Home

Overige

Mijn account

Bewust breken: hoe doe je dat op een verantwoordelijke wijze?

Lifestyle
21/09/2022
Bewust breken: hoe doe je dat op een verantwoordelijke wijze?

Een relatie beëindigen is voor veel mensen een beladen thema. Er worden romantische films over gemaakt, melancholische liedjes over geschreven, tranen met tuiten over gehuild en toch hoeven break-ups niet noodzakelijk dramatisch te zijn. Een break-up kan vol schoonheid zitten als je ervoor kiest om er bewust doorheen te gaan. De volgende stappen kunnen je daarbij helpen.

Is het echt compleet?

Op spiritueel vlak zijn relaties er om ons dingen te leren. Om ons stukken van onszelf te laten zien, die we kunnen transformeren. Vaak zijn onze liefdespartners daarvoor de grootste spiegels. Dat maakt ook dat ons proces bij een persoon compleet kan zijn. We hebben geleerd wat we moesten leren en we zijn toe aan een nieuw hoofdstuk.

Belangrijk is om daarover helderheid te hebben. Voelt het energetisch aan als compleet of is het slechts een sterke verdedigingsreactie van je ego dat je wil laten wegrennen van zodra het te heet wordt onder je voeten? Als het een vlucht is, zal je merken dat dezelfde les in de toekomst opnieuw op je pad zal komen tot hij ‘geleerd’ is.

Je compleet voelen met een relatie is een dieper weten, een voelen dat iets ‘rond’ is.

Geef je emoties ruimte

Een relatie beëindigen is als een hoofdstuk van je leven afsluiten. Je kan het ook als een rouwproces zien. Iemand die voorheen een constante aanwezigheid in je leven was, is voortaan een stuk minder of mogelijk niet meer aanwezig. In de tijd samen hebben jullie ervaringen, vrienden, emoties gedeeld. Jullie waren lichamelijk, emotioneel en energetisch verbonden. Dat ‘verbreken van verbinding’ heeft een impact op je verschillende lichamen. Laat je lichaam toe om te voelen wat het voelt zonder onderdrukking. Woede, teleurstelling, verdriet, … krop niets op maar geef je emoties ruimte om verwerkt te worden, anders duurt het proces alleen maar langer. Dit verwerken doe je overigens niet als reactie naar de ander maar voor jezelf. Je kan het in je eentje doen of bij iemand die veilig de ruimte kan houden voor jou. Emoties die volledig worden doorvoeld, lossen vanzelf op.

Ruimte voor elkaar

Indien je er beide voor kiest om de breuk bewust te beleven, kan je een stuk van elkaars proces ondersteunen. Dit doe je door de ruimte te houden voor de ander. De ruimte houden betekent dat je je belangeloos beschikbaar stelt voor de ander en daarvoor moet je eerst enkele regels afspreken:

  • Je spreekt af wie er gaat delen terwijl de ander zwijgt en ontvangt.
  • Indien een van jullie er nood aan heeft, kan je er een timeframe opzetten. Je kan ervoor kiezen om een voor een te delen of in te voelen wanneer het het juiste moment is voor wie. De bedoeling van ruimte houden is niet om de ander ongegeneerd zijn levieten te lezen maar om uitdrukking te geven aan alles wat er nog moet worden gedeeld teneinde compleet te zijn met jullie relatie. Het kan zijn dit ruimte houden enkele keren moet gebeuren tot jullie beide compleet zijn.
  • Degene die de ruimte houdt, neemt niets van het gezegde persoonlijk tijdens het delen en gaat bijgevolg ook niet in reactie/antwoord op hetgeen er wordt gedeeld.

De kans bestaat dat je ex nog reactief is en/of zo weinig mogelijk met je wil te maken hebben. Het is niet altijd makkelijk om dan zelf zonder reactie te blijven en toch is ook dat onderdeel van bewust breken. Het is niet omdat een ander reactief is, dat je daarin moet meegaan. Stel jezelf de vraag: wie wil ik zijn in deze situatie?

Creëer een nieuwe context

Indien je deel blijft uitmaken van elkaars leven, maak dan heldere afspraken over wat jullie daar beide van verwachten. Wat kan/wat kan niet? Zeker als er kinderen bij betrokken zijn of indien er reeds andere partners in het spel zijn, is dit van toepassing. Halfhartige compromissen werken niet op de lange termijn. Maak beslissingen die voor jullie beide juist voelen of blijf zoeken naar de juiste oplossing. Communiceer eerlijk en transparant met respect voor elkaar.

Wees dankbaar

Eens alle woorden zijn gesproken en emoties zijn geuit, creëer dan ruimte voor dankbaarheid. Dankbaarheid voor de persoon, voor wie hij/zij was voor jou en wat hij/zij bracht. De lessen die je leerde door hem/haar, hoe moeilijk ze soms ook waren en het stuk weg dat je samen aflegde.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Tandpasta tabletten? Het duurzame alternatief voor poetsen met pasta uit een plastic tube!

Wist je dat tandpasta op twee manieren slecht is voor het milieu? Bijna alle tandpasta komt in een…

Lees meer
Dossier 2023

Dossier 2023 - Oorlog

In 2023 en 2024 komt de wereld voor een historische omwenteling te staan. Onder leiding van Pluto…

Lees meer
Spiritualiteit

De mandala: het pad naar innerlijke groei

Vele jaren zijn verstreken sinds de eerste keer dat Désirée Fasen haar eerste mandala vereeuwigde…

Lees meer
Bloom 2 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom