2 juni 2024 - Spirituele Bloom Fair Stadsfeestzaal Aarschot >

De kracht van het NU

Lifestyle
Anna Wilde
17/01/2019
De kracht van het NU

Nu. Dit moment. Vandaag. Kwart voor negen. Ik zit neer, ik schrijf en ik kijk naar buiten waar gedachten dwalen en de wereld duistert. In dit moment adem ik, leef ik, creëer ik, ben ik. Niet straks of morgen, maar nu. Het is lang niet zo geweest, want je leert nu eenmaal al van jongs af aan dat je aan de toekomst moet denken. “Wat wil je later worden?” is een veel te vaak gestelde vraag aan een kind dat enkel bezig is met het moment waarin het zich bevindt. “Ik weet het niet, moet ik iets worden dan? Bén ik niet nu?” Vanaf dat moment begint de hunkering naar morgen en verliest het ‘nu’ aan kracht.

Quote Eckhart Tolle Kracht Van Het Nu Artikel Bloom Februari 2019

We worden omringd door de grootste materiële luxe en ervaren tegelijk de grootste innerlijke armoede. Met onze blik naar buiten gericht, vergeten we onze innerlijke wereld te voeden. We hopen het geluk te vinden via de illusie van materiële rijkdom. En zoals kuddedieren steeds doen, kopiëren we het gedrag van de kudde om het gevoel te hebben erbij te horen. We willen ons kost wat kost geen buitenbeentje voelen, ook al betekent dit dat je je buikgevoel moet verloochenen. Is het niet gek dat we zoveel geld en tijd investeren om te voldoen aan een onrealistisch en vervormd beeld dat de maatschappij ons opdringt? En is het niet opmerkelijk hoe we onze hoop leggen in en zo onze macht weggeven aan externe factoren zoals een nieuwe aankoop, partner, job, project en noem maar op?

Wanneer je de leegte probeert te vullen met materiële zaken, wordt die leegte een zwart gat waarin alles opgeslokt wordt. Wanneer je echter je blik naar binnen richt en je ogen sluit, ontstaat er een leegte waarin een gevoel van diepe rust en tijdloosheid bloeit. Je komt in een staat van pure verbinding, het ‘zijn’ zonder meer. Zodra je je ont-koppelt, ervaar je het tegenovergestelde: een vals gevoel van niet-behoren en isolement, wat angst creëert. Vanuit die angst handelen we en proberen we onze toekomst te verzekeren: goed studeren om een mooie job te bekleden met navenant loon, een goede partner vinden waarmee we een huis kopen of bouwen en die ons vervolgens kinderen brengt. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk te investeren, te beleggen en een mooi pensioen op te bouwen. Het stopt niet.

”Your mind is an instrument, a tool. It is there to be used for a specific task, and when the task is completed, you lay it down. - Eckhart Tolle”

Om helemaal stil te zijn en stilte te ervaren zoals stilte werkelijk is, moet je de controle durven loslaten; de controle van het denken en willen sturen. Door gedachten te gaan bannen, trek je ze net meer aan. Het is vergelijkbaar met de instructie niet aan apen te denken bijvoorbeeld, gegarandeerd duiken ze overal op in je geest.

Om je mind te trainen tot een staat van ‘no-mind’, geeft de Indiase goeroe Osho volgende oefening:

1. lig in het gras met je blik naar de hemel, kijk
zonder echt te kijken.

2. focus je op de openingen in het wolkendek in
plaats van op de wolken, vogels, vliegtuigen
of wat dan ook.


”Je zult falen, opnieuw en opnieuw en je blik zal afgeleid worden. Het is normaal dit te ervaren omdat je het gewoon bent dit te doen. Je ogen zijn van nature ingesteld om te zoeken en te focussen op iets. Plots zal er een moment komen waarop je in staat bent te kijken naar de hemel, zonder het echt te zien. Op dat moment schakel je over naar je innerlijke hemel.”

Het ‘nu’ als toegangspoort tot de leegte waar het ‘niets’, de plaats waar men het ware zelf ervaart, binnen handbereik ligt. En wat ik later dan wil worden? Alles wat ik vandaag al ben, en verder zien we wel.

De Kracht Van Het Nu Anna Wilde Artikel Eckhart Tolle Bloom Web Image 3

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

De universele wijsheid van mandala's

Mandala's zijn meer dan alleen artistieke creaties: het zijn universele symbolen van spirituele…

Lees meer
Inspiratie

Zo vind je rust en inspiratie op iedere bestemming

Van een café in Parijs tot een rustgevende strandbar op Bali, of zelfs een bruisende co-working…

Lees meer
Inspiratie

Liefdeslijnen in de hand: een uniek huwelijksaanzoek zonder ring

Ontdek de spannende wereld van handlezen en hoe dit kan leiden tot een bijzonder huwelijksaanzoek…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom