Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Banden smeden die de tijd doorstaan

Liefde & Relatie
Sofia van Nuffel
17/12/2018
Duurzame relaties creëren

Relaties. Daarvoor en daarmee doen we het allemaal. Relaties, zowel in de persoonlijke sfeer als in klantencontacten en relaties met mensen in de omgeving waar je werkt en woont. En uiteraard, de relatie bij uitstek: die met jezelf. Hoe komt het dat we ons vaak op dat gebied in de ‘nesten’ werken? Hoe komt het dat we niet aan de hoge eisen, die daar vaak aan worden gesteld, kunnen voldoen? Hoe komt het dat we er gewoon niet mee doorgaan?

Jawel, we bevinden ons in heftige, revolutionaire en vernieuwende tijden. Toch blijven we ook graag op zoek gaan naar iets bestendig, monogaam, traditioneel, iets duurzaam, iets veilig of iets bekend. De eeuwige contradictie in wat we eigenlijk echt willen. Vaak beseffen we dat we niet zonder, maar ook niet met elkaar kunnen. In plaats van dit als een terugkerende ervaring te beschouwen, wordt het misschien tijd om dit voor eens en voor altijd binnenstebuiten te keren. Want... pas dan vinden we innerlijke rust. Van een ‘competitieve’ mindset naar een ‘stimulerende omgeving’, om zo beter te worden in wat we doen. Leren aanvoelen wat onze ‘partner’ nodig heeft en zal hebben.

Wat is duurzaamheid voor jou?

Wanneer je ‘duurzaam’ ingeeft in de Google zoekmachine, krijg je voornamelijk ‘ecologische’ resultaten. Maar wat betekent ‘duurzaam’ in de brede relatiesfeer? Is het zoiets als verbindingen leggen met anderen (zowel gelijkgestemden als andersgestemden) die, ‘no matter what’, constructief blijven gedurende een langere periode? Bestaat dit echt? En houden wij dit op een langere termijn vol?

Het menselijk instinct

”The course of love never did run smooth - William Shakespeare”

Vaak ontstaat een dieperliggende band in persoonlijke relaties eerder spontaan. We laten ons meevoeren in een bepaald contact zonder hier écht bewust in te stappen. Ons reptielenbrein reageert vrijwel onmiddellijk op dat eerste gevoel dat we ervaren bij een bepaald persoon. Net zoals bij dieren primeert het instinctieve en nemen we zelden de tijd om iemand echt te leren kennen. Pas wanneer we even afstand, ruimte in acht nemen en aan zelfreflectie doen, pas dan is er sprake van een bewuste keuze.

Helderheid en zelfreflactie

De ‘nieuwe tijd’ smeekt je om dat individualistische ‘ik’-patroon om te buigen tot een constructievere manier van samenwerken. En ja: ‘alleen ga je snel, maar samen kom je verder’. Deze kennis in de praktijk omzetten is dan opnieuw een ander paar mouwen. Dit vereist een grotere tijdsinvestering, vergt een oprechte visie en respect voor de visie/mening van de ander. Het vraagt training van je geest om deze open te stellen en open te houden. Het vereist aldus een scherpe zelfreflectie.

Relaties aangaan en behouden staat dus meestal gelijk aan keuzes maken en aan het ontwikkelen van een vooruitziend vermogen. Maar... mensen zitten tevens complex en veranderlijk ineen, waardoor het opstellen van een ‘vaste planning of werkwijze’ geen garantie op succes is. Daarom: bij slechte ervaringen met relaties en samenwerkingen heb je vooraf mogelijks niet alles helder gesteld. Stel je bij de aanvang van een relatie in de breedste zin van het woord volgende vragen: "Wat verwacht ik?", "Wat verwacht de ander?". Hang dus geen ideaalbeeld op van hoe je wenst dat die verbinding moet lopen. Want... wanneer je verwachtingen niet stroken met de werkelijkheid, dan ga je je bedrogen voelen. Dit kan je dus voorkomen door je oprecht af te vragen of je deze situatie niet had kunnen voorzien. Of misschien
vereiste deze verbinding een andere aanpak?

Een goede en langdurige samenwerking uitbouwen laat je ontnuchteren en brengt je dichter bij jezelf. En neen, dat geeft niet altijd een fraai beeld over jezelf. So what? Kijk, stuur bij waar nodig, communiceer en keep going. Probeer je echter via een omweg iets te bekomen dat in jouw voordeel speelt, dan is een duurzaam contact reeds gedoemd om te mislukken. Wees dan eerlijk met jezelf, waarom ben je in een bepaalde situatie bang om aan te geven wat je werkelijk wil? Waarom durf je je intentie niet duidelijk te stellen naar de ander toe? Geef je jezelf een onvoldoende als partner, werknemer, ouder, collega, vriend(in),...?

Banden Smeden Die De Tijd Doorstaan 2 Bloom Web

The real deal

Wens je een langdurige partnership aan te gaan met iemand? Wees je dan op voorhand bewust van je eigen kwetsbaarheid. Is het jouw wens om als mens te groeien? Opteer dan voor partners die je iets bijbrengen en je zeer regelmatig weerwoord bieden. Je hebt dan immers een bewuste keuze gemaakt en het gaat je dan makkelijker af om met feedback om te gaan.

Karma

Indien we een stapje verder gaan in de visie dat alles een goede reden of oorzaak kent, dan kan je concluderen dat het in je eigen voordeel speelt als je met een zuiver plan de ander tegemoet treedt. Immers, alles wat je uitstuurt en wat je de ander aandoet, komt vroeg of laat bij je terug. Je hiervan bewust zijn, laat je toe om op een respectvolle en eerlijke manier te leren samenwerken.

Als een woestijntocht

”Een evenwicht in ‘geven’ en ‘nemen’ binnen een relatie is primordiaal. Geen enkele verbinding blijft namelijk staande wanneer dit evenwicht niet in acht wordt genomen.”

Een andere interessante denkpiste is de volgende: ‘stel’ dat je, vooraleer je eender welke vorm van relatie aangaat, met de ander een reis door de woestijn onderneemt. Je zeult weinig bagage met je mee, waardoor deze je ook niet kan afleiden van je tocht. Je kan enkel terugvallen op een kameel... en op het gezelschap van de ander. Jouw missie bestaat erin om je einddoel te bereiken. De weg ernaar toe en de manier waarop je deze tocht aflegt, bepalen hoe goed (of minder goed) je het ervan afgebracht hebt.

In eerste instantie word je op deze tocht met jezelf en met je eigen begrenzingen geconfronteerd. Je wordt uitgedaagd om je eigen zwakheden en uithoudingsvermogen onder ogen te zien. Je ervaart de behoefte aan rust, pauze, een babbel of aan stilte om alleen te zijn met je eigen gedachten. Wanneer je in deze situatie je grenzen niet voldoende bewaakt, zal deze tocht op een sisser uitdraaien. Maar pas wanneer je er bewust voor gekozen hebt om dit avontuur met de ander af te leggen, dan is er ook geen weg terug. Je dient steeds het beste van jezelf te geven om door te gaan en om er samen uit te komen. Uiteindelijk kom je er wel! Succes!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

De hoogsensitieve high sensation seeker: een genuanceerd perspectief

Men denkt vaak dat een hoogsensitief persoon introvert moet zijn, en men zegt dat zo’n 80% van de…

Lees meer
Spiritualiteit

Imbolc (2 februari) • De zonnekracht neemt toe

Vier jij het jaarfeest Imbolc met ons mee? De dagen worden zichtbaar langer. Toch zijn ze nog koud,…

Lees meer
Huis & Thuis

Verlicht je leefruimte: Een gids voor verschillende lampen en verlichtingsstijlen

Verlichting is een cruciaal element in elk huis. Het gaat niet alleen om het bieden van licht, maar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom