Home

Overige

Mijn account

Wanneer Valentijn een emotioneel mijnenveld is geworden

Liefde & Relatie
Amber
11/02/2021
Valentijn, een emotionele uitdaging

Wanneer je een partner bent verloren, zijn dagen zoals deze in je geheugen verankerd. Of het nu slechts 1 jaar, of al 10 jaar geleden is, dat maakt voor de scherpte van de herinnering niets uit. Herinneringen aan een dierbaar persoon kunnen helend werken, wat niet wegneemt dat ze ook vaak de basis van intens verdriet zijn.

Valentijn Een Emotionele Uitdaging Liefde Bloom Web

De Valentijnsillusie

Overal om je heen word je overstelpt met zeemzoeterige advertenties. De marketingafdelingen van menig bedrijven zijn in hun nopjes en schotelen ons maar al te graag een ideaalbeeld van dolverliefde koppeltjes, bonbons, bloemen en koffietassen met een 'I love you'-opschrift voor. Ga je naar de supermarkt, dan tref je zelfs hartvormige hamburgers aan. Vroeger kon je dit commercieel gedoe wel nog smaken, maar hoe ouder je wordt, lijkt al dat fake geluk een doorn in het oog. Ben je nu gevoeliger voor deze overroepen 'feestdag', of lijkt dat enkel maar zo? Het gemis is des te pijnlijk wanneer iedereen om je heen zich in een gelukkige relatie lijkt te bevinden. Valentijn is welhaast een emotioneel mijnenveld geworden.

Zo alleen en verloren

Die fase van ongeloof kan soms lang aanslepen. Je hebt het gevoel dat je wederhelft elk moment door de deur kan wandelen. Dat blokkeert het rouwproces. Je leven staat als het ware op pauze, je leeft in een roes. Je dacht nooit dat jou zoiets kon overkomen, waardoor het hele gebeuren ontzettend onwerkelijk lijkt. Je voelt je moederziel alleen in je verdriet. Want de deur blijft dicht, hoe lang je er ook naar staart. Enkel jij kan beslissen om opnieuw de 'startknop' in te drukken, en je rouwproces op gang te laten komen. Er zijn geen regels, enkel jouw gevoel telt. Verdriet verwerken vergt een grote lichamelijke en geestelijke kracht, dus haast en spoed zijn zelden goed in dit geval.

Intense liefde

Valentijn Een Emotionele Uitdaging Dode Roos Bloom Web

Hoe je reageert op zo'n emotioneel trauma wordt in sterke mate bepaald door de intensiteit van de relatie die jullie hadden. Wanneer je een partner verliest, verlies je ook een stukje van jezelf. Je hebt in je relatie geïnvesteerd, om te kunnen groeien naar een eenheid. Je deelde lief en leed met elkaar waardoor je een stevig fundament had om samen een leven op te bouwen. Je had een toekomst voor ogen waarin twee personen de hoofdrol speelden. Plots valt je tegenspeler weg, en blijf je alleen achter. Er rest enkel een kille leegte vol onbegrepen verdriet dat al te vaak wordt onderschat. Al jullie plannen en dromen vallen in een oogwenk in het water. Soms heb je geluk, en wil je omgeving je troosten. Maar hoe? “Ik hoop dat je het snel een plekje kan geven”. Maar waar is dat plekje dan?

Ware liefde kan een leven lang met je meereizen, zelfs als de persoon die die liefde belichaamde niet meer fysiek aanwezig is. Voor de buitenwereld lijkt dit overdreven, er zwemmen toch genoeg visjes in de zee? Aan onbegrip heb jij nu geen boodschap, dus schud het van je af. Leren omgaan met de dood van iemand die je lief is, is een balans zoeken tussen verdergaan en je blijven voeden met herinneringen. Leren omgaan met een sterfgeval is geen kwestie van de dood een plekje te geven, maar kwestie van de liefde voor hem/haar levenslang te laten rusten in je hart.

Tips om 14 februari door te komen

 • Bekijk het als een dag van liefde in het algemeen. Liefde voor anderen, voor jezelf, voor dieren. Zo is het elke dag een beetje Valentijn.
 • Je mag rouwen, zet geen schijnheilig 'gelukkig masker' op.
 • Probeer de media te mijden, geef geen aandacht aan de commerce die erachter schuilgaat.
 • Voer een persoonlijk rouwritueel uit. Ga naar het graf en leg er een mooie bloem neer. Kook zijn/haar lievelingsgerecht. Luister naar jullie muziek. Keer in je gedachten gewoon even terug in de tijd.
 • Trakteer jezelf op een verwendag.
 • Omring je met liefde van familie en vrienden, voel dat er mensen zijn die je steunen.
Valentijn Een Emotionele Uitdaging Quote Bloom Web

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Rituelen om een partner aan te trekken

Voor wie zelf niet zo vlot de ingang weet te vinden om iemand te veroveren en als gevolg daarvan…

Lees meer
Spiritualiteit

Omgaan met trans­generationeel trauma

Familietrekjes, iedereen heeft en iedereen heeft er ook wel eens last van. Zo staat mijn…

Lees meer
Spiritualiteit

Chakra 3 • Manipura: kracht & transformatie Incl. Worksheet!

In Bloom 2023 - 3 behandelen we de 3e chakra, ook wel de Manipura of zonnevlechtchakra genoemd.…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom