Home

Overige

Mijn account

Bloom 5 is uit! Incl. thema 'Licht(kinderen)'.
Bestel 'm hier

Kruid van de maand - Toorts (Verbascum thapsus)

Lifestyle
Caroline Depuydt
19/02/2020
Kruid van de maand - Toorts

Onze natuur heeft zoveel te bieden, maar dat verliezen we wel eens uit het oog. Daarom zet Caroline Depuydt elke maand een kruid in de kijker. Daarbij linkt ze de plant aan een bepaalde planeet, en doet ze uit de doeken welke positieve uitwerkingen er allemaal aan worden toegewezen. Deze maand aan bod: toorts (Verbascum thapsus).

Toorts of koningskaars heeft zijn naam écht niet gestolen. Het werd bij de Oude Grieken en Romeinen ingewreven met hars of pek en werd dan vervolgens als toorts gebruikt. Dit kruid kan tot 2 meter hoog groeien en reikt met z’n lange, dunne stengel recht naar de hemel. De bladeren zijn fluweelzacht en bedekt met kleine haartjes die doen denken aan de trilhaartjes in de longen. Toorts is dan ook vooral bekend omwille van zijn verzachtende werking op de luchtwegen.

”Nature is a lot better at inventing wonders than we are.”

Al deze ‘lucht-signaturen’ doen meteen denken aan Mercurius. Echter, de klassieke heerser van koningskaars is Saturnus. Dit plaatst ons meteen met de voeten terug op de grond, net als deze plant trouwens, want ook die is stevig verankerd dankzij een wortelrozet vlakbij de aarde.

Wat blijkt? De houding van toorts, namelijk kaarsrecht, verwijst naar onze eigen ruggengraat. Sta je recht in je schoenen, zowel letterlijk als figuurlijk, en handel je steeds in eer en geweten? Dan heb jij helemaal geen nood aan dit stevige kruid. Wie echter minder rechtlijnig is, of zelfs (bij momenten) moreel zwak en stuurloos is, kan bij toorts in de leer. Dit geldt ook voor zij die de lat te hoog leggen: mensen die zowel van zichzelf als van anderen veel te veel eisen (vooral een risico bij het sterrenbeeld Maagd).

Toorts verzacht datgene wat te hard is: het hydrateert uitgedroogde slijmvliezen in de longen en droge weefsels rond de ruggenwervels. Het verzacht ons denken (alsof een frisse wind door de geest blaast), maar ook het hart, wanneer dat door hoge verwachtingen, verlies of verdriet versteend is geraakt. Koningskaars leert je dat tederheid en kwetsbaarheid ook tekenen van kracht kunnen zijn, dat zelfliefde en -appreciatie je alleen maar sterker maken. Anderzijds verschaft het gele kruid de nodige structuur en standaarden aan zij die de stem van hun geweten niet goed horen, en daardoor niet helemaal eerlijk zijn tegen zichzelf (en anderen).

Tot slot kunnen we ook experimenteren met toorts op de yogamat, gezien het zowel de longen als het hart activeert. Vanuit een gevoel van innerlijke vrede brengen we ruimte en vloeistof tussen de wervels, en dit mede dankzij een verhoogd bewustzijn van onze ademhaling. Ideaal om weer helemaal in lijn te zijn met jezelf, zowel fysiek als mentaal!

Neem je medicatie, ben je zwanger, geef je borstvoeding of heb je (een historiek van) gezondheidsproblemen? Raadpleeg dan eerst een arts indien je kruiden wenst te gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Bloom 5 - 2022 is uit! Lees als Bloom'er de digitale versie hier.

Download de digitale versie van het tijdschrift Bloom 5 - 2022 met als thema 'Licht(kinderen)' als…

Lees meer
Inspiratie

Yulenachten

Het einde van het jaar nadert. Traditiegetrouw draait de eindejaarsperiode steevast om het…

Lees meer
Gelukkig Leven

4 plekken voor een helende reis in de natuur

Ken je dat gevoel? Dat de stilte zo oorverdovend is, de geuren zo intens en de wind zo zacht is aan…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2022

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2022, jaarhoroscoop 2022, ascendanthoroscoop 2022, je Chinese horoscoop 2022,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom