Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Boekreview: werken vanuit bezieling

Inspiratie
Bloom
16/11/2022
Boekreview: werken vanuit bezieling

We verlangen er allemaal naar om een bezield en zinvol leven te leiden. Helaas valt het in de praktijk wel eens tegen. Zo bijvoorbeeld als je werk te veel stress oplevert of als je het plezier in je job bent kwijtgespeeld. Herken je je hierin, dan kan je evenwel op zoek gaan naar inspiratie en zingeving. Dit is een boeiend, maar tevens een uitdagend proces. Het volgende boek zal je daarbij ongetwijfeld kunnen helpen.

Je eigen zielsthema’s kennen

Het uitgangspunt van dit boek is, dat je niet alleen een persoonlijkheid hebt, maar ook een ziel. Elke ziel heeft een passie voor enkele specifieke onderwerpen. Dat zijn je zielsthema’s. Je ziel wil zich uitdrukken door op deze domeinen een eigen bijdrage te leveren aan de wereld. Voorbeelden van zielsthema’s zijn: communicatie, ondernemen, zorg, leiderschap en spiritualiteit. Binnen de context van je zielsthema’s ervaar je niet enkel een sterke innerlijke motivatie, maar ben je ook hoogsensitief en beschik je over een grote intuïtieve wijsheid. Maar tegelijk voel je je soms ook heel erg kwetsbaar op deze gebieden en anders dan anderen. De eerste stap is evenwel dat je je zielsthema’s leert (onder)kennen.

Ziel en persoonlijkheid

In de eerste helft van je leven ligt de nadruk op het ontwikkelen van je persoonlijkheid. In de tweede helft verlang je ernaar om meer te gaan doen dat in de lijn ligt van je zielsthema’s. Daardoor verschuift je focus en ga je je steeds meer op je ziel richten en minder op je persoonlijkheid. Voorafgaand is er niet zelden twijfel over je werk, een verlies aan zingeving of – in een erger scenario – beland je in een burn-out.

Meer aandacht voor je eigen zielsthema’s zal ertoe leiden dat je je job anders zult aanpakken of dat je iets totaal anders begint. Wellicht zal ook je vrije tijd een andere invulling krijgen. Algemeen genomen leidt meer aandacht voor je zielsthema’s tot een verandering in de manier waarop je in het leven staat, in wat je belangrijk vindt en in je zelfbeeld.

Bezieling op het werk

Je zielsthema’s hebben belangrijke gevolgen voor je werk, omdat ze precies hier specifieke eisen stellen. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de ruimte en de vrijheid om zo’n thema op je eigen manier in te vullen. Daarnaast spelen factoren zoals de psychische veiligheid en vertrouwen in de werkomgeving een belangrijke rol. Ruimte geven aan je zielsthema’s heeft niet alleen gevolgen voor de inhoud van je werk, maar ook voor de manier van samenwerken, het soort beslissingen dat je neemt alsook de rol van je leidinggevende(n).

Meer aandacht voor je eigen zielsthema's zal ertoe leiden dat je je job anders zult aanpakken of dat je totaal iets anders begint.

Praktijk­voorbeelden

De talloze voorbeelden maken dit boek heel praktisch en herkenbaar. Ze zijn gebaseerd op gesprekken van de auteur met mensen over bezieling en zingeving in hun werk, zowel in workshops als in individuele coaching. Tijdens de vaak ontroerende ontmoetingen gaven ze een inkijk in hun ziel. Daarbij valt niet alleen de authentieke en pure schoonheid ervan op, maar ook de kwetsbaarheid en de pijn die deze mensen ervoeren. De meesten onder hen beleefden deze gesprekken als helend, omdat de ziel de aandacht kreeg waarnaar ze snakte en omdat ze na een vaak verwarrende periode in hun leven opnieuw het licht zagen aan het einde van de tunnel.

Voor wie is dit boek bestemd?

Dit boek is bijzonder zinvol als je zicht wilt krijgen op je eigen zielsthema’s en zielskwaliteiten, om die vervolgens een voor jou passende plek te geven in je leven. Daarnaast is het geschreven voor professionals, zoals coaches, trainers, docenten en managers. Het uitgangspunt van het boek is, dat de ziel deel uitmaakt van het mens-zijn, van de menselijke ervaring. Als je een beter zicht krijgt op en rekening houdt met de zielsthema’s van de mensen met wie je werkt, kan je ze beter begeleiden.

Over de auteur

Werken vanuit Bezieling Cover Bloom 2208 Boekreview Peter Gerrickens

Peter Gerrickens (1958) is als trainer en coach gespecialiseerd in het werken met kwaliteiten. Hij is de (mede)auteur van een serie van 18 kaartspellen, waaronder het Kwaliteitenspel, het Inspiratiespel en het Leiderschapsspel. Daarnaast heeft hij samen met Carla Kerklaan het Bezielingsprofiel ontwikkeld, waarmee hij mensen helpt om bewust vanuit hun bezieling te werken en te leven.

Werken vanuit Bezieling Cover Bloom 2208 boekreview

Werken vanuit Bezieling

Auteur: Peter Gerrickens
ISBN
: 9789074123341
Pagina’s
: 225
Prijs
: € 27,95
Te koop bij iedere (online) boekhandel of via
www.kwaliteitenspel.nl

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Ontdek de kracht van belichaamde spiritualiteit

Wie was jij deze ochtend toen je je dag begon? Welk gevoel was aanwezig in je lichaam of…

Lees meer
Spiritualiteit

Ascensie • Groeien doorheen dimensies

De shift van de derde dimensie (3D) naar de vijfde (5D) is niet meer dan een (eerste) reuzensprong…

Lees meer
Huis & Thuis

Creëer een unieke badkamer: Originele inrichtingsideeën die indruk maken

De badkamer is vaak een ondergewaardeerde ruimte in ons huis. Maar waarom zou het niet net zo…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom