Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

(Over)leven in tijden van mind-manipulatie en fake news

Inspiratie
Sofia van Nuffel
09/08/2021
Zo overleef je in tijden van mind-manipulatie en fake news

We leven in onrustige tijden. Een periode waarin de bevolking als gevolg van de coronacrisis in twee kampen verdeeld wordt. Een periode waarin ons gevraagd wordt een belangrijke levenskeuze te maken. Online gaan we naarstig op zoek naar antwoorden en informatie om onze keuze op te baseren om vervolgens te stuiten op een zee van fake news en desinformatie. Hoe overleven we de coronacrisis in tijden van mind-manipulatie en fake news?

”Online gingen we op zoek naar lotgenoten en oplossingen, maar bovenal zochten we naar antwoorden.”

De coronapandemie was het startsein van een onrustige periode. Een periode waarvan het einde nog altijd niet in zicht is. De minpunten in onze samenleving werden pijnlijk blootgelegd. De coronapandemie betekende een reorganisatie van het leven voor veel mensen. Elk aspect van ons leven, van huisvesting tot onze carrière, ging op de schop. Het is niet meer dan logisch dat we massaal met zijn allen op zoek gingen naar een nieuwe houvast in ons leven. De grond werd onder onze voeten weggeslagen en we bleven achter in een onzeker bestaan.

Als mens willen we de gebeurtenissen en situaties om ons heen vatten en doorgronden. Online gingen we op zoek naar lotgenoten en oplossingen, maar bovenal zochten we naar antwoorden. Het internet is een bron van informatie, maar helaas ook van desinformatie en fake news. Hetgeen dat voorheen altijd betrouwbaar leek, kan nu als een kaartenhuis instorten. Een evolutie die ervoor zorgt dat bijna alles in twijfel kan worden getrokken. Een ideale voedingsbodem om het denken bij een massa mensen over te nemen. Het gevaar daarin is dat de kans reëel is dat je een gedachtegoed gaat aanhangen dat niet het jouwe is. Een ideologie die je gewoon hebt aangenomen, omdat je geen andere mogelijkheid zag.

"Only a wide knowledge of the real psychic and spiritual nature of man can save humanity from grave dangers."

Helena Blavatsky

Het kaf van het koren scheiden

”In dit technologische tijdperk zijn we voortdurend onderhevig aan een constante stroom van informatie waarvan een deel met kwade opzet de wereld in wordt gestuurd.”

Collectieve hypnose en suggestie zijn gevaarlijke krachten die niet onderschat mogen worden. Het slachtoffer weet namelijk niet wanneer hij of zij eraan onderworpen wordt. En in tegenstelling tot wat velen denken, ligt de elektronische massamedia niet aan de oorzaak van collectieve hypnose. Religieuze rituelen bevatten al eeuwenlang aspecten van collectieve hypnose en onderbewuste conditionering. Volgens occultist, medium en auteur Helena Blavatsky (1831-1891) is universeel broederschap de enige waarborg om hier niet aan ten prooi te vallen.

Doordat we zo afgesneden zijn van onze eigen natuur is het soms moeilijk om in deze verwarrende tijden te herkennen welke informatie betrouwbaar is en welke niet. In dit technologisch tijdperk zijn we voortdurend onderhevig aan een constante stroom van informatie waarvan een deel met kwade opzet de wereld in wordt gestuurd. De verwarring die dit schept kan ervoor zorgen dat we schadelijke beslissingen nemen.

Zelf op onderzoek uitgaan is een optie om onafhankelijk te kunnen blijven denken, maar ook daar mogen we niet direct de gevonden informatie geloven. Een foto of video kan makkelijk gemanipuleerd worden en aangevuld worden naargelang elke boodschap. Geloof dus niet zomaar klakkeloos wat je leest of ziet online. Met name niet op sociale media, een bron van desinformatie en fake news.

Het is altijd aanbevolen om op zoek te gaan naar de primaire bron. Wie was de eerste die deze informatie online verspreidde? En met welk doel? Een handige tool om naar de originele bron te vinden is een ‘reverse image search’. Dubbel check ook informatie. Een bron moet je altijd kunnen onderbouwen met een andere bron. Wordt een artikel onderbouwd met cijfers van een betrouwbaar statistiekbureau? Of is het maar één persoon op een online forum die deze informatie deelt? Factchecken is belangrijk, maar helaas kun je dat niet doen met alle informatie die online staat. Het kan dan aanvoelen als dweilen met de kraan open.

Stay united

Wanneer je in staat bent om in stilte bij jezelf ten rade te gaan, weet jouw innerlijke stem meestal wel het antwoord. Het vraagt een zekere mate van alertheid en bewust handelen. Dat vraagt heel wat innerlijk opkuiswerk en kijken naar de eigen trauma’s en hindernissen die onze levensrichting hebben bepaald.

Richt je aandacht daarom op gemeenschappelijke factoren en op hetgeen dat mensen samenhoudt in turbulente crisistijden. Probeer diep begrip op te brengen voor je medemens. Dit zorgt voor rust en een basis waarop je kan verder bouwen. Laat je niet verdelen. We onderschatten nog altijd de kracht die zelfbestuur heeft. Deze macht hebben we grotendeels uit handen gegeven. “Het is nodig om de instrumenten en het proces te ontmaskeren die betrokken zijn bij de ‘egoïstische magie’ van de massageestbeheersing", aldus Blavatsky. Deze tijden leggen heel het systeem bloot.

Een kritische geest is nog altijd de beste bescherming tegen massa mind-manipulatie. Als je in staat bent om bij jezelf, in stilte, te rade te gaan, kun je het antwoord vinden bij je innerlijke stem.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Voel je zen in je eigen huis: 5 tips voor het creëren van een rustige omgeving

In onze drukke en stressvolle levens is het belangrijk om een plek te hebben waar we kunnen…

Lees meer
Inspiratie

Hoe ga je om met een partner die misbruikt is?

In België is het een pijnlijke realiteit dat seksueel misbruik vaker voorkomt dan we zouden wensen.…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Stier • 28 oktober 2023 • Geloof in jezelf

In 2023 zijn er nog drie Volle Manen en de eerste daarvan zien we zaterdag 28 oktober om 22u23. De…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom