Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Draadloos verbinden: over verbindende communicatie in digitale tijden

Liefde & Relatie
Sofia van Nuffel
09/02/2024
Draadloos verbinden: over verbindende communicatie in digitale tijden

Hoe kunnen we, ook digitaal, verbindend communiceren? Dit artikel stelt voorgaande vraag centraal. Zoals het gebruik van woorden magie is voor de sjamaan, zo is het internet pure magie voor de hedendaagse mens. Woorden kunnen helend zijn, maar ook heel erg destructief. Als je in deze moderne tijden de digitale wereld van naderbij bekijkt, lijkt het er wel op dat het, buiten de oorspronkelijke positieve bedoeling om onze contacten en kennis uit te breiden, steeds meer een uitlaatklep is geworden voor ontevredenheden en frustraties. Hoe kunnen we, ook digitaal, verbindend communiceren?

Hoe kunnen we het tij keren? En is er überhaupt een weg terug? Van het grote digitale wonder dat we inmiddels zo gewend zijn, was enkele decennia geleden geen sprake. Met de komst van het steeds performantere internet en de sociale mediaplatformen gaan meer en meer deuren open. Op enkele seconden tijd heb je contact met iemand aan de andere kant van de wereld. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het op het World Wide Web, want Siri en Google weten tegenwoordig op quasi alles een antwoord. En nu artificiële intelligentie (AI) overal voor kan worden ingezet, hoeven we bijna zelf niets meer te doen. Een geweldige vooruitgang, toch?

Mensen van vlees en bloed

”Een woord kan in één seconde afbreken wat in jaren is opgebouwd.”

Toch maken heel veel mensen zich zorgen over deze evolutie. Wat moeten we wel en niet meer geloven? Wie zit er aan de andere kant van het scherm en wat gebeurt er met onze persoonlijke gegevens? Het lijkt alsof al dat artificiële een eigen leven is gaan leiden, waarbij wij zomaar wat achterop bengelen en weinig controle hebben. Wat met het échte fysieke contact en de diepe verbinding die we zo hard nodig hebben om ons eraan te herinneren dat wij – mensen - van vlees en bloed zijn?

Makkelijk is het wel; snel even een chatberichtje sturen in plaats van de deur uit te gaan. Emoji’s in alle vormen en kleuren moeten de persoon aan de andere kant het gevoel geven dat hij of zij geliefd of succesvol is. Zonder het goed te beseffen, komen we al snel in de verleiding om steeds meer te willen posten om vervolgens meer likes en aandacht te krijgen. Het is een manier geworden om ons verbonden te voelen met onze medemens. Maar is dat wel zo? Is dat allemaal geen grote illusie? Kunnen we werkelijk met een schermpje tussen ons in verbinding maken met de ander?

Empathie door een scherm

Essentieel aan verbindend communiceren is een wisselwerking tussen individuen die op een empathische manier verloopt. Dat betekent niet enkel eenzijdig je eigen behoeften invullen, maar ook iets waardevols teruggeven aan de ander. Er is tijd en ruimte om die andere zichzelf te laten zijn. De bedoeling is om in oplossingen te denken in plaats van in verdeeldheid of conflict.

Is dat écht mogelijk door middel van een scherm? Willen mensen hier nog werkelijk energie in stoppen, want iedereen heeft het toch druk, druk, druk? Bewust verbinden met iemand anders vraagt namelijk stilstaan bij onze relaties en een eerlijke zelfreflectie. Ook het besef dat aan de andere kant van het scherm een mens zit met gevoelens kan helpen om voor een zachtere aanpak te kiezen.

Het kan bij momenten noodzakelijk zijn om even niet meer digitaal te gaan, om helemaal te ontkoppelen. Een social media detox kan onszelf en onze relaties nieuw leven inblazen.

Sofia van Nuffel

De social media detox

Zoals het woord ‘detoxen’ het zelf zegt, kan het bij momenten noodzakelijk zijn om een periode niet meer digitaal te gaan, om even helemaal te ontkoppelen. Al is het maar om opnieuw meer tijd te nemen voor wezenlijke dingen, zoals tuinieren, een boek lezen, kokkerellen of spelen met je kinderen. Doe iets met je handen en voeten, zo daal je in de materie. Je kunt natuurlijk ook je telefoon aaien met je wijsvinger, maar daarbij ontbreekt verder elke lichamelijke activiteit. Je stimuleert zo vooral je bovenkamer. Het contact met jezelf en de ander zit dan voornamelijk in je hoofd en is niet tastbaar. We staan er misschien niet meer bij stil, maar zo’n reiniging kan onszelf en onze relaties opnieuw leven inblazen.

Woordkeuze

”Als je verbindend wil communiceren zijn impulsieve reacties uit den boze. Eerst een paar keer diep ademhalen kan wonderen verrichten.”

Daarnaast is het belangrijk om stil te staan bij je intonatie en een zorgvuldige woordkeuze, om dichter bij de ander te kunnen komen. Niemand wordt namelijk graag beoordeeld of met de vinger gewezen. Een geschreven woord in een chat kan een heel andere betekenis krijgen of een ander gevoel opwekken dan de verbale versie. Dergelijke schijnbaar kleine futiliteiten kunnen tot grote misverstanden leiden, wat alweer niet bevorderlijk is voor je relaties.

Je kan in de plaats daarvan bijvoorbeeld benoemen wat je werkelijk ziet bij de ander en vragen of dat overeenstemt met wat de ander voelt. Focussen op het positieve zal de ander dichterbij brengen.

Door even afstand te houden van een onaangenaam gevoel bij jezelf en het eerst af te toetsen bij de ander voor je reageert, komen jullie nader tot elkaar. Als je verbindend wil communiceren zijn impulsieve reacties uit den boze. Eerst een paar keer diep ademhalen kan wonderen verrichten.

Geloof niet alles wat je denkt

Wat we zeker niet over het hoofd mogen zien, is de communicatie met onszelf, want daar begint ook de communicatie met alle anderen. Wanneer wij negatieve gedachten de vrije loop laten, kan ons beeld van de ander compleet vervormd zijn. We gaan meer in ‘ik en jij’ dan in ‘wij’ denken. Veel conflicten met anderen ontstaan in ons eigen hoofd. Door verkeerde conclusies te trekken en te oordelen zonder verder te kijken, ontstaat er eerder verdeling dan verbinding. Geloof dus zeker niet alles wat je denkt!

Gelukkig bestaan er technieken, zoals mindfulness, die kunnen helpen om onze gedachten onder controle te houden.

Meer lezen?

Lees Bloom 2 2024 hier!

Abonneer je nu op Bloom tijdschrift

 • Thema: Connectie

 • Jouw Chinese Horoscoop 2024
  het Jaar van de Draak
  10.02.2024 - 28.01.2025

 • Eros in je horoscoop:
  wat heb jij te leren op erotisch vlak?

 • Jezelf verbinden met je vrouwelijke kracht
  ga op ontdekkingstocht in de duisternis

 • Waarheen gaat de reis na de dood?
  het mysterie van de dood ontrafeld

 • Kinderen van NU als spiegels
  + waar kunnen wij als ouder én maatschappij in groeien?
  + de rol van je kind bij traumaheling

 • De dans van heling in relaties
  + 3 elementen naar heling
  + 10 tips om te verbinden

 • Organiseer zélf een vrouwencirkel

 • Narcisme astrologisch benaderd
  wat leren de planeten ons over narcisten?

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Een reis naar zelfrealisatie: meditatie, kunst en zelfliefde

In een wereld waarin alles gehaast en oppervlakkig lijkt geworden is het misschien wel belangrijk…

Lees meer
Huis & Thuis

Zo creëer je de beste setting om te mediteren

Het beoefenen van meditatie kan een waardevolle manier zijn om tot rust te komen, je geest te…

Lees meer
Gelukkig Leven

10 tips om je droomleven te leven

Heel wat wijsheid samengebald in 10 tips die jou helpen om je droomleven te manifesteren en te…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom