vaak die uiteenlopende meningen over me heen gekregen. Maar je moet beseffen dat jij daar eigenlijk niets mee te maken hebt. De manier hoe iemand z’n mening vormt is volledig afhankelijk van diens persoonlijke ervaringen. Je gedragen naar het beeld dat anderen over jou hebben, is onmogelijk. Je bent niemand verschuldigd om daar rekening mee te houden. Van zodra je dat doorhebt en je gewoon je ziel vertrouwt, dan ben je thuis. Dat is, volgens mij, zelfzorg."

(lees verder onder de afbeelding)

Interview Ingeborg Sergeant quote 1 Bloom web
Interview Ingeborg Sergeant portret Bloom web

De hemel op aarde creëren

In 'Van Gils en Gasten' zong je er vol overgave over: gratitude. Zijn we niet genoeg dankbaar?

"Ik heb dit lied leren kennen tijdens een workshop en het ontroerde mij geweldig. De Armeense vertaling van de eerste zin van het ‘Onze Vader’ klinkt zo: ‘Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert.’ Uit die ontroering ben ik dat lied beginnen zingen en ik ben heel erg dankbaar dat het bij Lieven (Van Gils en Gasten n.v.d.r.) terecht is gekomen. Dankbaarheid bezit een hoge trilling. Dat werd mij verteld door Emoto Masaru. Het leven gaat over liefde, want zo ben je hier op aarde gekomen, en dankbaarheid. Als je dankbaar je leven kunt afsluiten, dan is dat al een grote levenskunst. Dat gevoel is zo belangrijk om afscheid te kunnen nemen. Het is iets wat serieus wordt onderschat. Het heeft vooral te maken met het feit dat wij materieel heel verwend zijn, maar niet in staat zijn om te zien en te beseffen wat er echt toe doet. Gelukkig is het dat waar de jeugd nu naar op zoek gaat. Zij bezitten een groter bewustzijn, ze willen meer dan enkel materieel bezit verwerven. Ze willen verbondenheid, over grenzen heen, ze willen zorg dragen voor de aarde. Ik heb ontzettend veel vertrouwen in de jeugd. Die jonge mensen zijn dankbaarder voor wat er is, dit in tegenstelling tot de vorige generatie(s). Die leefden in overvloed, maar de dankbaarheid bleef uit."

Ligt het in de menselijke natuur om het gras altijd groener te vinden aan de overkant?

"We focussen altijd op wat er niét is, op wat we nog missen in ons leven. Helaas zal die materialistische benadering de leegte niet opvullen. Het brengt je misschien comfort, maar het is de werkelijke verbondenheid met jezelf, met je geliefden en de natuur die jou echt gelukkig zal maken. Overvloed mag zeker, maar dan in een ‘EN’, geen ‘OF’-verhaal. Het kan een tijdelijke basis voor herbronning zijn, maar niet meer dan dat."

We weten soms echt niet wat we doen

Spiritualiteit en wetenschap hebben altijd een moeilijke relatie gehad. Jij bent een fan van de combinatie van beide. Kan je dat eens verduidelijken?

"Ook dit is een ‘EN’-verhaal. Ik ben gestart met een groep spirituele mensen, in een wereld waarin niet alles bewezen is, maar waarvan we wel voelen dat het ons helpt, een wereld vol liefde en mededogen. Als je aan een dergelijke groep participeert, krijg je al snel het label ‘naïef’, ‘niet van deze wereld' opgeplakt. Ik vind het logisch om de regels van deze aarde te respecteren, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt wanneer een nieuw medicijn op de markt komt. Het is niet meer dan normaal dat daar grondig onderzoek aan voorafgaat voordat het product bij de consument terechtkomt. Aanhangers van alternatieve therapieën zijn bereid om hun methodes en producten aan eenzelfde onderzoek te onderwerpen, maar botsen daarbij op heel wat tegenkanting van de instanties bij wie ze daarvoor moeten aankloppen. Een kritische houding is noodzakelijk, vooral wanneer het medische zorg betreft, maar onderzoek tegenhouden? Dat gaat in tegen alle principes waarop de moderne wetenschap is gebaseerd. Dus besloot ik de wetenschap te omhelzen in plaats van haar af te weren. Ik las honderden studies, ik dacht uren na over wat ik wou bereiken, en nu schrijf ik zelf een scriptie over het effect van meditatie in het kader van mijn studie onderzoekspsychologie. Ik wil de taal spreken die artsen hanteren."

(lees verder onder de afbeelding)

Interview Ingeborg Sergeant quote 3 Bloom web

"Het goeie nieuws is, dat de heilzame effecten van meditatie al bewezen zijn. Er is ontzettend veel onderzoek naar verricht, onder meer door Prof. Steven Laureys. Die durft er zelfs z’n nek voor uit te steken. Tegelijk bestaat er nog altijd een negatief beeld over zaken/onderwerpen die nóg niet bewezen zijn. Veel mensen staan jammer genoeg (nog altijd) niet open voor een holistische benadering. Er is onwil en onkunde om het ‘onbekende’ te verkennen, want onbekend maakt onbemind! En ja, er zijn al stappen gezet, vooral in de psychologie, maar we hebben nog zo’n lange weg te gaan. Daarom start ik zelf een onderzoek op, over het ontwaken van het lichtlichaam, over meditatie."

Interview Ingeborg Sergeant portret kerst Bloom web

Op welke vlakken vullen de twee elkaar aan?

"Holisme is een belangrijk gegeven bij het beantwoorden van deze vraag. Ik wil zeker niet pleiten voor het aan de kant schuiven van reguliere geneeskunde. Waar ik wel voor sta, is het aanvullen ervan. Dat moet dan in twee richtingen gebeuren: de traditionele wetenschap moet bereid zijn om onderzoek te verrichten, zodat er duidelijkheid komt in wat wél werkt op het vlak van spirituele en alternatieve therapieën. En wat als de (huidige) wetenschap niet alles kan bewijzen? Dan moet er verder doorgedreven onderzoek plaatsvinden. Dan moeten er nieuwe toestellen ontwikkeld worden, die in staat zijn om energieën (beter) te meten."

Beyond religion

Sinds oktober ben je dus druk in de weer de heilzame effecten van meditatie en yoga wetenschappelijk te verklaren. Hoe begin je aan zoiets?

"Het ontwaken van het lichtlichaam is nooit eerder onderzocht. Mindfulness, meditatie, daar heeft de wetenschap wel al langer een zicht op. Ik zat met de manager van Meryl Streep in een meditatieopleiding en dan hoor je hoe de bedrijfswereld daar tegenover staat. Dan lopen wij hopeloos achter. De opleiding 'je lichtlichaam ontwaken' bestaat uit 74 geleide meditaties en is uitermate geschikt voor westerlingen. De mensen die dit ontwikkeld hebben, hadden nooit de intentie om zaken te onderzoeken. Hun enige doel was het bevorderen van spirituele groei. Zij ervoeren de gunstige effecten, maar voelden niet die behoefte om dat te bewijzen. Gelukkig stemden ze in dat ik dat wel ging doen. We weten natuurlijk niet wat het precies zal aantonen, maar dat willen we juist nagaan of achterhalen. Wat is het effect op ons hormonaal systeem? Wat gebeurt er precies in de darmen? Kan meditatie ons immuunsysteem opkrikken? Dat zijn de vragen die ik beantwoord wil zien. Na die fase is het de bedoeling dat het opzet kan herhaald worden in nieuwe onderzoeken. Er leeft bij mij de hoop dat het iets in beweging zet."

(lees verder onder de afbeelding)

Interview Ingeborg Sergeant quote 2 Bloom web

Burn-out, depressie, stress..., we hebben er de mond van vol. Is het omdat er minder een taboe rust op deze aandoeningen, of is er wel degelijk sprake van een opmars?

"We leven in een wereld waarin alles in principe makkelijker zou moeten zijn, en toch is dat niet zo. Door de komst van het e-mailverkeer hebben we er met z'n allen nagenoeg een fulltime job bij. In 1970 werd burn-out vooral in verband gebracht met het werk, terwijl dat niet per se zo is. Op vandaag worden de termen depressie en burn-out vaak in één adem genoemd. Mensen hebben gewoon meer nood aan contact, verbinding en diepgang. Zelf voelde ik dat ook een tijd, toen ik voor de televisie werkte. Maar dan ontmoette ik bewuste mensen en er ging een nieuwe wereld voor mij open. Iedereen is op de één of andere manier op zoek naar zingeving. Ik heb respect voor elke stroming die mensen daarin inspireert."

Heb je nog een tip, een boodschap die je aan de lezers van Bloom wilt meegeven?

"Vertrouw op je ware zelf!"


---
Info over Ingeborg en haar werk: www.evolutie.ws

Alles om te mediteren vind je hier in onze webshop!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom