26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Accepteer jezelf en omarm je sensuele verlangens: een gids voor meer self compassion

Accepteer jezelf en omarm je sensuele verlangens: een gids voor meer self compassion

Sensualiteit gaat over het bewust voelen van je verlangens en bewust JA zeggen tegen je sensuele en seksuele verlangens. Maar wat als negatieve kritiek uit het verleden je zelfvertrouwen heeft beschadigd en je sensuele gevoelens oppervlakkig zijn geworden? Of als de omgeving waarin je leeft het niet toestaat om jezelf te zijn en je jezelf niet toestaat om je sensueel te voelen vanwege het taboe dat er nog steeds rond hangt? Zo wordt bijvoorbeeld een vrouw die heupwiegend meedanst op de tonen van een leuk liedje beschouwd als wulps, en worden uitingen van homoseksuele gevoelens of transgender zijn nog steeds bestempeld als zondig en verkeerd gedrag. Deze kwetsende woorden kunnen hun weg vinden naar je onbewuste en leiden tot schaamte voor een natuurlijke eigenschap.

Self Compassion of schaamte: aan jou de keuze

Schaamte kan een reden zijn waarom je Heiligbeen chakra geblokkeerd raakt. Maar hoe ga je hiermee om? Het ontwijken of vermijden van deze emotionele problemen is een negatieve copingstrategie en zal alleen maar tot verergering leiden. Wat zou er gebeuren als je de situatie accepteert, de pijn of schaamte accepteert en vriendelijk bent tegen jezelf?

Dr. Kristin Neff ontwikkelde meer dan twintig jaar geleden de methode van Self Compassion, die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme. Haar voortdurende onderzoek leerde dat er twee vormen zijn van Self Compassion: zachte en harde.

Zachte Self Compassion kan worden vergeleken met de yin-eigenschappen, waarbij je je tekortkomingen accepteert, je schaamte erkent en omarmt wie je bent. Het gaat om een liefdevolle en verbonden aanwezigheid, waardoor je je menselijkheid erkent en je verbonden voelt met anderen. Het toestaan van je pijn of schaamte, hoe onaangenaam ook, brengt je in het hier en nu. Door jezelf op een liefdevolle manier te behandelen, wordt de pijn draaglijker.

De yang-eigenschap van krachtige zelfcompassie duidt op actie om je pijn te verlichten. Het gaat erom jezelf te beschermen, motiveren en te voorzien in je behoeften, zodat je de moed en motivatie hebt om het anders aan te pakken. Je komt voor jezelf op en durft nee te zeggen, waardoor je beseft dat je niet afhankelijk bent van de mening van anderen.

Meditatie om je zorgzame kracht te ontdekken

Als yin en yang in evenwicht zijn, heb je een stabiel emotioneel platform. Je weet dat het leven niet perfect is en je bezit een zorgzame kracht waarmee je jezelf kunt accepteren zoals je bent. Je voelt dat je niet alleen bent en kunt je pijn onder ogen zien. Hierdoor krijg je de kracht en veerkracht om situaties op een andere manier aan te pakken.

Hier is een korte meditatie om je zorgzame kracht te ontdekken, geïnspireerd door de "Krachtige vriend"-meditatie uit het boek "Krachtige Zelfcompassie" van Kristin Neff (2022):

 1. Ga in een comfortabele positie zitten of liggen en sluit je ogen. Adem een paar keer diep in en uit om te ontspannen.
 2. Stel je voor dat je op een veilige plek bent, bijvoorbeeld in een warme kamer of op een open plek in het bos. Het is belangrijk dat je je veilig voelt op deze plek. Neem de tijd om te genieten van de rustige sfeer.
 3. Een bezoeker, een vriend die sterk, zacht en liefdevol is, komt op bezoek. Dit is een persoon die de zorgzame kracht belichaamt.
 4. Probeer een beeld te vormen van deze vriend. Is het een zorgzame persoon uit je verleden? Is het een krachtdier of een liefhebbende godin? Geef jezelf de ruimte om dit beeld te laten ontstaan.
 5. Voel je comfortabel in het gezelschap van deze vriend. Je voelt zijn moed en vastberadenheid, en je voelt je geliefd en beschermd. Je hoeft niets te doen, enkel het moment te ervaren.
 6. Deze vriend is wijs en heeft een heldere kijk op wat er in je leven gebeurt. Hij begrijpt waar je moet zijn, waar je voor jezelf moet opkomen en welke grenzen je moet stellen. Heeft deze vriend een boodschap voor je, iets wat je op dat moment nodig hebt? Neem de tijd en luister aandachtig naar het advies.
 7. Heeft deze vriend een geschenk voor je, een symbool dat staat voor zorgzame kracht? Als er geen boodschap of geschenk is, is dat ook prima. Laat gewoon de kracht, liefde en bescherming die je voelt op je inwerken.
 8. Neem de aanwezigheid van deze vriend in je op en realiseer je dat deze krachtige, zorgzame vriend in feite een deel is van jezelf. Alle gevoelens, beelden en woorden die je ervaart, komen voort uit je eigen krachtige en zachte persoonlijkheid.
 9. Wanneer je er klaar voor bent, laat je het beeld langzaam vervagen. Onthoud dat deze zorgzame kracht altijd bij je is, vooral wanneer je er behoefte aan hebt.
 10. Open dan rustig je ogen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kaartleggen

Systemisch werken met Tarot: wat je familie te vertellen heeft

Welke invloed heeft je familiesysteem op je leven? Wat draag je mee dat niet van jou is, maar dat…

Lees meer
Gelukkig Leven

10 tips om je droomleven te leven

Heel wat wijsheid samengebald in 10 tips die jou helpen om je droomleven te manifesteren en te…

Lees meer
Inspiratie

Human Design en de Human Design Chart: wanneer oude wijsheid en moderne wetenschap zich met elkaar verbinden

Human Design, nog bij velen onbekend, wordt steeds populairder. Met de (grote hoeveelheid)…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom