Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Goede voornemens? Maak een plan!

Goede voornemens? Maak een plan!

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Hét moment bij uitstek om de jaarlijkse goede voornemens weer boven te halen. De zoveelste poging om te stoppen met roken. Nu echt minder gaan snoepen. Met meer regelmaat naar de sportschool. Meer sparen. Minder alcohol. Meer tijd voor familie en vrienden. Of voor jezelf. Vol goede moed starten we het nieuwe jaar. En toch slagen bitter weinig mensen erin een blijvende verandering te realiseren. Ben jij klaar om het dit jaar wél te maken? Hier is een 8-stappenplan om je slaagkansen in 2024 te vergroten!

1. Focus je op één specifiek doel

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn de meesten onder ons geneigd om alles tegelijk te willen veranderen. Het is immers nu of nooit. Daardoor zijn we vaak te ambitieus en te overmoedig. De wilskracht die we hebben om te veranderen, moeten we bijgevolg verdelen over de verschillende doelen die we onszelf stellen. Het resultaat: we verkleinen bij voorbaat onze slaagkansen. Hoe moet het dan wel? Durf te kiezen en focus daarbij op één specifiek doel. Bundel waar nodig verschillende subdoelen tot één meetbaar doel.

Zeg in plaats van “ik ga stoppen met roken, minder snoepen en meer sporten” liever “ik ga gezonder leven”. Kies één doel waar je met 100% van je wilskracht voor kan gaan.

2. Maak je doel S.M.A.R.T.

”A wish without a plan is just a dream”

S.M.A.R.T. staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Maak je doel zo concreet mogelijk en zorg ervoor dat het niet enkel acceptabel en realistisch (haalbaar) is, maar bepaal ook wat je timeframe is en hoe je je succes gaat meten. Denk na over vandaag, de korte termijn (bijvoorbeeld de eerstkomende 4 weken), de middellange termijn (bijvoorbeeld een periode van 3 maanden) én de lange termijn (bijvoorbeeld een periode van 1 jaar).

Met “een gezonde levensstijl” als doel zou je kunnen stellen dat je vandaag stopt met roken met laser, binnen de vier weken lid wordt van een sportschool, binnen drie maanden minstens 3 keer per week op die sportschool te vinden bent, en over één jaar een gezond gewicht van x- kg hebt bereikt.

3. Voel hoe het voelt om te slagen

Van nature houden mensen niet van verandering. Het liefste behouden we de status-quo. Ook al is die niet helemaal hoe we het eigenlijk zouden willen. De enige manier om jezelf voldoende te motiveren (en dat aanhouden) is de voordelen van de verandering zwaarder te laten doorwegen dan de nadelen van het blijven zitten in een bepaalde situatie.

Stel dat het jouw doel is om in 2024 meer tijd vrij te maken voor je gezin. Wat zijn dan de voordelen die dit met zich mee brengt? Maak ook hier de oefening binnen het gestelde timeframe van vandaag tot over één jaar. Hoe ziet je leven er dan uit? En wat levert het je omgeving op? Zet deze naast elkaar. Sluit nu je ogen en voel hoe het leven is als jij erin slaagt om je doel te bereiken. Een gevoel om steeds opnieuw bij aan te haken als het even moeilijk wordt.

4. Benoem gewenst en ongewenst gedrag

Door het benoemen van één smart omschreven doel krijg je de gelegenheid om 100% van je beschikbare wilskracht in te zetten voor het bereiken van dat ene doel. Toch is het belangrijk om voor jezelf meer in detail te beschrijven hoe je dit gaat doen. Jij weet beter dan wie ook welk gedrag in je voor- of nadeel werkt. De eenvoudigste dingen maken vaak het grootste verschil.

Ervan uitgaande dat je doel inhoudt dat je “meer tijd voor jezelf maakt”. Hoe ga je dat doen? Vandaag? Op korte termijn? Etc. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om vanaf vandaag elke ochtend 10 minuten de tijd te nemen om te genieten van je koffie. Binnen de 4 weken zorg je er bijvoorbeeld voor dat je minstens 1 keer per week een uurtje wat leuks kan doen, enkel voor jezelf, en zo verder. Idem voor ongewenst gedrag, bijvoorbeeld stoppen met opruimen van wat anderen laten slingeren. Niet meer mailen voor je werk na achten. Maak het gedrag ook hier weer zo specifiek mogelijk.

5. Bepaal wie je stakeholders zijn

”It takes a village”

Als je kijkt naar de voordelen voor je omgeving, zie je al gauw wie de belanghebbenden zijn als jij je doel deze keer echt kan bereiken. Wie geniet welke voordelen als jij erin slaagt om je doel te bereiken? Dit zijn vaak de mensen die jou kunnen helpen, ook als het even moeilijk wordt. Dit kan je partner zijn, of een goede vriend of vriendin. Maar ook een externe of neutrale partij kan je de nodige ondersteuning bieden.

Stel dat het jouw doel is om beter voor jezelf op te komen. Wie kan je hierbij helpen? Denk ook hier weer in stappen. Vandaag, over 4 weken, enzovoort. Welke specifieke afspraken kan jij maken met je stakeholders? Wanneer en hoe kunnen ze jou op een bepaald (ongewenst) gedrag aanspreken? Hoe kunnen ze je ondersteunen om het gewenste gedrag te blijven volhouden? Kijk ook hier weer naar wat voor jou werkt.

It Takes A Village

6. Wat heb je nodig?

Op dit punt in het proces heb je normaal gezien al een vrij duidelijk beeld van je doel en de manier waarop je dat doel wil bereiken. Toch rest de vraag: ”Wat heb jij nog nodig?”. Het kan iets materieels zijn, bijvoorbeeld goede sportschoenen, maar het kan even goed iets betreffen dat binnenin jezelf te vinden is. Een opleiding. Of meer zelfvertrouwen. Meer zelfliefde.

Jij weet waaraan het je op dit moment nog ontbreekt om je plan ten uitvoer te brengen. Maak dit tastbaar door het te benoemen. Zorg ervoor dat je dit in je plan opneemt. Denk hier vooraf goed over na, zodat het ontbreken ervan je er dadelijk niet van kan weerhouden om ook daadwerkelijk succesvol te zijn in het bereiken van je doel.

7. Beloon jezelf

De basis van elke gedragsverandering ligt in het bekrachtigen van gewenst gedrag en het negeren van ongewenst gedrag. Kijk maar hoe we onze kinderen leren lopen. We focussen op die paar stapjes, niet op de vele valpartijen. Dit geldt ook voor jezelf. Vanaf vandaag, morgen, van zodra je onderweg bent richting je doel, is het belangrijk om te belonen wat goed gaat. Bepaal vooraf welke beloning je voor jezelf voorziet als je erin slaagt om je aan het plan te houden. Houd ook hier opnieuw rekening met de tijd.

Beginnen met een heerlijk dagje sauna? Of een etentje? Over vier weken nieuwe kleren? Over 3 maanden een mooie reis? Het maakt niet uit wat je verkiest, zorg dat het voor jezelf een mooie beloning is. Je bent het waard!

8. Schrijf je plan neer

”By failing to prepare, you are preparing to fail. - Benjamin Franklin”

Het is wetenschappelijk bewezen dat het neerpennen van onze plannen onze slaagkansen vergroot. Zorg voor een rustig moment om met je eigen plan aan de slag te gaan. Je kan het ook opstellen in het gezelschap van je vrienden of je partner, waarbij ieder voor zichzelf het plan uitwerkt om het daarna te bespreken. Heb je meteen een goede stakeholder voor de rest van het proces.

Gebruik de ingesloten template en hang hem op een voor jou zichtbare plek (de koelkast, je kantoor,…). Bespreek je plan desgewenst met je stakeholders en engageer jezelf om je voor minstens 1 jaar in te spannen. Je kan nu al uitkijken naar je eerste beloning. En naar de voordelen!

Tot slot nog even dit: er zijn geen goede antwoorden. Het is jouw plan. Succes!

Goede Voornemens Sofie Diy Bloom Web



Over Sofie Varrewaere:
Sofie Varrewaere is certified executive en personal coach, verbonden aan het Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching team en eigenaar van het internationaal executive coaching bureau BigFish4.me.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Een warm begin van 2024

Het gloednieuwe jaar staat voor de deur en laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een frisse…

Lees meer
Astrologie

Leven in harmonie met de Maan

Sinds mensenheugenis spreekt de Maan tot de verbeelding. Ze wordt bewonderd, bezongen en soms ook…

Lees meer
Lifestyle

Bloom 3 - 2024 is uit! Lees als Bloom'er de digitale versie hier.

Bloom Tijdschrift editie 3 (2024) schotelt je heel wat boeiende lectuur en behandelt het thema…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom