26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

De Grote Lenormand: terug van weggeweest

Kaartleggen
Christophe Lefebvre
01/04/2019
De Grote Lenormand: terug van weggeweest

Dit artikel is op basis van de Grote Lenormand Set en dito 54 Grote Lenormandkaarten
Wie spreekt over kaartleggen of het voorspellen van de toekomst, al dan niet door een dame in een obscuur tentje met een kristallen bol, heeft het zonder enige twijfel (en misschien zonder het zelf te beseffen) over de Lenormandkaarten. Hoewel de oorsprong van de traditionele Lenormandkaarten nog altijd in een waas van mysterie is gehuld, staat diezelfde welhaast synoniem voor het kaartlezen. Mysterieuze technieken en een wereld die voor nog heel wat mensen onbegrepen blijft. Met haar nieuwe boek ‘Kaartleggen met de Grote Lenormandkaarten’ tracht auteur Erna Droesbeke ons een unieke inkijk te bieden, een blik op de kaarten en de gebruikte methodes.

Lenor-wie?

Lenormand, een naam die vlot over de tongen rolt en vaak wordt gekoppeld aan een grote variatie aan kaarten en technieken. Een naam die we misschien net iets te vaak onbewust in de mond nemen. Geboren in de 18de eeuw, in de stad Alençon, leek het leven voor Mademoiselle Lenormand niet echt uitzonderlijk te worden. Het is pas toen ze naar Parijs trok, om er een salon te starten, dat ze naam en faam vergaarde. Het was vooral haar gave om de toekomst te voorspellen die de aandacht trok en al snel vond de haute société van Parijs zijn weg naar het befaamde salon. Het opmerkelijkste aan Mlle Lenormand is – hoe gek ook - niet zozeer haar uitzonderlijke gave, maar het feit dat ze nooit zelf een orakel heeft ontwikkeld, hoewel meer dan 100 diverse kaarten in de loop der jaren haar naam kregen toebedeeld.

1 boek, zoveel antwoorden

”Erna Droesbeke, die kan teren op haar theoretische kennis én praktijkervaring, vertrok bij het schrijven van dit boek vanuit een fris en vooral bruikbaar standpunt.”

Het spreekt voor zich dat, met dergelijke geschiedenis, de drempel voor heel wat mensen vaak erg hoog ligt. Wie zich wil verdiepen in de technieken en kaarten van Lenormand, krijgt vaak te maken met iets wat uitermate complex en zelfs onmogelijk oogt. Hoewel de kaarten worden aangewend om een tip over de toekomst te lichten, roepen diezelfde kaarten vaak evenveel vragen op. Het lijvige ‘Kaartleggen met de Grote Lenormandkaarten’ telt maar liefst 266 pagina’s, waardoor dit handboek bezwaarlijk onder de categorie ‘stationsroman’ valt. De auteur loodst ons doorheen een fascinerende wereld en ja, daar vloeit wat inkt over.

Erna Droesbeke, die kan teren op haar theoretische kennis én praktijkervaring, vertrok bij het schrijven van dit boek over de Grote Lenormandkaarten vanuit een fris en vooral bruikbaar standpunt. Stap voor stap wordt de lezer meegenomen in het universum van de Grote Lenormandkaarten, met een gedetailleerde beschrijving van de kaarten en hun betekenis. En wat dit boek dat extraatje geeft, zijn de verwijzingen naar mythologische en Bijbelse verhalen. Want… deze verhalen vormden vroeger - en nog steeds - de leidraad tot meer inzicht in het aarde bestaan. Daarnaast worden aan de hand van oefeningen enkele van de meest voorkomende vraagstellingen nagebootst. Het boek wordt op die manier niet alleen een introductie tot, maar ook een visuele handleiding en een naslagwerk. Het soort boek dat zowel de beginneling als de gevorderde graag op de boekenplank wil staan hebben.

The full monty

Het boek 'Kaartleggen met de Grote Lenormand' staat bomvol prenten, verklaringen en oefeningen. Best wel leuk en materie waar gepassioneerden hun eigen kennis op kunnen aftoetsen. Echt fijn wordt het wanneer je opteert voor het complete pakket. Bij levering (het moment waarop iedereen steeds zit te wachten) ontdek je bij het uitpakken niet alleen het boek, maar ook de set met 54 kleurrijke kaarten. Het is moeilijk te verklaren, maar de kaarten nodigen gewoonweg uit om uitgepakt te worden, ze open te waaien en de prenten te analyseren om vervolgens ze te vergelijken met de boodschap in het boek. De oefeningen in het boek, soms erg theoretisch, worden nu zichtbaar duidelijk. Meer nog, voor je het weet probeer je eigen vraagstukken uit en ga je op zoek naar meer antwoorden.

Grote Lenormand: let's get practical

Uiteindelijk is het doel van een knappe set zoals deze om er zelf mee aan de slag te gaan, niet? Als complete leek ter zake waagde ik me aan mijn eerste stapjes binnen de wereld van het kaartleggen, aan de hand van één van de talrijke voorbeelden die het boek 'Kaartleggen met de Grote Lenormand' rijk is. Met een huwelijk in het vooruitzicht (ik ben nu eenmaal een hopeloze romanticus) waagde ik me aan enkele vragen rond dit thema. Het boek geeft me aan dat het vooral schoppenzeven, klaverdrie, klavervier, klaveracht, hartenzeven, hartentien en hartenzes die in het licht van een relatie of huwelijk er toe doen. Deze kaarten vallen immers onder de symboliek van de ‘Alchemie van het Huwelijk’ en biedt de vrager een zicht op diens huwelijk of relationeel leven.

Grote-Lenormand-Mockup-Set-Kader-Bloom-web

3 kaarten, 3 betekenissen, wat nu?

De Grote Lenormand Set begeleidt de beginneling gelukkig ook in het zoeken naar verbanden. De kaarten op zich vormen geen compleet beeld, het is pas wanneer de link gelegd kan worden dat alles een betekenis krijgt.

In mijn specifiek geval zijn mijn vriendin en ik al jaren samen. Haar mogen ontmoet hebben, is een feit dat mijn leven op een positieve manier overhoop heeft gegooid (hartenzeven). Toen ‘de vraag’ werd gesteld, riep ze volmondig ja, maar ze bekende ook dat ze zelden zoveel zenuwen heeft gehad. Is die stap wel de stap die ze wil nemen? Is ze wel de juiste voor mij? Honderden vragen zorgden voor een rollercoaster aan emoties (klavervier). Het was een stevig avondje stappen met de vriendinnen (en de bijna verplichte roddelsessie die eraan gekoppeld wordt) dat soelaas bood. De stress smolt als sneeuw voor de zon (klaverdrie).

Belangrijk detail: dit is hoe de kaarten op mijn vraag een antwoord hebben kunnen bieden. Het lijkt me ook niet meer dan logisch dat diezelfde kaarten een ander antwoord kunnen vormen bij een ander persoon. De kunst van het werken met de Grote Lenormandkaarten bestaat namelijk uit het vinden van de betekenis die op jou van toepassing is.

En dus?

”Mensen die een eerste kennismaking met de Grote Lenormandkaarten zoeken, krijgen met dit boek een vliegende start.”

Bij het lezen van een review draait het in essentie steeds om die ene vraag: “Is dit boek iets voor jou, de lezer?”. Het blijft ook steevast de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Vooral wanneer men spreekt over een onderwerp als de Lenormand moet vaak komaf worden gemaakt met bepaalde hardnekkige vooroordelen en wijsheden, die niet zo wijs blijken te zijn. Mensen die een eerste kennismaking met dit orakel zoeken, krijgen met dit boek een vliegende start. De meer gevorderde kaartleggers kunnen aan de hand van dit naslagwerk hun kennis en vaardigheden toetsen aan een brede waaier aan praktijkvoorbeelden. Voor mij persoonlijk blijkt de volledige Grote Lenormand Set een musthave. De verfijnde afwerking van de kaarten maakt de set compleet, het soort niveau waarmee je graag al eens uitpakt bij je vrienden en familie.

Over de auteur

Erna Droesbeke Auteur Bloom Web

Wie spreekt over Erna Droesbeke als auteur, spreekt over water als ‘iets vloeibaars’. Hoewel haar eerste boek reeds in 1985 verscheen en ze vanaf dan bestseller na bestseller schreef, werden haar connecties met het spirituele reeds in haar jeugdjaren gemaakt. Haar opleiding in beeldende kunst vloeide voort uit haar passie voor het visuele, maar na haar bezoek aan een esoterische boekhandel werd haar interesse in het kaartleggen pas echt voelbaar. De manier waarop Erna het spirituele koppelt aan moderne, psychologische inzichten zorgde ervoor dat ze als auteur ook internationaal doorbrak. Haar boeken verschijnen over de gehele wereld in meerdere talen en ze dient als inspiratie voor heel wat hedendaagse schrijvers.

Bestel deze unieke Grote Lenormand Set in de Bloom Shop

De Grote Lenormand Set (handboek + 54 kaarten)
Prijs: €32,95
ISBN: 9789072189165
Inclusief handboek + 54 kaarten
Erna Droesbeke
Aantal pagina's: 266

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Venus in Steenbok • 24 januari tot 16 februari 2024 • Wees toegewijd

Op 24 januari 2024 verhuist Venus van het sterrenbeeld (of liever dierenriemteken) Boogschutter…

Lees meer
Dossier 2024

Tarot- en runenlegging • Wat brengt 2024?

Wat kunnen de Tarotkaarten en de runen ons vertellen over het nieuwe jaar 2024? Nathalie (Tarot) en…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Je eigen yogastudio inrichten bij jou thuis? Zo begin je eraan

Hou je ervan om yoga te doen maar heb je niet altijd zin om daarvoor de deur uit te gaan? Waarom…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom