Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Onderken jouw diepste emoties via een zelfgemaakt wasschilderij

Lifestyle
Samya Hamid
12/02/2019
Encaustic Art

Het woord 'Encaustic' betekent 'inbranden' en is een heel oude schilderkunst die ontstaan is ca. 600 jaar v.Chr. Encaustic werd toegepast in de Oudheid door Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Zij gebruikten encaustic om o.a. portretten te schilderen op sarcofagen en iconen. Bij het openen van grafkelders is gebleken dat deze portretten heel goed waren geconserveerd. Belangrijke afbeeldingen bevinden zich in musea over de hele wereld.

Mijn 'Encausticverhaal' en de spirituele weg

Een zestal jaar geleden was ik op zoek naar een leuke, creatieve uitlaatklep. Ik surfte op het internet en ontdekte een website van een dame die spirituele kaarten maakte met bijenwas. De felle, intense kleuren en bijzonder innemende taferelen fascineerden me onmiddellijk ! De techniek was me totaal onbekend, maar deze bijzondere schilderijen lieten me niet meer los. Mijn buikgevoel zei me dat dit mijn ding was. Ik kocht het materiaal dat ik nodig had en ging er meteen mee aan de slag.

Terwijl ik bezig was met het schilderijzer en de bijenwas had ik meteen een wauw-gevoel. Deze techniek was voor mij als 'thuiskomen' bij mezelf. Ik was onder de indruk van wat ik allemaal kon doen met bijenwas en het werd een ontdekkingsreis doorheen de vele kleuren en vormen die tevoorschijn kwamen. Wanneer ik bezig was, vloog de tijd voorbij. Ik zat toen in een heel stresserende periode in mijn leven en tijdens het schilderen ervaarde ik bij mezelf een enorm gevoel van rust, want ik kon mijn hoofd hierbij helemaal leeg maken. Ik kon er alle spanning in kwijt.

Als kind al voelde ik heel goed mensen aan. Wanneer de telefoon rinkelde, wist ik wie er belde vooraleer er opgenomen werd. Sinds mijn kindertijd krijg ik vaak spontaan bezoek van overledenen. Omdat ik op die jonge leeftijd niet wist hoe ik met al deze gewaarwordingen moest omgaan, duwde ik dat van me af. Maar ik bleef er maar mee in contact komen en mijn nieuwsgierigheid bleef. Op een gegeven moment in mijn leven, toen ik de volwassen leeftijd al had, ontmoette ik Debby, een helderwetende dame die me een mediamieke training voorstelde samen met internationale paragnosten. Ik was eerst wat sceptisch om me hiervoor in te schrijven, maar mijn buikgevoel zei me dat ik daar moest zijn. En mijn buikgevoel zat helemaal juist! Er ging een nieuwe wereld voor me open, of beter gezegd, de wereld die ik voordien niet kon plaatsen, kwam nu plots tot leven. Gaandeweg leerde ik omgaan met mijn gaven van helderziendheid, heldervoelendheid en helderhorendheid, waardoor de puzzelstukken in elkaar vielen.

Vanaf dat moment nam mijn gevoeligheid alleen nog maar toe. Ik ben begonnen met het aanvoelen van mensen, voorwerpen en foto's. Als medium legde ik contact met overledenen en van daaruit ben ik ook de wasschilderijen beginnen aanvoelen. Hierbij wordt ik steeds begeleid door mijn engelen en gidsen die mij de informatie die ik doorkrijg, helpen te kanaliseren.

Encaustic Art Schilderij

Wasschilderij: foto van de ziel...

Naast het artistieke gegeven is een wasschilderij een weerspiegeling van je persoonlijkheid, maar ook van wat er jou momenteel bewust of onbewust bezig houdt. Dit komt tijdens het schilderen naar boven en uit zich in een schitterend spel van vormen en kleuren.

Ik noem een wasschilderij een foto van de ziel. Er komt in zo'n schilderij heel wat tevoorschijn, onder andere silhouetten van (overleden) personen of dieren, symbolen en andere objecten die je op dat moment iets te vertellen hebben. Ik zie er tevens je engelen en gidsen in voorkomen die je iets willen vertellen dat voor jou op dat moment van belang is. Dat kan een waarschuwing zijn of een andere boodschap.

Onlangs voelde ik een werk aan van een vrouw die twee maanden zwanger was. Dat wist ik vooraf niet en haar zwangerschap was ook nog niet zichtbaar. Toch zag ik meteen de foetus in haar wasschilderij, met daarnaast een dame die overgegaan was. Ik gaf daar meer uitleg over en zag dat deze vrouw me met verbazing zat aan te kijken. Wat ik haar vertelde, bevestigde ze, maar het verwonderde haar dat ik dit wist, omdat ze hier met niemand anders eerder had over gesproken. De overleden persoon had een belangrijke rol gespeeld in haar leven en ik voelde dat de overledene deze vrouw niet kon loslaten. Dat belastte haar. Ik heb toen de overledene geholpen om deze vrouw los te laten en hem of haar naar het licht gebracht. Deze sessie weekte bij de zwangere vrouw heel wat emoties ui te verleden los, gevoelens die vast zaten kwamen naar boven. Daarna was ze duidelijk opgelucht en voelde ze zich bevrijd van oude ballast. Vanaf dat moment kon ze opnieuw verder met haar leven.

Een andere keer voelde ik het werk aan van een vrouw bij wie ik in haar wasschilderij zag dat ze belaagd werd door zwarte magie. Via helderziende beelden zag ik dat de persoon in kwestie haar energie probeerde te bewerken via negatieve krachten. Deze vrouw bevestigde me dat ze zelf het gevoel had dat iemand haar kwaad wilde doen, want sindsdien moest ze de ene tegenslag na de andere incasseren. Door verder in te gaan op het wasschilderij en via helderziende beelden kon ik haar vragen beantwoorden en haar adviseren over wat ze het best kon doen in deze situatie.

Hoe leid je de betekenis af van het bijenwaswerk via reading?

Vooraleer ik een encausticwerk aanvoel of een workshop aanvang, mediteer ik om mezelf helemaal leeg te maken. Het aanvoelen via reading vraagt heel wat energie en concentratie. Daarom vind ik het belangrijk me vooraf goed af te schermen en nadien te ontladen. Dat kan bijvoorbeeld door een wandeling in de natuur, gewoon even tijd maken voor mezelf.

Wanneer ik een wasschilderij aanvoel, laat ik me leiden door wat ik voel, maar ook door de kleuren, figuren en patronen in het tafereel. Het is het samenspel van dit alles dat me een juist beeld geeft, mede dankzij de hulp van mijn engelen en gidsen die me extra informatie bezorgen. Op die manier kan een wasschilderij me een totaal ander verhaal vertellen dan wat men op het eerste zicht ziet.

Als een wasschilderij je raakt en emoties losweekt, raad ik steeds aan het thuis op te nemen in je meditatie of het bij je thuis een plaats te geven waar je vaak voorbij loopt, omdat het zo nog verder blijft doorwerken tot de blokkade helemaal weggewerkt is. Ik kan een werk ook instralen met energie. Daarvoor leg je het waskaartje onder je hoofdkussen, zodat de energie van de wasschilderij verder werkt tijdens je slaap. Van zodra je voelt dat je er geen behoefte meer aan hebt, is zijn taak volbracht en kan je het een decoratieve plaats geven in huis en verder genieten van je eigen creatie.

Zelf aan de slag met Encaustic Art

Materiaal en benodigdheden: om te starten heb je nodig: schilderijzertje, gekleurde bijenwasblokjes, encaustic papier, keukenrolpapier, vernis voor bijenwas, half-harde ondergrond (bvb. Kladblok) en een zachte doek. Voor wie al wat ervaring heeft, is er ook nog de warme luchtblazer, styler en hotplate. Met deze toestellen kan je nog andere leuke effecten bereiken met de bijenwas.

Werkwijze: door het wasblokje over de zool van het warme ijzertje te wrijven, verkrijg je een gesmolten waslaag die je met een lichte strijkbeweging op het papier aanbrengt. Door te experimenteren met je ijzertje en de waskleuren zal je merken dat je verschillende vormen en effecten kunt creëren. Let er op dat je tussendoor de zool en de zijkanten van het ijzer proper houdt met behulp van het keukenrolpapier, dit om een bruine kleurenbrij te vermijden.Als je tevreden bent met het resultaat wrijf je het encausticwerk met een zachte doek op, zodat het glanst. Je kan naar wens een vernislaag voor was aanbrengen om de glans te behouden en je wasschilderij extra te beschermen.

Wat kan Encaustic voor je betekenen?

Encaustic Art is een intuïtieve kunsttechniek die voor iedereen haalbaar is, ook voor kinderen vanaf 10 jaar. Met de intense kleuren van de wasblokjes tover je prachtige, unieke werken tevoorschijn die je een persoonlijk verhaal vertellen. Deze kleuren hebben een helende werking tijdens het wasschilderen. Eventuele blokkades die in je systeem sluimeren, worden via het schilderen naar boven gehaald. Zo kan je op een milde, creatieve manier heel wat loslaten. Soms vormt zo'n schilderij een kanaal via hetwelke we een boodschap kunnen ontvangen van onze dierbaren die zijn overgegaan. En, niet onbelangrijk, je kunt je eigen kunstwerk een plaats geven in je huis om er verder van te genieten!

”Tips & Tricks”

Heb je een kunstopleiding nodig of moet je kunnen tekenen of schilderen?
Neen je hoeft helemaal niet te kunnen tekenen of schilderen. Deze techniek is totaal anders, waardoor een opleiding niet nodig is.

Vanaf welke leeftijd kan je beginnen met wasschilderen?

Wasschilderen raad ik aan vanaf de leeftijd van 10 jaar. Precies zoals volwassenen beleven kinderen hier veel plezier aan en kunnen ze zich helemaal uitleven met de bijenwaskleuren.

Smelt een bijenwasschilderij in de zon of boven de verwarming?

Neen. Indien je het schilderij bijvoorbeeld ophangt in een warme veranda, hang je het schilderij best op in een kader zonder glas ervoor, anders bestaat er kans op uitwaseming op het glas.

Kunnen de kleuren van de bijenwas na een zekere tijd veranderen?

Neen, de bijenwaskleuren zijn kleurvast.

Kan je op fotopapier werken in plaats van op het speciaal vervaardigde hittebestendig papier ?

Dat kan, maar het resultaat op het encausticpapier is kwalitatief veel beter.

Moet je een werk vernissen ter afwerking?

Dat moet niet, maar een wasschilderij dat niet vernist is, kan na een bepaalde tijd dof worden en stof aantrekken. Door het werk te vernissen, blijft de glans meteen bewaard en is je werk extra beschermd tegen mogelijke krasjes,

Kan je een reisstrijkijzer gebruiken in plaats van het originele encaustic strijkijzertje?

Dat kan, op voorwaarde dat je reisstrijkijzer een gladde zool en scherpe zijkanten heeft en een fijne, scherpe top. De meest recente reisstrijkijzers hebben vaak een teflonlaag en afgeronde zijkanten, waardoor je niet hetzelfde fijne resultaat zult bereiken als met het originele encausticijzertje.

Kan je nog op andere ondergronden schilderen?

Ja, zoals op schilderdoek en op een houten paneel.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Astrologische tendensen voor 2024

Astroloog Paul Van Egghen beschrijft de astrologische tendensen voor 2024. Na vele jaren van…

Lees meer
Inspiratie

Spirituele reizen: wat is er mogelijk?

Heb je weleens gehoord van een spirituele, of holistische reis? Holistisch betekent eigenlijk dat…

Lees meer
Dossier 2024

Voorspellingen 2024 • Economie, klimaat en energie • In de ban van 2024

We zijn uiteraard nu al benieuwd naar wat 2024 voor ons in petto heeft. Bloom ging te rade bij…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom