Boekreview: Heel, omarmen van alles wat ons mens maakt
We zijn experts in onszelf niet goed genoeg vinden. Het lijkt wel of we collectief lijden aan de ziekte van zelfkritiek. Of zoals Joris Vincken op de achterflap van zijn nieuwe boek 'Heel' schrijft: 'We zijn wonderlijke wezens, de enige soort op aarde die zichzelf pas goed genoeg vindt als de helft van onszelf niet meer bestaat'. Precies daar gaat 'Heel' over, hoe we ons verliezen in het idee heel te moeten worden, we zijn pas goed genoeg als...
Joris Vincken (Amsterdam, 1970) is schrijver, muzikant, coach en inspirator. Hij werkte internationaal als muziekschrijver en producent, had hits in o.a. de Verenigde Staten en aan zijn muur hingen gouden platen. Toch bleef er een gevoel van leegte. Zoals zovelen van ons was hij altijd aan het rennen naar een fictief morgen. Als ik één hit heb moeten het er twee zijn, drie, vier. Wanneer is het genoeg? Hij nam een radicale beslissing, sloot de deur van zijn opnamestudio en trok zich bijna 10 jaar terug in gebed en meditatie in een spirituele gemeenschap. Daar ontdekte hij dat, weliswaar op een uiterlijk andere manier, hij nog op weg naar dat perfecte morgen was. Morgen ben ik werkelijk stil, is mijn gebed oprecht. Morgen ben ik verlicht!
Een diepe depressie volgde, die hem aan de rand van het bestaan bracht. Tot de dag waarop niets veranderde(!), maar toch niets ooit meer hetzelfde zou zijn. Zijn zoektocht viel weg in de herkenning dat wat we zijn heel is, behalve in ons idee over heelheid. Heel is niet alleen ‘licht’, maar ook ‘donker’, onze mannelijke en vrouwelijke energie, zekerheid en twijfels. Juist het omarmen van de dualiteit maakt ons compleet! Er hoeft niets overwonnen te worden of verbeterd, zodat er een beter ‘ik’ overblijft. We waren altijd al heel, alleen zijn we ergens het tegendeel gaan geloven.
Heel zijn is niet alleen je ‘licht’ (yang), maar ook je ‘donker’ (yin), het vergeten pad van overgave, verbonden met het totale leven.
Joris Vincken
Joris geeft in zijn boek een herkenbare inkijk in ons dagelijkse wel en wee. Hoe we worstelen met ons zelfbeeld, onze opvoeding, ons geloof en onze relatie met seks. Hoe we de ‘oplossingen’ buiten onszelf plaatsen, hoe we vluchten in spiritualiteit of moraliteit. Terwijl besef van het eeuwige ‘hier-en-nu’ met alles erop en eraan het enige is wat ons in onze kracht doet staan. Het samenvallen met dat wat er is.
Heel is dan ook een aards boek, zonder new age gebabbel. Het nodigt uit het leven te ontmoeten zonder handleiding, zonder te hoeven begrijpen waar je naar toe gaat. Je laten aantrekken waartoe je je aangetrokken voelt. Want het leven leeft jou, het gaat door jou heen, het krijgt alleen in jou een magische glans. Ook als het tegenzit.
Het mooie aan Joris is dat ik hem nog nooit heb kunnen betrappen op enige vorm van superioriteit. Als geen ander staat hij naast je, als vriend. Wat zou ik nog meer moeten wensen?
In Heel schrijft hij: 'Ik heb geen oplossingen voor je. Sterker nog, mocht je denken al een groot aantal oplossingen gevonden te hebben, dan zal dit boek ze eerder vernietigen dan bevestigen. We kunnen nauwelijks het weer voorspellen, laat staan hoe morgen eruitziet. We verzekeren ons tegen onverwachte gebeurtenissen, in een poging onzekerheid te ontkennen. Hoeveel ik ook plan of me verzeker, als ik morgen ziek word, mijn auto tegen een boom parkeer of er een onverwachte pandemie uitbreekt, zijn al die zekerheden niets waard. We zoeken een partner voor het leven, zweren trouw tot aan (of zelfs voorbij) de dood, zonder te weten op welke manier we morgen met elkaar relateren. Ik verander elk moment, hoe kan ik nu mijn pad tot aan de dood uitstippelen? Ons hele idee van zekerheid is krankzinnig.'
'Heel' is geen stappenplan om heel te worden, niet de zeven stappen naar eeuwig geluk. In plaats daarvan nodigt het je vol liefde uit steeds opnieuw te ervaren hoe heel je al bent. Het leest bijna als een streling of meditatie, ondanks dat het soms ook direct en persoonlijk is.
We willen geluk, verbinding, liefde. Alle andere gevoelens en emoties zoals boosheid, twijfels en verdriet moeten weg. Als ik somber ben is er iets mis, moet ik gerepareerd worden. De werkelijke verbinding met onszelf, elkaar en het totale leven zit niet alleen in onze successen, ons geluk, maar juist daar waar het lastig of complex is. Mens zijn, echt heel zijn, is niet het overwinnen van dat wat ‘niet goed’ is, maar het omarmen van alles wat ons mens maakt. Tranen zijn net zoveel deel van mijn rijkdom als mijn grootste lach.
Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van ‘Heel’ op
www.jorisvincken.nl/heel
Heel - Joris Vincken
ISBN: 978 90 830897 2 0
Aantal pagina's: 217
Prijs: €17,50
Te koop op www.jorisvincken.nl/heel
Foto van Joris Vincken door Maze Claessen
Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?
Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.
Word een Bloom’er
-
>
8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis
-
>
toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer
-
>
EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen
-
>
kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop
-
>
unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2024-2025, je Chinese horoscoop 2024,...
Reacties
Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu
Inloggen / registreren