26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Psychognomie: want je gezicht spreekt werkelijk boekdelen

Psychognomie: want je gezicht spreekt werkelijk boekdelen

In deze bijdrage ontleden we de geheimen van de psychognomie, oftewel gelaatkunde. Met deze leer kan je meer inzicht in jezelf, je aanleg, je gezondheid of karaktereigenschappen verwerven. Ongeveer drieduizend jaar geleden hielden de Chinezen zich al bezig met deze pseudowetenschap die de vorm van schedels bestudeert. Het betreft hier de zogenaamde 'Mien Shiang of Miex Xiang'. Aan de hand van verkleuringen en moedervlekken op de huid was het volgens deze oude wetenschap mogelijk om te weten wat de toekomst zou brengen, maar ook wat er zich in het verleden heeft voorgedaan.

Een stukje geschiedenis

Binnen de westerse gelaatkunde heb je verschillende stromingen, waaronder de zogenaamde fysiognomiek. De grondlegger was Johann Caspar Lavater, een Zwitserse dominee/dichter. Het is de leer die mensen onderverdeelt op basis van hun gelaatstrekken. Verder is er ook nog de psycho-fysiognomiek, die rekening houdt met de hele uitdrukking van de mens. Carl Huter heeft deze theorie verder ontwikkeld.

De fascinatie voor het menselijk gelaat is zo oud als de mensheid zelf. In alle belangrijke culturen zijn er experts geweest die naar de buitenkant, het lichaam en het gezicht keken, om zo iets over de innerlijke mens, met z'n persoonlijkheid, talenten en gezondheid te weten te komen.

De term 'gelaatkunde' dekt echter niet helemaal de lading, want het gezicht is niet het enige dat onder de loep wordt genomen. Ook de rest van het lichaam is van belang. Hoe ziet dat eruit? Ben je lang en atletisch, of eerder klein en fijngebouwd? Past je uitstraling bij je type? Voor een degelijke analyse van een persoon, moet je met al deze facetten rekening houden.

De taal van het gezicht

”Bij gelaatkunde gaat het om wat je kunt te weten komen over iemand talenten en karakter.”

Heb je kleine ogen die dicht bij elkaar staan, een wipneus en een teruggetrokken kin? Dan zou je volgens de wijsheden van het anonieme Physiognomica laf zijn. Anno 2019 is de interpretatie wel wat genuanceerder. Het gaat erom wat je aan de hand van het gelaat kunt te weten komen over iemands talenten en karakter, over zijn/haar sterktes of zwakheden. Bij een grondige analyse wordt er gekeken naar je schedel, wenkbrauwen, ogen, neus, oren, mond en kin. Op de volgende pagina lees je een paar voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kunt.

Psychognomie gelaatkunde gezicht 5

De vorm van je schedel

Ben je iemand met een breed hoofd (gemeten van oor tot oor), dan beschik je over flink wat fysieke kracht en weerstand. Je hebt een goede gezondheid. Daarnaast heb je een grote behoefte aan beweging of lichamelijke activiteit. Heb je daarentegen een lang, smal hoofd, dan is je conditie precair. Je weerstand is niet bepaald groot, maar je bent wel iemand die veel nadenkt en filosofeert. Je interesse gaat vooral uit naar spirituele onderwerpen.

De veelzeggende wenkbrauwen

Heb je wenkbrauwen vlak boven je ogen, dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig en soms zelfs wat agressief. Zijn je wenkbrauwen kort, dan ben je gevoelig, maar ook snel beledigd. Je laat je vooral leiden door emoties en je kunt daarbij zeer impulsief zijn. Heb je wenkbrauwen die naar beneden afbuigen, dan heb je wellicht regelmatig last van negatieve gedachten. Je bent eerder een pessimist. Lange wenkbrauwen wijzen op iemand die veel piekert, maar die vooral een familiemens is. Dergelijke lange wenkbrauwen zijn een indicatie van een onzekere natuur.

Psychognomie gelaatkunde gezicht 3

Dit komen we te weten uit de ogen

Er is uiteraard geen juiste of foute afstand tussen de ogen, maar er is wel zo iets als een 'goede' afstand als er tussen de ogen precies een derde oog zou passen. Heb je dicht bij elkaar staande ogen, dan ben je hoogstwaarschijnlijk introvert en zelfs een beetje bekrompen. Staan je ogen ver uit elkaar, dan beschik je over veel levensmoed. Heb je loensende ogen, dan ben je een ongeduldig iemand. Bovendien beschik je over weinig doorzettingsvermogen. Een flinke dosis fantasie is het handelsmerk van een persoon met twee totaal verschillende ogen.

Psychognomie gelaatkunde gezicht 2

Dat leert de neus ons

Ook je neus vertelt iets over je karakter. Een rechte neus met rechte top staat vaak voor ijdelheid. Heb je een haakneus, dan ben je zeer gedreven. Staat er een lichtjes scheve neus op je gezicht, dan is de kans groot dat je wispelturig bent. Een wipneus wijst op temperament, maar ook wel op een gebrek aan lichamelijke en psychische rijpheid.

De stand van de oren

Ben je de trotse bezitter van een stel flaporen, dan wil je waarschijnlijk alles tegelijk horen. Je wilt vooral niets missen! Staan je oren dicht tegen het hoofd, dan luister je heel graag naar jezelf. Heb je één of twee loshangende oorlellen, dan sta je waarschijnlijk heel zelfstandig in het leven. Met puntige oren ben je behoorlijk kritisch, achterdochtig en agressief. Hoekige oren maken je ontzettend eigenwijs. Grote, dikke oorlellen wijzen op een solide gezondheid, maar ook op een onafhankelijk en sterk karakter.

Psychognomie gelaatkunde gezicht 4

Je mond praat zichzelf voorbij

Een kleine mond gaat samen met een introvert karakter. Toch valt je wilskracht niet te onderschatten. Je laat je door problemen niet ontmoedigen. Een grote, volle mond? Dan heb je veel behoefte aan gezelschap. Je bent heel erg trouw. Is je onderlip dikker dan je bovenlip, dan ben je niet echt betrouwbaar. Gepassioneerde en enthousiaste mensen hebben dikwijls dikke lippen. Dunne lippen gaan doorgaans samen met een verbitterde persoonlijkheid. Waarschijnlijk sta je jezelf niet toe om van het leven te genieten. Zijn je mondhoeken naar beneden gericht, dan ben je nogal eens verdrietig.

Met de kin vooruit

Bij de analyse van het gelaat mogen we uiteraard ook de kin niet vergeten. Heb je een brede kin, dan beschik je over een flinke dosis zelfvertrouwen. Een lange kin geeft aan, dat je makkelijk vrienden maakt. Ben je iemand met een teruggetrokken kin, dan gedraag je je wel eens onverschillig. Je gaat bij voorkeur je eigen weg en bovendien heb je waarschijnlijk weinig ambitie. Een vooruitspringende kin wijst op creativiteit. Je bezit een gezonde dosis zelfvertrouwen en je hebt gevoel voor taal.

---
Nieuwsgierig geworden en wil je meer over gelaatkunde te weten komen?
Voor extra informatie kan je terecht bij Esther van Heerebeek via www.het12ehuis.nl.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Als je vastloopt in je leven

Velen onder ons zullen kunnen beamen dat het leven niet altijd op rolletjes loopt. Natuurlijk…

Lees meer
Astrologie

Trouwen of een zaak opstarten op basis van de maanstanden • incl. maanstanden 2024

Op basis van de maanstanden je huwelijksdatum plannen of een zaak opstarten? Het kan! Alles wordt…

Lees meer
Astrologie

Lente-equinox 2024: wat mag jouw sterrenbeeld verwachten?

Het einde van de winter en de start van een nieuw begin: de lente-equinox wordt beschouwd als het…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom